Λαρισαίος προσφέρει ζωή σε άγνωστο ασθενή

* ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ Η ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 22:50
Εθελόντριες του ΕΕΣ λαμβάνουν δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για εξετάσεις ιστοσυμβατότητας σε χθεσινή δράση στην Κεντρική πλατεία Εθελόντριες του ΕΕΣ λαμβάνουν δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για εξετάσεις ιστοσυμβατότητας σε χθεσινή δράση στην Κεντρική πλατεία

Λαρισαίος επαγγελματίας δότης μυελού των οστών ταυτοποιήθηκε από την παγκόσμια τράπεζα εθελοντών δοτών ως ιστοσυμβατός με ασθενή αγνώστων λοιπών στοιχείων στο εξωτερικό και ειδοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προσφορά των αιμοποιητικών κυττάρων.

Ο Λαρισαίος επαγγελματίας δότης δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν ειδοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ότι είναι ιστοσυμβατός με συνάνθρωπό του -χωρίς να δοθούν άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του όπως προβλέπει το πρωτόκολλο- και του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει στη διαδικασία της δωρεάς.

Η θετική ανταπόκριση του Λαρισαίου υπήρξε άμεση και αταλάντευτη, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη των σχετικών διαδικασιών με σειρά εξετάσεων τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο όσο και σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πριν οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία της μεταμόσχευσης - αντίστοιχη προετοιμασία ενόψει της μεταμόσχευσης άρχισε ήδη και για τον δότη ή δότρια.

Η ταυτοποίηση ιστοσυμβατότητας σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σπάνια καθώς σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία μόλις 5 Λαρισαίοι δότες μυελού των οστών βρέθηκαν ιστοσυμβατοί, εκ των οποίων οι 4 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία προσφοράς των αιμοποιητικών κυττάρων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επισημαίνουν οι ειδικοί, οι δότες να είναι καλά ενημερωμένοι για τη διαδικασία και να είναι συνειδητοποιημένοι γιατί η ταυτοποίηση της ιστοσυμβατότητας γεννά και καλλιεργεί τεράστιες ελπίδες και προσδοκίες στους λήπτες για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους ώστε σε περίπτωση που οι δότες ολιγωρήσουν ή μετανιώσουν προκαλείται εξίσου τεράστιο πρόβλημα στους λήπτες.

Η είδηση για τον Λαρισαίο επαγγελματία δότη μεταδόθηκε ταχύτατα χθες μεταξύ των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας, οι οποίοι παράλληλα με την αιμοδοσία ενημέρωναν τους Λαρισαίους για τη μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων καλώντας τους παράλληλα να γίνουν δότες μυελού των οστών.

Τη δράση υλοποίησαν οι εθελόντριες νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας Μίνα Ανδρίτσου και Ζωή Κατσιμπέλα, οι οποίες συμπλήρωσαν δεκάδες αιτήσεις λαμβάνοντας δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου), για εξετάσεις ιστοσυμβατότητας, προκειμένου τα στοιχεία να καταχωρηθούν στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Η Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων, είναι μία πρωτοποριακή και σύνθετη θεραπεία, που αποσκοπεί στην ίαση πολλών αιματολογικών νοσημάτων.

Η εφαρμογή της σύμφωνα με ενημερωτικό έντυπο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, στοχεύει στην αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, που λαμβάνονται από έναν υγιή δότη, συγγενή του ασθενούς ή εθελοντή. Τα κύτταρα αυτά είναι ικανά να δημιουργήσουν ένα νέο αιμοποιητικό σύστημα στον ασθενή / λήπτη, απαλλαγμένο από την ασθένεια.

Η ανεύρεση λοιπόν του κατάλληλου μοσχεύματος και η μεταμόσχευση αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας», για ασθένειες όπως η Απλασπκή Αναιμία, η Μεσογειακή Αναιμία, η Λευχαιμία, που δεν μπορούν να γίνουν καλά με άλλες θεραπείες. Τα αιμοποιητικά μοσχεύματα μπορεί να προέρχονται από τον Μυελό των Οστών, το Περιφερικό Αίμα ή το Αίμα του Ομφαλίου Λώρου.

Όπως διαπιστώνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, αν υπήρχαν 100.000 Εθελοντές Δότες Μυελού και 10.000 Μοσχεύματα Ομφάλιου Αίματος, στην Ελλάδα, θα μπορούσε να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, για την πλειοψηφία των Ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 150 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με μεγάλη επιτυχία. Στο 30% των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται μοσχεύματα από ιστοσυμβατούς αδελφούς. Όμως περίπου 70% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση δεν διαθέτουν ιστοσυμβατό αδελφό. Γι’ αυτούς γίνεται αναζήτηση του κατάλληλου μοσχεύματος στη Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών και στην Τράπεζα Ομφάλιου Αίματος. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών είναι ιδιαίτερα μικρός, περίπου 33.000, την ίδια ώρα που στην Κύπρο, η οποία έχει πληθυσμό δέκα φορές μικρότερο από την Ελλάδα, φτάνουν τις 120.000. Ο μικρός αριθμός των εθελοντών στη χώρα μας δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των δοτών αυξήθηκε κατά 50%, χάρη κυρίως στην εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass