Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2015 για τα δύο νοσοκομεία

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2018 22:03

Τον απολογισμό εσόδων–εξόδων των δύο νοσοκομείων της Λάρισας για το οικονομικό έτος 2015 ύψους 86.671.771,80 ευρώ ενέκρινε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Η εικόνα του εγκριθέντος απολογισμού έχει ως εξής:

Ποσά σε ευρώ2TAMEIAKO YPOLOIPO PINAKAS

 

Ανάλυση Ταμειακού Υπολοίπου την 31/12/20153LOGISTIKO YPOLOIPO PINAKAS

 

 

Οι όροι για εξειδίκευση στην εξωσωματική κυκλοφορία

Καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση τίτλου εξειδίκευσης ειδικού εξωσωματικής κυκλοφορίας.

Ο τεχνικός εξωσωματικής κυκλοφορίας είναι ο υπεύθυνος για την εξωσωματική κυκλοφορία καθώς και για το σύνολο των συσκευών υποστήριξης και αυτομετάγγισης που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ιατρικής κατάστασης, στην οποία είναι απαραίτητη η υποστήριξη ή προσωρινή αντικατάσταση του κυκλοφορικού ή αναπνευστικού συστήματος του ασθενούς. Επίσης είναι υπεύθυνος για την επιλογή και τν συναρμολόγηση των κατάλληλων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο κύκλωμα της εξωσωματικής κυκλοφορίας, καθώς και τον χειρισμό της για την οξυγόνωση και την κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της καρδιοχειρουργικής επέμβασης.

Παρακολουθεί και παρεμβαίνει σε συνεννόηση με τον εκάστοτε καρδιοχειρουργό και καρδιοαναισθησιολόγο, τα αναισθησιολογικά αέρια ή φαρμακευτικά σκευάσματα συνυπολογίζοντας παραμέτρους, όπως: ηλεκτροκαρδιογράφημα, πίεση(αρτηριακή, πνευμονική, κεντρική φλεβική), αέρια αίματος, οξεοβασική ισορροπία, θερμοκρασία, αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνη, γαλακτικό οξύ, ηλεκτρολύτες, ισοζύγιο υγρών, διούρηση, ενεργό χρόνο πήξης, θρομβοελαστογράφημα.

Στις αρμοδιότητες του ειδικού εξωσωματικής κυκλοφορίας περιλαμβάνεται επίσης ο χειρισμός πολλών επικουρικών συσκευών που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή έκβαση του χειρουργείου, όπως: συσκευές ψύξης, θέρμανσης, συσκευές μέτρησης ταχυαιματοκρίτη, συσκευές ελέγχου πήξης, ροόμετρο μηχανής, αναλυτής αερίων, monitor καρδιακής παροχής, συσκευές αιμοδιήθησης, συσκευές μέτρησης ροής στεφανιαίων αγγείων, συσκευές ραδιοσυχνοτήτων για την κατάλυση αρρυθμιών.

Σύμφωνα με την απόφαση για την εκπαίδευση στην εξωσωματική κυκλοφορία απαιτείται δωδεκάμηνη εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης ή ισότιμο συνολικό χρονικό διάστημα αν η απασχόληση δεν είναι πλήρης, ή κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας και τεχνολογίας συσκευών Καρδιοχειρουργικής του Α.Π.Θ και τετράμηνη εκπαίδευση σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί παρακολούθηση 50 καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Δικαίωμα στην εκπαίδευση αυτή έχουν κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ΑΤΕΙ Νοσηλευτικής ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή πτυχίου ΤΕΙ ή ΑΤΕΙ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Οι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Νοσηλευτικής (ΠΕ και ΤΕ), Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΕ) θα εκπαιδεύονται σε νοσοκομεία αναγνωρισμένα ως κατάλληλα για τη χορήγηση της ειδικότητας Χειρουργικής Θώρακα στο γνωστικό αντικείμενο της Χειρουργικής Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων. Θα υποβάλουν αίτηση στις ΥΠΕ για σειρά προτεραιότητας και για το Νοσοκομείο επιλογής τους. Η απόφαση τοποθέτησής τους θα εκδίδεται από την οικεία ΥΠΕ.

 

Αποκλειστικές υπό… όρους σε νοσοκομεία - κλινικές

Τις βασικές πτυχές της ισχύουσας νομοθεσίας για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς από αποκλειστικές νοσοκόμες με αφορμή ερωτήματα που συνεχίζουν να υποβάλλονται στο Υπουργείο Υγείας δίνει με εγκύκλιό του ο αν. υπουργός κ. Παύλος Πολάκης στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αποκλειστικές νοσοκόμες- νοσοκόμοι προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς ενός νοσοκομείου ή μιας ιδιωτικής κλινικής, οφείλουν να διαθέτουν άδεια εργασίας από το ΙΚΑ, να έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας και να περιλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που καταρτίζεται από την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια και τηρείται σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή Ιδιωτική Κλινική.

Η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τον οικείο ονομαστικό πίνακα σύμφωνα με τη σειρά αναγραφής τους και μέχρι εξάντλησης αυτού (Κυκλική διάθεση– rotation) από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική και η οποία αποτελείται:

α) Στα Νοσοκομεία από τον Προϊστάμενο/η της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον Προϊστάμενο/η της Διοικητικής Υπηρεσίας και έναν Νοσηλευτή /τρια με Β ́ βαθμό.

β) Στις Ιδιωτικές Κλινικές από τον Προϊστάμενο/η του Νοσηλευτικού Προσωπικού, τον Διοικητικό Διευθυντή και έναν Νοσηλευτή.

Η Επιτροπή έχει την υποχρέωση ελέγχου των αποκλειστικών νοσοκόμων για τυχόν παραπτώματα με τη δυνατότητα αντικατάστασής τους.

Η άδεια παραμονής σε συγγενικό πρόσωπο ή σε πρόσωπο που απασχολείται κατ’ οίκον για τη φροντίδα του ασθενούς, θα πρέπει να υπογράφεται από τον θεράποντα ιατρό ή την Προϊσταμένη του Νοσηλευτικού Τμήματος και να τηρούνται και να ελέγχονται με κάθε λεπτομέρεια οι προϋποθέσεις της παρ. 7, της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης.

Την ευθύνη για την παραμονή των συνοδών και των αποκλειστικών νοσοκόμων έχει η Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και το προσωπικό ασφαλείας του Νοσοκομείου ή της Ιδιωτικής Κλινικής, ενώ όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο «Η όποια παραβίαση της σειράς, μετά από προσωπική επιλογή του ασθενούς, πρέπει να γίνεται δεκτή κατόπιν πλήρους αιτιολόγησης και τεκμηρίωσης αυτής».

------------------------------------------

4FVTO GIA XRVMA

Στον προαύλειο χώρο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται από χθες οι δύο κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ, όπου στο πλαίσιο κοινού προγράμματος Περιφέρειας-5ης ΥΠΕ πραγματοποιεί προληπτικές εξετάσεις για κάθε ενδιαφερόμενο.

Συγκεκριμένα πραγματοποιεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου μαστογραφίες (πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών), μέτρηση οστικής μάζας (έλεγχο για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άνδρες άνω των 60 ετών), έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση για καπνιστές/στριες άνω των 40 ετών) και βιοχημικές εξετάσεις κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6940-306978.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass