ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε ετοιμότητα μετά από κρούσμα γρίπης των πτηνών στον Έβρο

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2017 14:40

Σε εγρήγορση έθεσε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας ο εντοπισμός ιού της γρίπης των πτηνών σε έναν βουβόκυκνο (Cygnus olor) στο Δέλτα του Έβρου τις περασμένες μέρες αλλά και η επανεμφάνιση της νόσου σε περιοχές των Βαλκανίων.

Καθησυχαστική είναι πάντως η προϊστάμενη του Τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, Μαρία Ντανίκα – Σκουφά, επισημαίνοντας ότι το κρούσμα είναι μόλις ένα και αφορά σε σπάνιο είδος που έφτασε στο Δέλτα του Έβρου με άλλα αποδημητικά πτηνά.

Η κα Ντανίκα πρόσθεσε πάντως ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει ήδη ενημερώσει τους κυνηγετικούς συλλόγους, τους θηροφύλακες, το Δασαρχείο και τον διαχειριστικό φορέα της λίμνης Κάρλας να μεταφέρουν αμέσως για έλεγχο τυχόν νεκρό πουλί που πέσει στην αντίληψή τους, προκειμένου να διαγνωστεί έγκαιρα αν πέθανε από τη γρίπη των πτηνών.

Σύσταση πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει στους κατόχους οικόσιτων πτηνών να φροντίσουν ώστε αυτά να βρίσκονται σε περιφραγμένο και σκεπασμένο χώρο για να αποφευχθεί, κατά το δυνατό, η μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών από τα αποδημητικά πτηνά που ταξιδεύουν αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο άνθρωπος δεν διατρέχει κίνδυνο από τον συγκεκριμένο ιό, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρά τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά, τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σύμφωνα με τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λ.π.): σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Επισημαίνεται ότι τα πουλερικά αυτά πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, με τα όποια ανοίγματα να καλύπτονται από καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς και λίμνες να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Το ίδιο ισχύει και για τα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

(ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass