ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσθετη χρηματοδότηση για το Πανεπιστημιακό

*Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς φορείς χθες σε σύσκεψη στην Περιφέρεια *Συμφωνία για κοινό υπόμνημα για να αποφευχθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών από τις περικοπές δαπανών

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2017 23:00

Στην ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προκειμένου να μην επηρεαστεί η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς κατέληξε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά από αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνυπογράψουν κοινό υπόμνημα το οποίο θα προωθήσει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά στον υπουργό Υγείας, μέσω του οποίου θα ζητούν την αύξηση της χρηματοδότησης, γιατί όπως ειπώθηκε «με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό το Π.Π.Γ.Ν.Λ. κινδυνεύει να μη λειτουργήσει κανονικά».

Στον χαρακτήρα της έκτακτης σύσκεψης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος σημειώνοντας ότι «φτάσαμε εδώ με αφορμή τα δημοσιεύματα», υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι πώς θα αναβαθμίσουμε τη δημόσια υγεία».

Την κατάσταση περιέγραψαν αναλυτικά με τοποθετήσεις τους οι ιατροί που όπως τόνισαν βιώνουν καθημερινά την αγωνία των ασθενών, τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε υλικά και τις βλάβες στα μηχανήματα. Στα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Π.Π.Γ.Ν.Λ. Θεόφιλος Καραχάλιος περιγράφεται η πραγματική εικόνα, «ο κόσμος “χτυπάει” τον γιατρό στο νοσοκομείο, δεν ζητάει την ευθύνη από τους διοικητικούς. Οι περικοπές είναι οριζόντιες και όχι στοχευμένες από την αρχή της κρίσης. Ακούστε μας και μη μας βλέπετε σαν απίθανους αν θέλετε να βάλουμε μια τάξη» ανέφερε και έδωσε τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας: 56,4 εκ. ευρώ της Κρήτης, 56 εκ. ευρώ της Πάτρας, 48 εκ. ευρώ των Ιωαννίνων και μόλις 42 εκ. ευρώ της Λάρισας. Επίσης, αναφερόμενος στη λίστα των χειρουργείων επισήμανε ότι για κάθε έναν ασθενή που χειρουργεί προστίθενται στη λίστα για χειρουργείο τέσσερις με πέντε ασθενείς.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος και εκπροσώπου της Ιατρικής Σχολής Γιώργου Νταλέκου ο οποίος δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, «έχει ξεκινήσει από το 2010 μια στρατηγική υποβάθμισης του Πανεπιστημιακού» διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικών. Ο παθολογικός και χειρουργικός τομέας στενάζουν. Αν κάτι χαλάσει αλίμονό μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του αναπληρωτή καθηγητή γαστρεντερολογίας Ανδρέα Καψωριτάκη ο οποίος υποστήριξε ότι «λύση χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση στο νοσοκομείο».

Στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του Νοσοκομείου αναφέρθηκε ο καθηγητής Θωρακοχειρουργικής Νίκος Τσιλιμίγκας.

Η πρόεδρος ιατρών ΔΕΠ Ευτυχία Καψαλάκη υπογράμμισε ότι «υπηρετούμε με αυταπάρνηση το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τα 42 εκ. είναι μια χαμηλή χρηματοδότηση για τις απαιτήσεις που έχει ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πρέπει να είναι η ναυαρχίδα μας, πονάει η ψυχή μας όταν ασθενείς φεύγουν για άλλα νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης και πονάει ακόμα περισσότερο όταν άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Ζητάμε να αλλάξει ο χάρτης υγείας, είναι ένα χρόνιο αίτημά μας, είναι κάτι που δεν στοιχίζει. Επίσης, να αλλάξει το σύστημα εφημέρευσης».

Σε θέματα που αφορούν γενικότερα την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπονώτης.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός επισήμανε ότι «διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία και ότι απαιτείται προγραμματισμός και σχεδιασμός. Πρέπει να διεκδικήσουμε την αύξηση της χρηματοδότησης με βάση τους αριθμούς και τα στοιχεία μας».

Ο διευθυντής των Κέντρων Υγείας Βασίλης Χάμος περιγράφοντας την κατάσταση υποστήριξε ότι «στα Κέντρα Υγείας δεν κάνουμε πρόληψη, δεν κάνουμε πράγματα που ήταν να κάνουμε, για να κάνουμε συνταγογράφηση των φαρμάκων».

«Χρειαζόμαστε ένα νέο σύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥ Λάρισας Λάμπρος Καραγεώργος.

ΟΡΙΑΚΑ ΤΑ 52 ΕΚ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από την έναρξη της σύσκεψης ζήτησε να ειπωθούν αλήθειες, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξε «ότι δεν υπάρχει πλάνο, όταν το πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει το νοσοκομείο είναι της τάξεως των 4.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν χρήματα και από τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Δεν γίνεται να μην υπάρχει σχεδιασμός. Δεν θα επιρρίψουμε ευθύνες, θα λύσουμε μόνο προβλήματα για να σώσουμε κανέναν άνθρωπο. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, αλλά δεν είναι άλλοθι αυτό για να πεθάνει κόσμος».

Για παθογένειες μίλησε ο διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Νέστορας Αντωνίου λέγοντας ότι «υπάρχουν παθογένειες που προσπαθούμε να τις διαχειριστούμε. Σχετικά με τον προϋπολογισμό στην 5η ΥΠΕ μειώθηκε μόνο 4% σε σχέση με τις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ ο εξοπλισμός δεν εντάσσεται στον προϋπολογισμό».

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παναγιώτης Νάνος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «το Πανεπιστημιακό για να ανταποκριθεί στον τριτοβάθμιο ρόλο του θέλει τουλάχιστον 52 εκ. ευρώ, για να είναι στα όρια της αξιοπρέπειας», επίσης ανέφερε ότι «την ώρα που “κόβονται” χρήματα από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου η περίθαλψη ασθενών το 2016 αυξήθηκε κατά 10% και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 καταγράφει άνοδο κατά 2,8%».

Για τα φάρμακα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε το μέλος της διοίκησης του Νοσοκομείου Γιάννης Καριπίδης υποστηρίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου είναι στα 42 εκ. ευρώ έχοντας στην πλάτη μας τα ακριβά φάρμακα, την ίδια ώρα που ο ΕΟΠΠΥ μας χρωστά 84 εκ. ευρώ» .

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννα Βαγενά ακούγοντας τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων δεσμεύτηκε να προωθήσει το αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης του Π.Π.Γ.Ν.Λ. στον υπουργό Υγείας με κοινοποίηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρόταση να διαχειρίζονται τα νοσοκομεία οι Περιφέρειες κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Τη στήριξη της δημόσιας υγείας ζήτησε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης τονίζοντας ότι «απαιτείται στήριξη και βοήθεια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οφείλουμε να κουβεντιάσουμε και να τα βάλουμε σε μια σειρά. Πρέπει να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση του ελλειμματικού προϋπολογισμού».

Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας υπογράμμισε ότι «ας αφήσουμε τις αντεγκλήσεις και ας βρούμε έναν δίαυλο επικοινωνίας για να καταλήξουμε σε ένα πόρισμα και να το διεκδικήσουμε».

Στον ρόλο που πρέπει να έχουν τα Κέντρα Υγείας αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Τυρνάβου, Κιλελέρ και Τεμπών. «Απαιτείται στελέχωση, υποδομές και να συγκρατηθούν τα περιστατικά στα Κέντρα Υγείας. Δεν είναι δυνατό να φεύγει ασθενής από το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου για να πάει στο Πανεπιστημιακό για ένα ράμμα», τόνισε ο Παναγιώτης Σαρχώσης για να προσθέσει ο Θανάσης Νασιακόπουλος «τα Κέντρα Υγείας βοηθούν τα νοσοκομεία όταν είναι κατάλληλα οργανωμένα. Όταν όμως είναι εγκαταλελειμμένα τα Κέντρα Υγείας είναι επόμενο να έρχονται χωρίς να έχουν εξετασθεί στο Πανεπιστημιακό. Δώστε την απαιτούμενη βαρύτητα στα Κ.Υ. για την απεμπλοκή του νοσοκομείου» και να συμπληρώσει ο Κώστας Κολλάτος ότι «απαιτείται οργάνωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων».

Ερωτήματα σχετικά με την απαιτούμενη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού έτσι ώστε φορείς της πόλης να διεκδικήσουν την ικανοποίηση αιτημάτων απηύθυνε προς τον διοικητή του Π.Π.Γ.Ν.Λ. ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι εργαζομένων του Νοσοκομείου, γιατροί και στελέχη των Νοσοκομείων, εκπρόσωπος του ΕΚΛ και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass