ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

ΚΕΠ Υγείας για να σώσει ζωές

*Πρόληψη και προαγωγή υγείας, οι στόχοι του

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2017 22:45

Ο Δήμος Τεμπών και το Κέντρο Πρόληψης Υγείας Μακρυχωρίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων παρέδωσαν χθες μία νέα δημοτική δομή με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ. Πρόκειται για το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Τεμπών  τα επίσημα εγκαίνια του οποίου έγιναν στο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρυχωρίου.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα εξής 7 νοσήματα: α) καρκίνος του παχέος εντέρου β) καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) καρκίνος του μαστού δ) καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) ανεύρυσμα αορτής στ) καρκίνος του προστάτη και ζ) μελάνωμα.

Το ΚΕΠ Υγείας είναι μία κοινωνική δομή του Δήμου Τεμπών που έχει ως στόχο την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα υγείας ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος στο χαιρετισμό του  είπε μεταξύ άλλων  ότι "τα προβλήματα σ’ όλα τα επίπεδα της υγείας παραμένουν τεράστια: ελλείψεις σε προσωπικό, σε χρηματοδοτήσεις, υπολειτουργία σε περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας που δεν έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, προβλήματα με τις εφημερίες τα οποία υποβαθμίζουν την εικόνα της δημόσιας υγείας.

Για να διορθωθεί- όπως ειπώθηκε πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη που προκλήθηκε  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Ιατρικό Σύλλογο- απαιτείται αύξηση δαπανών, οργάνωση των Μονάδων Υγείας από το αγροτικό ιατρείο, το Κ. Υγείας, τα νοσοκομεία με σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό , συμπλήρωση κενών θέσεων ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Σ΄ αυτή την αλυσίδα έρχεται να προστεθεί το ΚΕΠ Υγείας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της Υγείας των Δημοτών. Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα να προλαμβάνονται αυτά τα νοσήματα πριν χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή άλλωστε είναι και η αξία της πρόληψης.

Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρεται ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία όμως, εάν προληφθούν είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό.

Ο θεσμός των ΚΕΠ υγείας αφορά στη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και φροντίδας για τον πολίτη που θα κάνει την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητα ζωής μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας:

- Την προληπτική ιατρική και

- Την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα Υγείας.

Και ο κ. Κολλάτος συνέχισε παραθέτοντας στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται η έμφαση που δίνεται στην προληπτική ιατρική.

Συγκεκριμένα στο δήμο έχουν γίνει:

-4.000 Μετρήσεις  Οστικής Μάζας,

-1.245 Σπιρομετρήσεις,

-22.028 Βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις

- 1.888 άτομα εξετάστηκαν για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια και τη στήριξη των κινητών μονάδων της 5ης ΥΠΕ την οποία ευχαριστούμε τόσο τις διοικήσεις διαχρονικά όσο και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό που τις στελεχώνουν.

Από σήμερα ξεκινάμε τη λειτουργία μιας νέας κοινωνικής δομής και ζητάμε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων.

Να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της δομής , την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, την ΚΕΔΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ , τις κινητές μονάδες Υγείας , τους αξιόλογους ομιλητές καθώς και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας".

Μιλώντας στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη για το πρόγραμμα κ. Γεωργία Τσιόπα τόνισε ότι η ιδέα ξεκίνησε πριν από 1 ½ χρόνο που συμμετείχε ως υπεύθυνη του τομέα υγείας του Δήμου Τεμπών στο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΥ όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα του ΚΕΠ Υγείας σε δήμους της χώρας μας. Επιστρέφοντας στη Λάρισα και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου στον δήμαρχο εκείνος ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας της  έδωσε ρητή εντολή για την ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Τεμπών.

Στον θεσμό του ΚΕΠ Υγείας με το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού 2007-2013» είχαν ενταχθεί 14 Δήμοι πανελληνίως σε πιλοτικό στάδιο. Στη συνέχεια, ο θεσμός των ΚΕΠ συνεργάζεται με το ΕΔΔΥΠΥ και αυτή τη στιγμή 77 Δήμοι με απόφαση Δ.Σ. κίνησαν διαδικασίες για τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας εκ των οποίων 40 Δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη δομή του ΚΕΠ Υγείας και μόνο 25 έχουν κάνει εγκαίνια ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Τεμπών.

Τέλος η κ. Τσιόπα ευχαρίστησε τον διοικητή και τις εργαζόμενες  της 5ης ΥΠΕ, τα κορίτσια "βοήθεια στο σπίτι" του Δήμου Τεμπών, τους ιατρούς του Δήμου και του Νομού Λάρισας γενικότερα,. Ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας τον κ. Γιαννακόπουλο, τον ιατρό κ. Καλλούση Ιωάννη, όλους τους υπαλλήλους του Δήμου   που βοήθησαν στη δημιουργία του ΚΕΠ και όλους του ιατρούς που έχουν γίνει πάροχοι του προγράμματος και αυτούς που παρευρίσκονται σήμερα ή θα γίνουν στο μέλλον πάροχοι του προγράμματος καθώς από σήμερα έχουμε ήδη προσφορές από Ιατρούς που παρευρίσκονται σήμερα για δωρεάν εξετάσεις στους δημότες.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου, του περιφερειακού συμβούλου, εκ μέρους του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού , κ. Νίκου Λιούπα, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας  πρώτου αντιπροέδρου  του πανελληνίου συλλόγου  κ. Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου καθώς και μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη του ιατρού κ. Ιωάννη Καλούση.

Τέλος ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα από τις «Αντιγονίδες» Γόννων.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών κ. Αχιλλέας Νταβέλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος, οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Νταφούλης,  Θωμάς Τσιαπλές, και Αχιλλέας Διψάνας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Μανώλης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας κ. Δημ. Γατσουνιάς ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρας, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων μέλη του Δημοτικού και Τοπικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου και πλήθος κόσμου.

ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass