ΠΑΡΤΙ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Έκοψαν το τσιγάρο και το …γιόρτασαν!

*Πρωτοβουλία του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του τσιγάρου

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2015 1:18

Είχε μια ιδιαίτερη σύνθεση η μεγάλη συντροφιά που συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ για το πάρτι στο Κλίμαξ -Λίντο, μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο. Επρόκειτο για πρώην καπνιστές, που μαζεύτηκαν όχι μόνο για να γιορτάσουν που «το ΄κοψαν το ρημάδι» αλλά και για να ενισχύσουν τον αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και επιτέλους την εφαρμογή του σχετικού νόμου ο οποίος παραμένει ανενεργός. Είχαν φυσικά την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες αλλά και να συζητήσουν με τους γιατρούς που βοήθησαν πολλούς από αυτούς στην προσπάθεια.

Το πάρτι οργανώθηκε από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί στο πλαίσιο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Το καφέ-wine bar Κλίμαξ, ένας από τους λίγους χώρους στην πόλη που εφαρμόζει το νόμο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, απέδωσε μέρος των εσόδων της χθεσινής βραδιάς για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου της Κλινικής εναντίον του καπνίσματος

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Πανεπιστημιακού, λειτουργεί κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Τρίτη απόγευμα, με υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρύσα Χατζόγλου και εντάσσεται στη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διευθύνει ο καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης δόθηκαν και οι ακόλουθες πληροφορίες: Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος, ένα χρόνο μετά, ανέρχεται στο 35%. Η πλειονότητα των καπνιστών που επισκέπτεται το Ιατρείο ενημερώνεται για την ύπαρξή του από κάποιον άλλο καπνιστή (ή φίλο ή συγγενή του), το 10% από τα ΜΜΕ, το 5% από έντυπο υλικό ή αφίσες στο χώρο του Νοσοκομείου και το 12% έπειτα από σύσταση γιατρού. Οι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (26,3%), φοβούνται πιθανό πρόβλημα υγείας στο μέλλον (5,2%), έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (16,3%), νιώθουν εξαρτημένοι (15,8%), για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους (3,8%), γιατί τους πιέζει το στενό οικογενειακό περιβάλλον (3,2%) και γιατί έχουν οικονομικό πρόβλημα (1,3%).

Το πάρτι ήταν ενταγμένο στον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που έχει οριστεί κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται ως καπνιστές με 47% έναντι 40% των γυναικών. Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν ήδη καπνιστές.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass