ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Πάρκο Υγείας του Πανεπιστημιακού

* Ο διοικητής των Νοσοκομείων κ. Π. Νάνος μιλά στην «Ε» για την ιδέα και το πώς το σχέδιο θα μετουσιωθεί σε πράξη.

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2016 15:24

Η δημιουργία Πάρκου Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με την παράλληλη αναβάθμιση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου του ΠΓΝΛ, ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του σχεδιασμού της διοίκησης των δύο νοσοκομείων της πόλης, όπως αυτά αναδείχθηκαν στην πρόσφατη, πρώτη ημερίδα για την Καινοτομία και την Ποιότητα της Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Ο διοικητής, Παναγιώτης Νάνος, αναπτύσσει τον σχεδιασμό για τη μετεξέλιξη του Πανεπιστημιακού στο πρώτο φιλικό νοσοκομείο για περιπατητικούς ασθενείς στην Ελλάδα. «Είναι η ώρα να περάσουμε από τις διαπιστώσεις περί καινοτομίας και ανάπτυξης στην υλοποίηση έργων», τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Ε».

*Πώς προέκυψε το σχέδιο για τη δημιουργία του Πάρκου Υγείας;

-Η αφετηρία του βρίσκεται στην ασθενοκεντρική θεώρηση της λειτουργίας των νοσοκομείων μας. Ως διοίκηση γνωρίζουμε τις ανάγκες του ασθενή και θέλουμε να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον, αυτό είναι στοιχείο ποιότητας ενός νοσοκομείου. Επίσης θέλουμε να τονώσουμε την θετική σκέψη του ασθενή, διότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ψυχολογία του ασθενούς είναι ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα της αποκατάστασης της υγείας του. Συνεπώς έχουμε λόγους να επενδύουμε στην καλή ψυχολογία του αρρώστου και θέλουμε να τον κάνουμε να νιώσει ότι είναι ο ισχυρός φιλοξενούμενός μας. Το Πάρκο Υγείας το έχουν απόλυτη ανάγκη οι περιπατητικοί ασθενείς, αλλά και οι συγγενείς και οι επισκέπτες μας. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό αυτό, θα παρομοιάσω το Πανεπιστημιακό με μια πόλη, η οποία κάθε έτος νοσηλεύει 52.000 ασθενείς, υποδέχεται 170.000 εξωτερικούς ασθενείς στα τακτικά, έκτακτα και απογευματινά ιατρεία, φιλοξενεί αμέτρητους συνοδούς και επισκέπτες… και δεν διαθέτει μια πράσινη γωνιά για να καθίσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι!

*Και τι θα περιλαμβάνει;

-Το πάρκο θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα: Το πρώτο είναι ο πρότυπος θεραπευτικός κήπος, όπου θα κυριαρχούν λουλούδια, αρωματικά φυτά, ειδικοί θάμνοι και δένδρα, ήχοι και εικόνες από τρεχούμενα νερά, θα έχει ήσυχες γωνιές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες ασθενών και συνοδών, ενώ σε επιλεγμένα σημεία θα υπάρχουν έργα σύγχρονης τέχνης με θέμα την Υγεία. Στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί αίθριο πολιτιστικών εκδηλώσεων με αναψυκτήριο για τις ανάγκες συνοδών και επισκεπτών.

Το δεύτερο, είναι η δημιουργία του «Ασκληπιείου» Αγωγής Υγείας, μια θεματική ενότητα με μόνιμες εγκαταστάσεις, ειδικά σχεδιασμένες για εκπαιδευτικές δράσεις αγωγής υγείας για μαθητές και των δύο βαθμίδων, αλλά και για φοιτητές και σπουδαστές επαγγελμάτων υγείας.

Το τρίτο, είναι διαδρομές περιπάτου, η μεγαλύτερη θα ξεκινά από τον θεραπευτικό κήπο και θα καταλήγει στον ναό του Αγίου Λουκά που βρίσκεται στον λόφο του Πανεπιστημιακού, είναι ένας από τους χώρους που δενδροφυτεύτηκε το περασμένο Σάββατο.

Το τέταρτο επίπεδο είναι μία πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει το Πάρκο Υγείας με το γειτονικό Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, με την διαμόρφωση ενός χώρου στον οποίο θα αναπτυχθούν σταδιακά έργα σύγχρονης τέχνης και γλυπτά με θέματα παρμένα από την Υγεία, από τα χρόνια του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη, μέχρι τα επέκεινα της Ιατρικής και της Σύγχρονης Τέχνης.

*Φαίνεται πρωτότυπο ως σύλληψη ιδέας, τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα πάρκα άλλων νοσοκομείων;

-Καταρχήν στην Ελλάδα ελάχιστα νοσοκομεία διαθέτουν οργανωμένους χώρους πρασίνου. Οι ιδιωτικές μονάδες υγείας έχουν εστιάσει στην αισθητική διαμόρφωση του χώρου. Σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα. Εμείς, εδώ στη Λάρισα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά καινοτόμο έργο που θα συνδυάζει το φυσικό και το ιστορικό περιβάλλον. Θέλουμε να συνδυάζει μοναδικά τα χρώματα και τα αρώματα της ελληνικής φύσης, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, την ανάγκη ίασης νόσων του σώματος και ψυχής, με παρούσα την τέχνη ως διαχρονική αξία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία είναι ο τόπος που γέννησε τον Ασκληπιό, η Λάρισα είναι η πόλη που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο Ιπποκράτης. Το Πανεπιστημιακό είναι και θα είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, έχει δίπλα του την Ιατρική Σχολή και γείτονα το Διαχρονικό Μουσείο. Αλήθεια υπάρχει άλλο πιο δυναμικό σημείο για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο θεματικό πάρκο; Υπάρχει άλλος τόπος για να κτιστεί ένα «Ασκληπιείον Αγωγής Υγείας» του 21ου αιώνα, ένας τόπος όπου θα συνομιλήσουν οι νέες γενιές για την Υγεία, αρχής γενομένης από τους αρχαίους ιατροφιλόσοφους, να γνωρίσουν τις απόψεις του Επίκουρου, του Αριστοτέλη και άλλων φιλοσόφων για την Υγεία, την Νόσο και την Ίαση; Προσωπικά εκτιμώ ότι εδώ μπορεί να δημιουργηθεί ένα μοναδικό στον κόσμο Πάρκο Υγείας, όπου Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες υγείας θα βλέπουν σε χρόνο ενεστώτα την Ιστορία και το Μέλλον της Ιατρικής, με καθοδηγητή ένα μεγάλο και εξωστρεφές Νοσοκομείο, όπως είναι το Πανεπιστημιακό.

*Έχει γίνει όμως μελέτη για όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο;

-Φυσικά, τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη του. Υπάρχει ήδη διεπιστημονική ομάδα η οποία εργάζεται εθελοντικά για την ολοκλήρωση της μελέτης.

*Οπότε μάλλον δεν μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα για κόστος.

-Αυτή τη στιγμή όχι, το κόστος του εγχειρήματος είναι άγνωστο, μεταξύ των άλλων και λόγω της φύσης του έργου. Το βέβαιο είναι ότι από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου δεν θα ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ!

*Τότε ποιος θα καλύψει το κόστος;

-Θα απευθυνθούμε σε μεγάλες εταιρίες, όσες έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και θέλουν να συνδέσουν την εμπορική τους επωνυμία με ένα μοναδικό στη χώρα, καινοτόμο Πάρκο Υγείας, από τα λίγα στο είδος τους σημεία αναφοράς στην Ευρώπη. Θα τους προτείνουμε να είναι συνδημιουργοί ενός ξεχωριστού πάρκου που θα συνομιλεί με τον τρόπο σκέψης (κήπο) του Επίκουρου, τον Ιπποκράτη με θέα τον Όλυμπο, με τον συμβολισμό που κουβαλάει διαχρονικά το όνομα.

*Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

-Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά. Ήδη η πρώτη φάση ξεκίνησε με τη δενδροφύτευση 2.000 δέντρων και φυτών που έγινε το περασμένο Σάββατο. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εθελοντές και τις επιχειρήσεις της Λάρισας που μας στήριξαν ο καθένας με τον τρόπο του. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η συμπλήρωση της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης με κάποιες ειδικότητες που τώρα λείπουν, όπως αρχιτέκτονας τοπίου, γλύπτης, κ. ά., η οποία θα ολοκληρώσει τη μελέτη σε 8 μήνες. Τον Ιούνιο του 2017 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι χορηγοί. Τέλος του 2017 θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε το 2018 να ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα του πάρκου, εντός του χώρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και να ξεκινήσει έπειτα η δεύτερη φάση.

*Μετά την ολοκλήρωση, το κόστος συντήρησης ποιος θα το αναλάβει;

-Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει δύο τουλάχιστον εναλλακτικές λύσεις - πηγές αυτοχρηματοδότησης. Η μία είναι να παρέχει τη συντήρηση του πάρκου ως ανταποδοτική υπηρεσία, εκείνος που θα αναλάβει την οικονομική εκμετάλλευση του αναψυκτηρίου. Σε κάθε περίπτωση η συντήρηση είναι διασφαλισμένη και διαβεβαιώνω ότι δεν θα ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου.

*Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα;

-Η απάντηση είναι «ναι», διότι το έχουν ανάγκη οι ασθενείς, οι συνοδοί και η Λάρισα του μέλλοντος. Η διοίκηση σχεδίασε και το υλοποιεί, ήδη 2.000 δέντρα και φυτά μεγαλώνουν σε έναν χώρο που πριν μια εβδομάδα ήταν κενός. Εξάλλου δεν είμαστε μόνοι στην προσπάθεια αυτή, πρόκειται για ένα έργο συλλογικό. Ο Δήμος Λαρισαίων το υποστηρίζει στην πράξη, το ίδιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ιδιωτικός τομέας ήδη το βλέπει θετικά, η κοινωνία απέδειξε ότι είναι παρούσα με την συγκινητική συμμετοχή στη δενδροφύτευση.

*Αισιόδοξο πράγματι μήνυμα εκπέμπει το Πανεπιστημιακό…

-Προσωπικά είμαι αισιόδοξος διότι αν κοιτάξουμε την Ιστορία, ως λαός καταφέραμε να βγούμε νικητές μέσα από πιο δύσκολες καταστάσεις. Οι αριθμοί ποτέ δεν ήταν σύμμαχός της χώρας, ωστόσο πετύχαμε πολλά χάρη στη δημιουργικότητα των γενεών, την ευφυΐα και το φιλότιμο του Έλληνα. Πιστεύω ότι είναι η ώρα να κοιτάξουμε πέρα από το προφανές. Να σταματήσουμε να κάνουμε διαπιστώσεις κι ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να μιλήσει τη γλώσσα των έργων του. Είναι καιρός να δούμε τα πράγματα με μια άλλη ματιά, να επενδύσουμε στην καινοτομία της σκέψης, είναι μεγάλη και αδάπανη επένδυση, η οποία μπορεί να αλλάξει την ίδια τη ζωή. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης οδηγεί σε άλλον σχεδιασμό, σε συνέργειες, σε πιο ευφυή διαχείριση των πόρων, με ουσιαστικά αποτελέσματα για όλους μας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass