Η ζωή μέσα από «ολιστική ματιά»

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2015 13:16 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:15

Της Λένας Κισσάβου

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή όλο και περισσότερων ανθρώπων, σε εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης, εναλλακτικές θεραπείες, σε συνάρτηση με πνευματικές αναζητήσεις, που στόχο έχουν την κατάκτηση ενός καλύτερου και πιο υγιούς τρόπου ζωής.

Μεταξύ αυτών, αναδείχθηκαν και κερδίζουν συνεχώς νέους υποστηρικτές, η αρωματοθεραπεία, οι λεγόμενες «υπερτροφές», η χρήση βοτάνων… κ.α. ενώ άγνωστοι μέχρι πρότινος στο ευρύτερο κοινό όροι, όπως ενεργειακοί λίθοι, αύρα… και άλλοι, προκαλούν για γνωριμία με έναν άλλο μη υλικό κόσμο.

Μια νέα κοσμοθεωρία κερδίζει έδαφος, που ακούει στο όρο ολιστικός τρόπος ζωής, με παρακλάδια του την ολιστική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, την ολιστική διατροφή… κ.α., και όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν τη φιλοσοφία της, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο σύνολό τους, σε μια μεγάλη έκθεση στη Λάρισα, την Κυριακή 1 Μαρτίου.

Η κ. Κοραλία Μόζορα, εκ των εμπνευστών της έκθεσης και διοργανώτρια, μας μίλησε γι αυτή τη στροφή των ανθρώπων στον ολιστικό τρόπο ζωής, αποδίδοντας αυτή την τάση στην εξής αιτία:  «Στην εποχή μας διανύουμε μια μεγάλη κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως μια κρίση ηθικής και αξιών. Το αξιακό σύστημα που στήριζε το δυτικό πολιτισμό κατέρρευσε. Οι άνθρωποι νιώθουν τώρα όλο και πιο ανικανοποίητοι υπαρξιακά και είναι φυσικό, επομένως, να στραφούν στην αναζήτηση πιο υγιών και πιο ουσιαστικών αξιών που να δίνουν ένα νόημα στην ύπαρξή τους.

Ο εναλλακτικός ή ολιστικός τρόπος ζωής διέπεται από ένα διαχρονικό σύστημα πνευματικών αξιών που μπορεί να απαντήσει στις υπαρξιακές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου».

-Κυρία Μόζορα, εξηγείστε μας τι σημαίνει ολιστικός τρόπος ζωής, αυτόν τον οποίο ουσιαστικά προβάλλει και αναδεικνύει η έκθεση; Γιατί οι άνθρωποι θα πρέπει να τον υιοθετήσουν;

«Ο άνθρωπος είναι μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη οντότητα. Στην εποχή μας, την εποχή του κατακερματισμού και του ορθολογισμού, οι ανθρώπινες πλευρές εξετάζονται ξεχωριστά και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διασύνδεση και η ενότητα των πλευρών αυτών.

Για παράδειγμα, η ιατρική εξετάζει το σώμα, η ψυχολογία τα συναισθήματα, οι επιστήμες και η φιλοσοφία την λογική, η θρησκεία την πνευματική διάσταση του ανθρώπου. Ο ολιστικός τρόπος ζωής παίρνει ως δεδομένο ότι οι διαστάσεις αυτές της ανθρώπινης ύπαρξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες ώστε να μην μπορείς να εξετάσεις ή να θεραπεύσεις την μια χωρίς να παίρνεις υπόψη σου τις άλλες.

Επομένως για να έχουμε ουσιαστική υγεία, ψυχική ισορροπία και πνευματική ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των πλευρών της ανθρώπινης ύπαρξης. Για παράδειγμα, ένας εναλλακτικός θεραπευτής δεν προσπαθεί μόνο να θεραπεύσει το σώμα, παραβλέποντας τις υπόλοιπες διαστάσεις της ύπαρξης, αλλά προσπαθεί να φέρει μια γενικότερη ισορροπία στον άνθρωπο που θα έχει ως συνέπεια και την καλύτερη φυσική υγεία.  Αυτό είναι το πλεονέκτημα του ολιστικού τρόπου ζωής, ότι βοηθά στην ισορροπημένη ανάπτυξη ολόκληρης της ύπαρξης».

-Στη Λάρισα θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά, άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτά τα αντικείμενα και θα παρουσιάσουν μια γενικότερη εικόνα του εναλλακτικού –ολιστικού τρόπου ζωής. Τι θα δουν οι Λαρισαίοι στην έκθεση Alterscope, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Μαρτίου στο «Μύλο του Παππά»;

«Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να δουν, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν διάφορα είδη εναλλακτικών θεραπειών και μεθόδων προσωπικής ανάπτυξης, αλλά και φυσικά προϊόντα που βοηθούν στην καλύτερη υγεία και ευεξία. Μπορούν ακόμα να παρακολουθήσουν μια σειρά από ομιλίες και βιωματικές παρουσιάσεις στην αίθουσα διαλέξεων του Μύλου από τις 11π.μ. έως τις 10μ.μ. πάνω σε μια πληθώρα θεμάτων. Μπορούν να γνωρίσουν τους εκθέτες μας και να δουν το πρόγραμμα των ομιλιών στην ιστοσελίδα μας alterscope.gr

Η Alterscope:

Η Alterscope οργανώνεται στη Λάρισα, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας πολιτισμού και επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως υποστηρίζουν οι οργανωτές της: «Η Alterscope είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε τη ζωή. Μια ζωή πιο υγιή, πιο ισορροπημένη, πιο δημιουργική. Η Alterscope είναι μια αναζήτηση της ξεχασμένης γνώσης αλλά και μια παρουσίαση των σύγχρονων κατακτήσεων στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού και πιο πνευματικού τρόπου διαβίωσης που ο συνδυασμός και η εφαρμογή τους βοηθά τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη έκθεση αυτού του είδους που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις εναλλακτικές και φυσικές θεραπείες, την προσωπική ανάπτυξη και την πνευματικότητα, την οικολογία, την φυσική διατροφή και την υγιεινή και ισορροπημένη ζωή.

Ανθρωποι με σοβαρές αναζητήσεις θα σας μυήσουν με εκατοντάδες εναλλακτικά προϊόντα και υπηρεσίες, στη γνώση του ολιστικού τρόπου ζωής, αυτού που θα έπρεπε όλοι να έχουμε για εμάς και τους αγαπημένους μας».

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass