«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κάνναβη –γιατρικό, μπαίνει στα ελληνικά φαρμακεία

* Οι επιφυλάξεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και η ικανοποίηση των «Οικολόγων Πρασίνων».

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2017 22:16

-Ο πελάτης στο φαρμακείο: «Θα ήθελα τρία γραμμάρια κάνναβη».

-Φαρμακοποιός: «Τη συνταγή σας παρακαλώ».

Διάλογος από το... μέλλον, μιας ελληνικής πραγματικότητας, που ίσως δεν απέχει πολύ, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης.

Η ΚΥΑ για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, και θα ακολουθήσουν αποφάσεις για την εφαρμογή της, τις προϋποθέσεις χορήγησης του προϊόντος, τις κατηγορίες ασθενών που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοια σκευάσματα κ.α.

Την είδηση δέχθηκαν πανηγυρικά φορείς, όπως οι «Οικολόγοι Πράσινοι», που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα , και προτείνουν τη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης, αλλά και νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την ευφορική χρήση της κάνναβης.

Τολμηρές θέσεις για την ελληνική πραγματικότητα, όταν σήμερα οι χρήστες τιμωρούνται από τον νόμο και τα Κέντρα Θεραπείας Εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της χρήσης κάνναβης από τους εφήβους.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι φωνές αμφισβήτησης: «Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι, σαν κοινωνία, να το εφαρμόσουμε και να το διαχειριστούμε…

Δεν είμαστε Ολλανδία και δύσκολο να γίνουμε. Είμαστε 11.000 φαρμακεία στην Ελλάδα, θα έχουμε όλοι το δικαίωμα να πουλάμε κάνναβη; Και σε ποιους;

Οι νομοθέτες πρέπει πρώτα να μας πείσουν για την ανάγκη της χρήσης της», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Μακρυγιάννης.

Ο κ. Μακρυγιάννης, διατηρεί τις επιφυλάξεις του και καταθέτει τα εξής ερωτήματα: «Για ποια νοσήματα ενδείκνυται; Θα διατίθεται με συνταγή γιατρού; Ποιος θα μας διασφαλίζει, σε ποιους θα πουλάμε την κάνναβη, όταν ακόμη και σήμερα διαπιστώνουμε περιπτώσεις «κόκκινων» συνταγών ότι είναι πλαστές;

Πώς θα ξέρω εγώ αν αυτός που την αγοράζει δεν είναι μεταπωλητής, δεν είναι έμπορος, δεν είναι χρήστης κ.ο.κ.

Για να εφαρμοστεί η πώληση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις…».

Να σημειωθεί ότι τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα και προϊόντα κάνναβης, σύμφωνα με τους ειδικούς ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία και έμεση λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία/ανορεξία κ.α.

Η εν λόγω ΚΥΑ υλοποιεί το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

ΕΥΦΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Θετικό χαρακτήρισαν σε ανακοίνωσή τους οι «Οικολόγοι Πράσινοι», το γεγονός της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγινε επιτέλους το δεύτερο βήμα για την αποκατάσταση της «ιστορικής αλήθειας», μετά το περσινό πρώτο, με τη θεσμοθέτηση της καλλιέργειας της κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης, φυτό το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο για χιλιάδες χρόνια και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και το οποίο είχε συκοφαντηθεί και δαιμονοποιηθεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε μεν εξαιρετικά θετικό το γεγονός, υποστηρίζουμε όμως ότι πρέπει να συνοδευτεί με μια σειρά επιπλέον κανονιστικών πράξεων, όπως η δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης, στον οποίο θα μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση, διάθεση και έρευνα γύρω από τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη.

Πιστεύουμε δε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη και για ένα τρίτο βήμα, αυτό της νομοθετικής ρύθμισης της ευφορικής χρήσης της, για την υλοποίηση του οποίου είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε σειρά συναντήσεων με αρμόδιους υπουργούς και άλλους φορείς για την προώθηση των θέσεών μας».

Ο συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, κ. Κώστας Διάκος, επισήμανε χαρακτηριστικά: “Η νέα Υπουργική Απόφαση για την ιατρική χρήση της κάνναβης είναι ένα ακόμα θετικό βήμα. Χρειάζεται ακόμα όμως πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός με τόλμη και αποφασιστικότητα για να ολοκληρωθούν και τα επόμενα βήματα στο θέμα αυτό».

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

«Στην Ελλάδα πιθανώς θα παράγονται και θα συσκευάζονται τα επόμενα χρόνια τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης για όσους ασθενείς τα χρειάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, τονίζοντας επίσης πως: «απομένει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας φαρμακευτικής κάνναβης: με ποιους όρους θα γίνεται αυτό στη χώρα, έτσι ώστε, ενδεχομένως, να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική στο να παράγονται και να συσκευάζονται και να κυκλοφορούν στη χώρα μας τέτοια προϊόντα».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ευφορική χρήση της.

Περίπου 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση, ενώ άλλες δείχνουν ανεκτικότητα κι άλλες έχουν ανακοινώσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε το 2016 το «Δίκτυο για την Κοινωνική και Πολιτική Οικολογία», 250 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και 500 εκατομμύρια διεθνώς έχουν νόμιμη πρόσβαση στην ιατρική χρήση της κάνναβης.

Στην Ιταλία, η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης έχει ξεκινήσει από το 2015, με ευθύνη του στρατού, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη και το Ισραήλ όπου από το 2007 γίνεται παραγωγή κάνναβης από πολλές εταιρίες, οι οποίες διαθέτουν ειδική άδεια από το κράτος, και μέρος της παραγωγής εξάγεται σε διάφορα κράτη, όπως π.χ. στις ΗΠΑ.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass