ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΘ. ΣΑΡΑΤΖΙΩΤΗΣ, ΑΠ. ΚΟΜΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘ. ΜΗΤΣΙΟΣ

Πρωτοβουλία για καινοτομία και εξωστρέφεια στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας

Δημοσίευση: 11 Απρ 2017 13:55

Μια νέα ιατρική συμφωνία – πρωτοβουλία με στόχο τη μετεξέλιξη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας σε έναν φορέα εξωστρέφειας και καινοτομίας, προτείνουν στα μέλη του ΙΣΛ τρεις διακεκριμένοι Λαρισαίοι επιστήμονες.

Πρόκειται για τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο Κεφαλής και Τραχήλου, Αθανάσιο Σαρατζιώτη, τον αναισθησιολόγο – εντατικολόγο, διευθυντή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολο Κομνό και τον πνευμονολόγο, πρώην διοικητή των νοσοκομείων της Λάρισας, Αθανάσιο Μητσιό.

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο ένας εκ των τριών γιατρών που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Σαρατζιώτης, «απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, με διακύβευμα την προσπάθεια για μία νέα αρχή που επιβάλλεται να κάνει ο ΙΣΛ. Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο, αλλά η συμπόρευση ενός νεώτερου και δύο παλαιότερων μελών του συλλόγου, που δραστηριοποιούνται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα της υγείας. Μέλημά μας είναι ένας διαφορετικός, καινούριος Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις νέες δραστηριότητες, ένα μοντέλο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Επιζητούμε παράλληλα τη συνεργασία με τα Επιμελητήρια, τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα του ΙΣΛ, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα της εποχής και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά».

Αναλυτικά, το κείμενο που απευθύνουν σε όλα τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, οι τρεις επιστήμονες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, έχει ως εξής :

«Η άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος διαχρονικά προϋποθέτει αρχές και αξίες που η συντριπτική πλειοψηφία των Ιατρών υπηρετούν με ιδιαίτερη προσήλωση και αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η ιατρική πολυπλοκότητα, όπως προκύπτει και από τον πλουραλισμό των ιατρικών ειδικοτήτων, κατηγοριοποιεί σαφέστατα μεταξύ άλλων και τις σχέσεις εργασίας των Ιατρών συναδέρφων μας με διαφορετικές ταχύτητες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Και ενώ το ευκταίο θα ήταν η αρμονική συμβίωση με στόχο τη διαρκή πρόοδο και ευημερία του ιατρικού κόσμου, συχνά τα αντικρουόμενα συμφέροντα και άλλοτε οι καθεστωτικές νοοτροπίες, τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της αντιπαράθεσης που ευτυχώς δεν αφορά και δεν αγγίζει το κυρίαρχο σύνολο του ιατρικού κόσμου.

Όλα τα προηγούμενα επτά (7) έτη, που ήταν αναντίρρητα πολύ δύσκολα χρόνια για το επάγγελμά μας, σύσσωμη η ιατρική κοινότητα συμφωνεί σε μία κορυφαία συνθήκη : ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ και ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ!

Χωρίς την αναγκαία αυτή συνθήκη το παρόν και το μέλλον του ιατρικού ιδεαλισμού, ανεξάρτητα από την προσήλωση του καθενός μας στις αρχές και στις ιδέες του πνευματικού μας πατέρα Ιπποκράτη, κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ.

Δυστυχώς για όλους μας, η πολυπόθητη ιατρική αξιοπρέπεια «βιάζεται» κύρια και συστηματικά από το ίδιο το κράτος, τον υποτιθέμενο θεματοφύλακα της ιατρικής δεοντολογίας.

Η θεσμική μας απαξίωση και η οικονομική μας εξαθλίωση είναι η σκληρή καθημερινότητα του εκάστοτε Ιατρού, ανεξαρτήτως τομέων και βαθμίδων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας απαριθμεί ως γνωστόν άνω των 1700 μελών και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Συλλόγους της χώρας μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του ΤΣΑΥ μέχρι σήμερα περίπου το 30% των μελών του αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές οφειλές και αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί για τον επόμενο χρόνο κατά τουλάχιστον 15%.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μετανάστευσης, παλαιών και νέων συναδέλφων κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαχρονικά αποτυχημένες πολιτικές, σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες Ιατρούς θυμίζουν μεσαίωνα, όπου υπονομεύοντας διαρκώς τη νομιμότητα στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, μας καθιστά υπόδουλους του κράτους και υποψήφιους οικονομικούς μετανάστες.

Αποτελεί κανόνα για το Κράτος της ασυνέπειας να επιβάλλει αντισυνταγματικά τις βουλήσεις του αναγκάζοντας όλους τους επαγγελματίες Ιατρούς που έχουν σύμβαση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το τιμολόγιο που αιτούνται, να πληρώνονται σχεδόν τα μισά χρήματα, ενώ καλούνται επιπροσθέτως να πληρώσουν και τον υπέρογκο ΕΦΚΑ. Η γενιά των Ιατρών του clawback και του rebate είναι παρούσα και υποφέρει εδώ και χρόνια από ληστρικούς νόμους, που στα όρια της συνταγματικότητας έχουν υφαρπάξει σχεδόν το 70% του μόχθου μας. Θα πρέπει δε να συνυπολογίσουμε και το κόστος του πρωτόγνωρου και απαράδεκτου επιβαλλόμενου ελέγχου των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών, επειδή το ανίκανο κράτος αδυνατεί να κάνει ελέγχους εδώ και δεκαετίες. Ο κάθε Ιατρός - Πάροχος και ειδικά οι Εργαστηριακοί Ιατροί αντιμετωπίζονται σχεδόν ως κλέφτες, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβάλλει συνεχώς οριζόντιες νέες περικοπές.

Η ιατρική εξουθένωση όμως καταγράφεται και στη μεγάλη κατηγορία των συναδέλφων του ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ, που υπέστησαν τρομακτικές περικοπές κατά 45% περίπου στα μισθολόγιά τους, οριακή αποζημίωση των εφημεριών τους και στο αφορολόγητό τους, δημιουργώντας δυσβάσταχτα βάρη στους ήδη υπηρετούντες.

Επιπροσθέτως οι θέσεις εργασίας των Ιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν, ουδέποτε επαναπροκηρύχθησαν, με συνέπεια οι περισσότερες Κλινικές να παραμένουν χωρίς εφημερεύοντα Ειδικό Ιατρό.

Όλοι εμείς οι Ιατροί με τις άσπρες μπλούζες, σύμβολο της αγνότητας, του κύρους και της ανθρωπιάς, που για ατελείωτα χρόνια υπηρετήσαμε και υπηρετούμε το ιατρικό λειτούργημα, έχουμε γίνει απλοί θεατές μιας τραγωδίας χωρίς αντιδράσεις. Εκείνοι που σκηνοθέτησαν την εξαθλίωση του ιατρικού κόσμου και οι πολιτικές τους ηγεσίες έχουν την κύρια ευθύνη και είναι υπόλογοι πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία και μετά στους επαγγελματίες της υγείας. Μία κοινωνία που την οδηγούν από το τέλμα στο βάραθρο!

Αγαπητά μέλη,

Ο ιατρικός κόσμος της Λάρισας, δια της εκπροσώπησής του, με σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για ανανέωση προς πάσα κατεύθυνση. Νέες αντιλήψεις με γνώμονα τη γνώση, την εμπειρία και την αγωνιστική διάθεση, θα πρέπει να είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα εποχή με τις μεγάλες προκλήσεις που ξετυλίγονται στα χρόνια μας. Η μοιρολατρική αποδοχή των όσων εις βάρος μας σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες, μας καθιστά όχι απλά συμμέτοχους αλλά και συνένοχους στο έργο. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να είμαστε εμείς ο πολυδύναμος εξωστρεφής Σύλλογος που με αλλαγή πλεύσης στην πορεία του θα σηματοδοτήσει την απαρχή της νέας δημιουργικής σύνθεσης του ιατρικού γίγνεσθαι. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για ανοικτές συνεργασίες με όλους τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους της πόλης μας, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Λάρισας, ο Δήμος Λάρισας και πολλοί άλλοι. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πλήρως τις θέσεις μας τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με τον ΕΟΠΥΥ με μοναδικό στόχο τη μείωση των βαρών που καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των Ιατρών. Να διασφαλίσουμε κίνητρα για προσφορά υποτροφιών σε νέους συναδέλφους είτε για σπουδές εντός της χώρας είτε για χώρες του εξωτερικού. Να ενημερώσουμε και να επιμορφώσουμε ενδελεχώς τους συναδέλφους μας και σε θέματα οικονομικής αντίληψης και διαχείρισης ιατρικών δεδομένων, διότι ο Ιατρός που επιβιώνει σήμερα εκτός από εξαίρετος επιστήμων θα πρέπει να είναι και εξαίρετος επαγγελματίας. Τα χρόνια της κρίσης μάς δίδαξαν ότι η γνώση της οικονομίας σε συνδυασμό με την ιατρική σπουδή αποτελούν το κλειδί για την ευημερία.

Η σχέση μας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο θα πρέπει να γίνει ανταποδοτική εις όφελος των συναδέλφων και του Συλλόγου μας και όχι συναλλακτική για την εξυπηρέτηση και τη διαιώνιση των αξιωμάτων των ολίγων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του επιστημονικού φορέα προς τους συναδέλφους θα πρέπει να είναι πολυσχιδής και να μην περιορίζονται στον στείρο συνδικαλιστικό λόγο που συνηθίσαμε να ακούμε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Με γνώμονα το ιατρικό ήθος και στόχο την επανάκτηση του χαμένου κύρους μας προτείνουμε:

- πρωτοβουλίες και παρουσίες σε όλα τα επίπεδα.

- εξωστρέφεια και διασύνδεση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

- απτά και γρήγορα αποτελέσματα για όλους τους συναδέλφους.

Επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, όλοι οι συνάδελφοι να αφουγκραστούν τα κελεύσματα των καιρών και να ενεργοποιηθούν για ένα καλύτερο ιατρικό μέλλον. Κάθε δημιουργική αλλαγή μπορεί να προσφέρει τα μάλα όταν το κυρίαρχο ανιδιοτελές ΕΜΕΙΣ καταφέρει να επισκιάσει τα ιδιοτελή συμφέροντα των ολίγων.

Γιατί τελικά όλοι ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ μπορούμε καλύτερα!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass