ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κάλτσες στο αεροπλάνο και ανθρακούχο νερό στην… Ινδία

*Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης και η καθηγήτρια Μικροβιολογίας κ. Πετεινάκη εξηγούν στην «Ε» γιατί πρέπει να την παρακολουθήσουν οι απλοί Λαρισαίοι ταξιδιώτες

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:19

Του Κ. Γκιάστα

Τι σχέση μπορεί να έχουν ένα ζευγάρι λεπτές κάλτσες μέσα στο αεροπλάνο με ένα μπουκάλι ανθρακούχο νερό στα βάθη της Ινδίας; Κι όμως είναι και οι δύο μικρές συμβουλές για να αποφευχθούν ενδεχόμενες περιπέτειες των ταξιδιωτών που επιχειρούν να «δραπετεύσουν» σε μέρη μυθικά και απομακρυσμένα από τον ελληνικό πολιτισμό και την Ευρώπη. Εκεί που η ιατρική λοιπόν συναντάει την παγκοσμιοποίηση και οι τουρίστες τη… διάρροια.

Για τον λόγο αυτό, η «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, την Πνευμονολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αιγινητείου Νοσοκομείου του Τμήματος Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: «Η ιατρική στην παγκοσμιοποίηση: Ταξιδιωτική και διεθνής ιατρική», σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου 09:00-14:15 στο Αμφιθέατρο Κτιρίου Κατσίγρα της πλατείας Ταχυδρομείου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λειτουργήσουν δύο στρογγυλά τραπέζια με ποικίλα θέματα όπως την Εισαγωγή στην Ταξιδιωτική Ιατρική – Η προ-ταξιδιωτική ενημέρωση (Γ.Σαρόγλου), τον Προληπτικό προ-ταξιδιωτικό εμβολιασμό (Στ. Χατζηπαναγιώτου), τη Διάρροια των ταξιδιωτών και την ελονοσία (Ε. Πετεινάκη), τις ταξιδιωτικές ομάδες με ειδικές ανάγκες (Αν.Ιωαννίδης, Αλ.Καλκάνης), τις ιδιαίτερες ψυχολογικές καταστάσεις ταξιδιωτών (Ηλ.Τζαβέλας) και τέλος τα ιδιαίτερα ταξιδιωτικά περιβάλλοντα και δρομολόγια αλλά και την μετα-ταξιδιωτική φροντίδα (Στ.Χατζηπαναγιώτου).

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ

«Το θέμα αφορά σε πάρα πολλές ειδικότητες. Για παράδειγμα οι ασθενείς με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα είναι βασικό πόσο οξυγόνο παίρνουν. Κάποιος με άσθμα δυσκολεύεται στο επίπεδο της γης πόσο μάλιστα στο αεροπλάνο. Επομένως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν ειδική φροντίδα» τονίζει στην «Ε» ο κ. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Επίσης όταν το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι πολλές ώρες υπάρχει κίνδυνος σε ανθρώπους που έχουν την προδιάθεση να πάθουν πνευμονικές εμβολές. Δηλαδή να φύγει ένας θρόμβος από τα πόδια και να καρφωθεί στα πνευμόνια. Οι ψιλές κάλτσες για παράδειγμα παίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα τέτοιο ταξίδι γιατί διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος» ολοκληρώνει.

Από την πλευρά της η κ. Ευθυμία Πετεινάκη είναι ιατρός βιοπαθολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διευθύντρια Μικρ. Εργαστηρίου Π.Ν.Λάρισας και Εργ. Κλινικής Χημείας. Με τη δική της εμπειρία τονίζει μεταξύ άλλων: «Όλα όσα θα ειπωθούν είναι σημαντικά. Η ταξιδιωτική ιατρική προετοιμάζει τον ταξιδιώτη πριν το ταξίδι του για να μην εκτεθεί σε κάποιο κίνδυνο.

Απ’ τη διάρροια των ταξιδιωτών για παράδειγμα κινδυνεύουν οι πολίτες σε πολλά μέρη όπως στη Λατινική Αμερική, στην Ινδία, στη Σαουδική Αραβία, στην Τουρκία, στην Ταϊλάνδη. Δεν πρέπει να τρως από πλανόδιους. Το νερό θα πρέπει να είναι εμφιαλωμένο και ειδικά ανθρακούχο για να μπορούμε να ελέγχουμε αν είναι ελεγμένα κλειστό. Όχι νερό από τη βρύση», ενώ αναφερόμενη σε ποιους απευθύνεται η ημερίδα υπογράμμισε: «Η ημερίδα απευθύνεται και στους φοιτητές του μεταπτυχιακού, στους φοιτητές της ιατρικής αλλά και στο ευρύ κοινό αφού θα είναι προσαρμοσμένη. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενημερωμένος πως το ταξίδι δεν τελειώνει με την επιστροφή του από ένα τέτοιο μέρος. Αν έχεις πυρετό μετά το ταξίδι σου θα πρέπει να ενημερώνεις τον γιατρό σου για το μέρος που ταξίδεψες καθώς χρειάζεται ευαισθητοποίηση».

Όπως έλεγε λοιπόν και ο Ινδός ηγέτης, Jawaharlal Nehru: «Ζούμε σε έναν υπέροχο κόσμο που είναι γεμάτος ομορφιά, γοητεία και περιπέτεια. Δεν υπάρχει τέλος στις περιπέτειες αν τις επιδιώκουμε με τα μάτια μας ανοιχτά».

Ταξιδέψτε αλλά ενημερωθείτε. Να η ευκαιρία και μάλιστα δωρεάν σήμερα το πρωί για τους πολίτες…

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass