ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Ν. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Προσλήψεις, εξοπλισμός και… ISO στο ΕΣΥ Θεσσαλίας

* Ν. Αντωνίου: «Τοποθετηθήκαμε για να βελτιώσουμε τον ρεαλισμό» *Κριτική από τον βουλευτή Γ. Λαμπρούλη

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2017 22:38

«Υπάρχει μια κοινή εικόνα στις παρουσιάσεις που έγιναν η οποία δεν αμφισβητείται πλέον και η οποία πλήρως ακυρώνει όλη αυτήν τη φιλολογία περί επικείμενης κατάρρευσης και περί διάλυσης και περί επιδείνωσης και δραματικής λειτουργίας του δημοσίου συστήματος υγείας.

Το δημόσιο σύστημα υγείας όντως σταθεροποιείται και σιγά-σιγά κάνει βήματα βελτίωσης».

Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του απολογισμού – προγραμματισμού του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστορα Αντωνίου και των ομολόγων του της 6ης και 7ης ΥΠΕ χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Α. Ξανθός επισήμανε ακόμη ότι «υπάρχει διαδικασία αντιστροφής της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού. Από το έτος 2016, σε όλες τις παρουσιάσεις, η σχέση αποχωρούντων προς νεοεισερχομένων είναι σαφέστατα υπέρ των νέων προσλήψεων και υπέρ της ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή η διαδικασία θα ενισχυθεί πάρα πολύ μέσα στο έτος 2017, όταν θα ολοκληρωθούν αρκετές μαζικές προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, προφανώς δεν είναι όλες μόνιμες προσλήψεις. Περίπου το 1/3 από αυτές που έχουν ήδη υλοποιηθεί είναι μόνιμο προσωπικό και τα άλλα 2/3 όντως είναι διαφορετικών εργασιακών σχέσεων, αλλά κατά την άποψή μας επιτελούν και αυτοί έναν κρίσιμο ρόλο στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης που έχει ανάγκη η κοινωνία και αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίζουμε στο όνομα της καθαρότητας των εργασιακών σχέσεων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ

«Εμείς τοποθετηθήκαμε εκεί πέρα για να βελτιώσουμε το ρεαλισμό», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Νέστορας Αντωνίου για να δώσει το στίγμα της πολιτικής του στην 5η ΥΠΕ. Ο κ. Ν. Αντωνίου παρέθεσε πληθώρα στοιχείων για την κατάσταση που παρέλαβε και το τι έγινε τη διετία 2015-6 και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το 2016 ήταν ένας χρόνος που προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε τα χαρακώματα που είχαν φτιάξει οι νόμοι Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Βορίδη. Πολύ μεγάλος κόπος, παίρναμε αποφάσεις από μόνοι μας και λειτουργήσαμε σε μια πολιτική κατεύθυνση για να κάνουμε την ανάσχεση, παρότι δεν υπήρχε ρυθμιστικό σε ό,τι αφορά αυτό που γινόταν την περασμένη χρονιά, αλλά και τώρα ακόμα.

Όμως, καταφέραμε να έχουμε τον προϋπολογισμό του 2016 που ακριβώς, όχι μόνο λύσαμε ζητήματα, όχι μόνο φτάσαμε να έχουμε χρέη μόνο τρεις μήνες, όπου σύμφωνα και με τη νομική ορολογία δεν υπάρχει χρέος. Όπως επίσης, το γεγονός ότι ήρθε όλος ο ανασφάλιστος κόσμος στα νοσοκομεία και τα υψηλού κόστους φάρμακα επίσης, ήταν και αυτό ένα κατόρθωμα μέσα σε μία μέγγενη που εκ των πραγμάτων, λειτουργούσε αποθαρρυντικά με τις ίδιες διατάξεις των νόμων που προανέφερα. Μην ξεχνάμε ότι 200.000 άνθρωποι έχουν μειωμένες συμμετοχές ή και καθόλου, ενώ 80.000 υπολογίζονται εκείνοι που παίρνουν φάρμακα χωρίς συμμετοχή αυτή τη στιγμή.

Φαίνεται λοιπόν ότι το 2016 εμείς έχουμε μια αύξηση του προϋπολογισμού και η εκτέλεσή του στα οικονομικά του μεγέθη είναι στα 124 εκατ. ευρώ. Επανέρχεται λοιπόν το σύστημα γρήγορα, όχι μόνο με τις χορηγίες που πήραμε, αλλά σταθεροποιεί και τα οικονομικά του μεγέθη σε απίστευτα επίπεδα. Εδώ παρά τις ρυθμίσεις που έγιναν, παρά την είσοδο των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι τα νοσοκομεία μπορούν να καλύψουν και αυτές τις αυξημένες δαπάνες ένεκα των αυξημένων χορηγήσεων που πήραμε».

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της ΥΠΕ για το 2017 και 2018 ο κ. Ν. Αντωνίου προανήγγειλε ενίσχυση με προσλήψεις και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ότι στη Θεσσαλία θα αναπτυχθούν 12 τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) με 156 άτομα προσωπικό κι ενέταξε στο σχεδιασμό την καλύτερη οργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας της ΥΠΕ και τη διασύνδεση των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας.

«Η άποψή μας είναι να υπάρξει ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, έτσι που να συνδέει την κεντρική υπηρεσία και με τις ώρες λειτουργίας των κέντρων υγείας και ΠΕΔΥ, ενώ παράλληλα να υπάρχει κεντρική σύνδεση και με τα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά και προϊδέασε για εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας, το λεγόμενο ISO, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όλες τις μονάδες, που είναι στην ευθύνη της κεντρικής υπηρεσίας της ΥΠΕ.

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

«Μη μου πείτε λοιπόν τώρα κ. Αντωνίου ότι είμαστε ικανοποιημένοι στην 5η ΥΠΕ. Δεν είναι προσωπικό το θέμα ότι είμαστε ικανοποιημένοι στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας, που έχει να κάνει και με την πρόληψη. Έχουν διαλυθεί τα πάντα», αντέτεινε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης κι έφερε ως παράδειγμα ότι οι χιλιάδες κάτοικοι του δήμου Φαρσάλων πρέπει να μεταβούν στη Λάρισα για ακτινογραφία.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέδειξε και την παντελή έλλειψη μικροβιολογικών εξετάσεων στα κέντρα υγείας και υπογράμμισε: «Φυτοζωούν τα κέντρα υγείας. Φιλότιμες λέτε οι προσπάθειες, αναγνωρίζουμε τον αγώνα που κάνουν, αλλά μένετε στις αναγνωρίσεις όμως. Έτσι γίνεται. Και οι προηγούμενοι οι κυβερνώντες τα ίδια λέγανε, τα ίδια λέτε και εσείς τώρα».

Ο κ. Γ. Λαμπρούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΓΝΛ θέτοντας μεταξύ άλλων το θέμα της στελέχωσης της ΜΑΦ και ζητώντας να πληροφορηθεί την προοπτική. «Θα προσληφθούν δερματολόγοι, πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι; Είναι μια σειρά από ειδικότητες. Στην Κεντρική Κλινική τι θα γίνει; Υπάρχει το κληροδότημα. Θα γίνει αυτή η ψυχιατρική κλινική; Όχι σαν το γιοφύρι της Άρτας, γιατί εκεί δεν μπήκε ούτε μια πέτρα. Να, τέτοια ζητήματα. Έχουμε και άλλα πολλά να πούμε. Δεν υπάρχει χρόνος, δυστυχώς.

Και εμείς λέμε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν άμεσα να δρομολογηθούν. Μην κοροϊδευόμαστε. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε αυτό που εσείς λέτε δημοσιονομικές ανάγκες. Στο όριο των δημοσιονομικών αναγκών ο λαός μας βιώνει αυτή την κατάσταση και στα ζητήματα της υγείας. Και αν θέλει να έχει υπηρεσίες υγείας όποιος έχει να πληρώνει έχει, διαφορετικά συνωστίζεται στα επείγοντα των νοσοκομείων της περιφέρειας μας.

Τώρα πρέπει να δρομολογηθούν οι προσλήψεις και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις. Εμείς λέμε να καλυφθούν με μόνιμο και τακτικό προσωπικό. Βεβαίως, και επαρκέστατη χρηματοδότηση, ώστε, απρόσκοπτα, να λειτουργούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας», πρότεινε ο Λαρισαίος βουλευτής.

* Από την πλευρά της η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου αναφέρθηκε στις καταγγελίες που έχουν γίνει ότι στο ΓΝΛ παρατηρούνται πάρα πολλές διακοπές ρεύματος και μάλιστα έγινε χειρουργείο με το φως κινητών τηλεφώνων.

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass