ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ

Ο τουρισμός υγείας πυλώνας ανάπτυξης

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 22:30

Στην ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στη Λάρισα αλλά και στη Θεσσαλία κατέληξε σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας παρουσία φορέων επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι ο τουρισμός υγείας έχει πλέον αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και την ευημερία των πολιτών.

«Η περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει προορισμό που οι τουρίστες θα βρουν την υγειά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΛ Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος για να συμπληρώσει ότι «κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι ο τουρισμός υγείας, θα αποτελέσει την επερχόμενη δεκαετία έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και όχι μόνον».

Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι ο όρος «τουρισμός υγείας» συμπεριλαμβάνει δύο μεγάλες κατηγορίες υπηρεσιών: Τη διαχείριση ιατρικών αναγκών για επισκέπτες που βρίσκονται σε ξένη χώρα για ταξίδι διακοπών ή επαγγελματικό ταξίδι ή για προσωρινή εγκατάσταση. Περιλαμβάνει επείγοντα περιστατικά υγείας ή τακτικές υγειονομικές ανάγκες για χρόνια νοσήματα και τον «ιατρικό τουρισμό επιλογής», όπου ο ασθενής επιλέγει να ταξιδέψει για να λάβει μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, παρακινούμενος από παράγοντες όπως το κόστος και η ποιότητα της υπηρεσίας, ο χρόνος αναμονής και η ευκαιρία συνδυασμού ιατρικής φροντίδας με ψυχαγωγικό ταξίδι, όπως για παράδειγμα αισθητικές, οφθαλμολογικές επεμβάσεις, ορθοπεδικές θεραπείες και αποκατάσταση.

«Στη Λάρισα και ειδικότερα στον δημόσιο τομέα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας διαθέτει αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές κλινικές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με υψηλό επιστημονικό επίπεδο και άριστη τεχνογνωσία. Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τις 15 Ιδιωτικές Κλινικές και τα πέντε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στελεχωμένα με άριστο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, παρέχουν ήδη υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα στους ιατρικούς επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση υπογράμμισαν ότι η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην ευρύτερη περιοχή, προϋποθέτει, για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος την ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Έτσι, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο δράσεων για να ξεκινήσει άμεσα ο ιατρικός τουρισμός.

Ο καθηγητής Ορθοπεδικής Κωνσταντίνος Μαλίζος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «ο τουρισμός υγείας αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, καθώς πρόκειται για έναν από τους πέντε πυλώνες ανάπτυξης παγκοσμίως». «Πρέπει να χτίσουμε ένα δυνατό branding», σημείωσε ο κ. Μαλίζος για να προσθέσει ότι «το branding θα πρέπει να προσφέρει στον τουρίστα αναψυχή αλλά και θεραπεία. Θα πρέπει να γίνουμε πειστικοί στο εξωτερικό για να ανταγωνιστούμε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Δεν μας περιορίζει η γεωγραφική μας θέση, καθώς η Θεσσαλία αποτελεί κόμβο αν και δεν διαθέτει αερομεταφορές. Απαιτείται η σύσταση ομάδας εργασίας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδάμ υποστήριξε ότι «η Λάρισα διαθέτει υποδομή και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός, ενώ ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης σημείωσε ότι «κατά τη δική μας εκτίμηση και ως εκπρόσωποι του ΣΘΕΒ και ως επιχειρηματίες στον χώρο της υγείας θεωρούμε ότι το πρόσημο του ιατρικού τουρισμού στην περιοχή μας είναι τεράστιο. Για να δώσουμε στην περιοχή την ταυτότητα που της αξίζει για την επόμενη δεκαετία».

Σημειώνοντας την υστέρηση της περιοχής σε θέματα μαζικού τουρισμού ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος υπογράμμισε ότι «η εφημερίδα “Ελευθερία” θα σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων αξιοποιώντας τις επαφές με παγκόσμιους τουριστικούς πράκτορες».

Την ανάγκη δημιουργίας στρατηγικού σχεδιασμού υποστήριξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Τονίζοντας ότι «ιατρικός τουρισμός υπάρχει αλλά δεν είναι οργανωμένος. Απαιτείται, λοιπόν, ειλικρινής συνεργασία και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, από ειδικούς προκειμένου να προχωρήσουμε σε πράξεις», προσθέτοντας ότι «απαιτείται η συμμετοχή όλων». 

Ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Παιδής τόνισε ότι «πρέπει να “εξαργυρώσουμε” την κληρονομιά του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη» ενώ ο αντιπρόεδρος του ΙΣΛ Βασίλης Πινακάς σημείωσε ότι «καθυστερήσαμε να δράσουμε, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια».

Θετικοί στη συνεργασία εμφανίστηκαν οι ξενοδόχοι τους οποίους εκπροσώπησε η πρόεδρος Ειρήνη Παπαϊωάννου, οι φυσικοθεραπευτές που εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος Βασίλη Χασιώτη, οι παιδίατροι από την πρόεδρο της ΕΕΠΛ Άννα Κατσιάβα, οι οφθαλμίατροι από την πρόεδρο των Ιδιωτών Οφθαλμιάτρων Ελεονώρα Ζιούλη.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass