ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Χρόνιες οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη

Δημοσίευση: 15 Νοε 2016 11:45

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

ο Δήμος Φαρσάλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδους Διαβήτη, διοργάνωσε προχθές Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων εκδήλωση - ομιλία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

- Ιωάννα Μπανάκα, ειδικός ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος με θέμα "Σακχαρώδης διαβήτης σε παιδιά και ενήλικες - ινσουλίνη: μύθος και πραγματικότητα".

- Χρήστος Νικόπουλος, ειδικός καρδιολόγος MD με θέμα: "Σακχαρώδης διαβήτης - Επιπλοκές από την καρδιά και τα αγγεία".

Υπεύθυνοι της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων Βάια Παύλου, Γεώργιος Βαγγελός, Γεωργία Μαλέτσικα.

Η κ. Βάια Παύλου στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ανέφερε: "Κάθε χρόνο το σύνθημα για την ημέρα του διαβήτη αλλάζει. Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας τονίζει ότι πρέπει να δώσουμε όλη την προσοχή μας στην πρώιμη διάγνωση του διαβήτη και κατ' επέκταση στην έγκαιρη θεραπευτική του αντιμετώπιση για τη μείωση του κινδύνου επέλασης των τόσο ανεπιθύμητων χρόνιων επιπλοκών". Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος.

Η κ. Ιωάννα Μπανάκα, ειδικός ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος, παρουσίασε ενδιαφέροντα επιδημιολογικά στοιχεία του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς η νόσος εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι για τον διαβήτη τύπου 2, που αποτελεί το 90-95% των περιπτώσεων, η σημαντική αύξηση της παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό, αποτελεί τη βασική συνιστώσα που οδήγησε στην αύξηση αυτής της συχνότητας. Ακόμη τόνισε ότι ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικών και οφθαλμικών βλαβών και ακρωτηριασμών άκρων, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι το 50% των νεοδιαγνωσθέντων διαβητικών τύπου 2 έχει ήδη εγκατεστημένες βλάβες από τη νόσο. Το ελπιδοφόρο μήνυμα που δόθηκε ωστόσο εν κατακλείδι είναι ότι ο διαβήτης είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που η νόσος εκδηλωθεί, το άτομο μπορεί να την αντιμετωπίσει με τις σωστές πρακτικές, διατηρώντας μια καλή ποιότητας ζωής".

Ο κ. Χρήστος Νικόπουλος, ειδικός καρδιολόγος MD ανέφερε ότι: "Τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι το τελικό αποτέλεσμα της μακροχρόνιας επίδρασης στα αγγεία και την καρδιά παραγόντων κινδύνου. Το 80% του θανάτου των διαβητικών ασθενών οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει μακροαγγειακές και μικροαγγειακές βλαπτικές επιπτώσεις στο αρτηριακό σύστημα. Όργανα στόχου του σακχαρώδους διαβήτη είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, οι οφθαλμοί και τα κάτω άκρα. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αποτελεί τον κύριο στόχο για την αποφυγή όλων αυτών των επιζήμιων για την υγεία του ανθρώπου επιδράσεων του σακχαρώδους διαβήτη".

Μετά το τέλος των ομιλών ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με το ακροατήριο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass