ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στο «μικροσκόπιο Κουρουμπλή» οι δομές της ΘΕΨΥΠΑ στη Λάρισα

* Οι ελεγκτές πήραν αυθημερόν τα στοιχεία για τη σύνταξη του πορίσματός τους

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2015 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:04

Έκτακτο έλεγχο σε πέντε ψυχιατρικές δομές που λειτουργούν στη Λάρισα διέταξε αιφνιδίως ο νέος υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής. Με εντολή υπουργού ελέγχονται τέσσερα προστατευόμενα διαμερίσματα και το κέντρο ημέρας τα οποία λειτουργούν από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγκεκριμένα τη Θεσσαλική Εταιρία Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ).

Το κλιμάκιο των ελεγκτών έφτασε αυθημερόν στη Λάρισα, προχθές Τρίτη και όπως αναφέρει ο διευθυντής του ελεγχόμενου φορέα Γιάννης Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν την ΘΕΨΥΠΑ στις 3 μ.μ. και έφυγαν στις 6 μ.μ., παίρνοντας μαζί τους τα στοιχεία που ζήτησαν. Όπως ορίζει η εντολή του υπουργού, το κλιμάκιο θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου και τις παρατηρήσεις του στον ελεγχόμενο φορέα που δικαιούται εντός πενθημέρου να διατυπώσει τυχόν αντίθετες απόψεις.

Το θέμα απέκτησε πανελλήνια διάσταση με ηχηρούς τίτλους σε ηλεκτρονικά δημοσιεύματα αθηναϊκών μέσων μετά από πληροφορίες που προέκυψαν από το υπουργείο με βάση την εκδοθείσα εντολή του κ. Κουρουμπλή. Σύμφωνα με αυτές, «στο τεχνικό κλιμάκιο που διενεργεί τον έλεγχο συνδράμουν η διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου και η εκτελούντες την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων Υγείας των μονάδων Ψυχικής Υγείας. Οι απόψεις του ελεγχομένου φορέα λαμβάνονται υπόψη από το ελεγκτικό κλιμάκιο και εντάσσονται στην τεκμηριωμένη έκθεση ελέγχου, την οποία παραδίδει στον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με την εντολή του υπουργού, στις εν λόγω μονάδες της ΘΕΨΥΠΑ θα ελεγχθούν όλα τα δεδομένα και στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Ελέγχονται, ιδίως, τα κάθε είδους στοιχεία που αφορούν στη διοίκηση και λειτουργία της ελεγχομένης μονάδας, τις υποδομές που διαθέτει και χρησιμοποιεί και το κάθε είδους προσωπικό που απασχολεί. Οι ελεγκτές εξετάζουν, επίσης, στοιχεία για τους ωφελούμενους λήπτες των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις θεραπευτικές πράξεις, τις επισκέψεις και τους σχετικούς ιατρικούς φακέλους. Επιπλέον. καταγράφουν τις λοιπές δράσεις που διενεργεί η μονάδα και τα τηρούμενα στοιχεία στο σχετικό ηλεκτρονικό και έντυπο αρχείο, που βρίσκεται στην έδρα του υπόχρεου φορέα».

Η ΘΕΨΥΠΑ λειτουργεί στη Λάρισα από το 1991, τότε ιδρύθηκαν και άλλοι παρόμοιοι φορείς ανά τη χώρα, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων μετά το διεθνές σκάνδαλο που είχε προκύψει από τη δημοσιογραφική έρευνα των Άγγλων στο Ψυχιατρείο της Λέρου, το οποίο και καταργήθηκε. Η ΘΕΨΥΠΑ ανέλαβε ακολούθως και τους ασθενείς του Ψυχιατρείου Πέτρας Ολύμπου όταν έκλεισε το 2002. Ιδρυτής και πρόεδρός της είναι ο ομότιμος πλέον καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ Δημ. Κανδύλης. Σε διαμερίσματα της ΘΕΨΥΠΑ στη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τον Τύρναβο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα φιλοξενούνται σήμερα 122 πάσχοντες. Απασχολεί περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας, μέσω και ευρωπαϊκού προγράμματος, με βάση συγκεκριμένο μοντέλο κοστολόγησης λειτουργίας, που έχει εγκρίνει το υπουργείο και προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σωτ. Ζαχαριάς

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass