Τα νέα της Ιατρικής Σχολής

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2015 8:38

 

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΔΠΜΣ)

«Υπερηχογραφική λειτουργική απεικόνιση για την πρόληψη και διάγνωση των αγγειακών παθήσεων »

Η υπερηχογραφική διάγνωση των αγγειακών παθήσεων είναι μία αναίμακτη πρακτική, ικανή να προσφέρει πληθώρα αξιόπιστων πληροφοριών όπως την μελέτη της σύστασης της αθηρωματικής πλάκας, τις πρώϊμες αλλοιώσεις του αγγειακού τοιχώματος, τις μεταβολές των αιμοδυναμικών παραμέτρων που συνοδεύουν μία στένωση, την κατεύθυνση της ροής του αίματος για την τεκμηρίωση φαινομένων υποκλοπής κ.α. Όλα αυτά επιτρέπουν την μορφολογική και την δυναμική μελέτη του αγγειακού συστήματος.

Αποτελεί μία ευέλικτη διαγνωστική μέθοδο. Οι σύγχρονοι πλέον έγχρωμοι αγγειακοί υπέρηχοι με τις μειωμένες διαστάσεις που έχουν, στο μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή, είναι εύκολα μετακινούμενοι ακόμα και δίπλα στο κρεβάτι του ασθενή, είτε αυτό βρίσκεται στο νοσοκομείο , είτε στην οικία του, χωρίς βέβαια να θυσιάζεται η ποιότητα της εξέτασης αφού έχουν την δυνατότητα να παρέχουν εικόνες υψηλής διαγνωστικής ευκρίνειας.

Παρέχει την ικανότητα συχνών εξεταστικών επαναλήψεων αφού δεν υπάρχει ο κίνδυνος από ακτινοβολία ή τη χρήση σκιαγραφικού. Ο επαγγελματίας υγείας μπορεί έτσι, όχι μόνο να θέσει διάγνωση άμεσα και ακίνδυνα, αλλά και να παρακολουθήσει την έκβαση της θεραπευτικής αγωγής ή την τυχόν εξέλιξη της ασθένειας, ώστε να μπορεί έγκαιρα να επέμβει.

Σκοπός

Το ΔΔΠΜΣ έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στον προληπτικό έλεγχο, την διάγνωση και λειτουργική διερεύνηση των αγγειακών παθήσεων και την μετ-επεμβατική παρακολούθηση. Επίσης, παρέχει στους Διπλωματούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική τους σταδιοδρομία στο χώρο της Ενωμένης Ευρώπης.

Οργανωτική δομή

Το Ειδικό Συντονιστικό Όργανο είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και το συντονισμό της λειτουργίας του ΔΔΠΜΣ καθώς και για την εποπτεία των διαδικασιών επιλογής των υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΜΦ). Εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών σε κάθε κατεύθυνση του Προγράμματος. Στο έργο του συμπεριλαμβάνεται η επεξεργασία και η επίβλεψη του προγράμματος σπουδών καθώς και ο ορισμός των Συμβούλων Καθηγητών (ΣΚ) για κάθε ΜΦ, των Υπευθύνων Καθηγητών (ΥΚ) των μαθημάτων, των Διδασκόντων Καθηγητών (ΔΚ), των Επιβλεπόντων Καθηγητών (ΕΚ) για Διπλωματική Εργασία και την Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΑ) του ΔΔΠΜΣ.

Αποτελείται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του ΔΔΠΜΣ, δύο μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής, ένα μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Γένοβας και ένα εκπρόσωπο των φοιτητών. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΔΔΠΜΣ είναι και Πρόεδρος του ΕΣΟ.

Διάρκεια σπουδών

Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα, με έναρξη το Σεπτέμβριο 2015 και περιλαμβάνει την υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχή αξιολόγηση στα μαθήματα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών εκπονείται μεταπτυχιακή εργασία. Η διδασκαλία γίνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες που διδάσκονται μία κάθε μήνα διάρκειας δύο ημερών (Παρασκευή και Σάββατο). Η αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων περιλαμβάνει την εκπόνηση εργασιών καθώς και γραπτές εξετάσεις. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ανελλιπώς τις παραδόσεις, τα εργαστήρια και τις άλλες δραστηριότητες που προβλέπονται για κάθε μάθημα. Απουσία πέραν του 20% (διαλέξεις, εργαστήρια, ασκήσεις πεδίου ή μη έγκυρη παράδοση των εργασιών) οδηγεί αυτομάτως σε αποκλεισμό από τις εξετάσεις του αντίστοιχου μαθήματος και υποχρεούται να το παρακολουθήσει σε επόμενο αντίστοιχο εξάμηνο.

Διδασκόμενα μαθήματα

Το περιλαμβάνει τα εξής υποχρεωτικά μαθήματα (Υ), μαθήματα επιλογής (Ε) και πρακτική άσκηση, απαιτεί δε τη συμπλήρωση 60 πιστωτικών μονάδων (ECTS):

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ Βασικές αρχές – Εισαγωγή στους υπερήχους, Καρωτιδικό και σπονδυλοβασιλικό σύστημα, Ανευρυσματική νόσος της κοιλιακής αορτής και περιφερικών αρτηριών – Νόσος της σπλαχνικής κυκλοφορίας, Νόσος των αρτηριών άνω μελών, Μεταπτυχιακή Εργασία

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ Αποφρακτική νόσος των αρτηριών των κάτω μελών, Φλεβική θρόμβωση – Χρόνια φλεβική νόσος, Αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες, Θεραπευτικές προσεγγίσεις υπερηχογραφικά κατευθυνόμενες στο φλεβικό σύστημα, Θεραπευτικές προσεγγίσεις υπεηχογραφικά κατευθυνόμενες στις αγγειακές προσπελάσεις, Μεταπτυχιακή Εργασία

Κατηγορίες Πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί στο ΔΔΠΜΣ

Στο κοινό ΠΜΣ γίνονται δεκτοί Πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής και άλλων συναφούς γνωστικού αντικειμένου τμημάτων Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής όπως Ιατροί των ειδικοτήτων: Αγγειοχειρουργικής, Καρδιολογίας, Ακτινολογίας, Καρδιοχειρουργικής, Γενικής Χειρουργικής, Νευρολογίας, Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής καθώς και Τεχνολόγων Ακτινολογικού του ΤΕΙ και Νοσηλευτικής ΑΕΙ & ΤΕΙ. Συνολικά, γίνονται αποδεκτοί για φοίτηση μέχρι 20 φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.

Κριτήρια επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Η διαδικασία επιλογής των Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΜΦ) συνεκτιμά τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στη Γραμματεία του ΔΔΠΜΣ όπως: Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, Αναλυτική Βαθμολογία, Επιστημονικές δημοσιεύσεις, διακρίσεις, και αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν), Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν), Δύο συστατικές επιστολές, Αποδεικτικό γνώσης ξένων γλωσσών

Αξιολόγηση φοιτητών

Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής (ΕΕ) σε δύο φάσεις:

Α' Φάση: Έλεγχος δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων.

Β' Φάση: Η βαθμολόγηση των κριτηρίων γίνεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 και κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό μορίων. Το ΕΣΟ σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιλογής (ΕΕ) των υποψηφίων, αξιολογεί και προκρίνει σε συνεδρίαση τους υποψηφίους με βάση τα κριτήρια:

* Γενικός βαθμός πτυχίου x 2 (έως 25 μόρια)

* Αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις (Δημόσιου) Ασφαλιστικού Φορέα. Έτη εργασίας x 1 (έως 25 μόρια)

* Γνώση ξένης γλώσσας (έως 10 όταν συνοδεύεται από την απόκτηση επαγγελματικού πτυχίου). Η επάρκεια της ξένης γλώσσας θα αποδεικνύεται με ανάλογο πτυχίο, πιστοποιητικά ή με εξετάσεις που θα ορίζονται από το ΕΣΟ

* Συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος (έως 20 μόρια)

* Επιπρόσθετα προσόντα (έως 20 μόρια σε όσους έχουν δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά)

Δίδακτρα

Το ΔΔΠΜΣ έχει δίδακτρα, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του ΕΣΟ και της ΣΕΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διαδικασία καταβολής των διδάκτρων για το ΔΔΠΜΣ γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα δίδακτρα χρησιμοποιούνται από το Τμήμα για τις πάσης φύσης δαπάνες που απαιτούνται για την εκπαίδευση των Μεταπτυχιακών Φοιτητών και γενικά για τη λειτουργία του ΔΔΠΜΣ. Τα δίδακτρα καταβάλλονται με την έναρξη του εξαμήνου και ανέρχονται στο ποσό των 1.500€ ανά εξάμηνο (ετήσια δίδακτρα 3.000€).

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: Έως και 30 Αυγούστου 2015

Για περισσότερες πληροφορίες: www.med.uth.gr/pms.vasc.ultrasound

Τηλ.: 241 350 1739, e-mail: msc.vasc.ultrasound@gmail.com

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Γενετική του ανθρώπου»

Επιστημονική Υπεύθυνος Ασπασία Τσέζου, Καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Γενετική του Ανθρώπου» ανακοινώνει την παράταση της υποβολής των αιτήσεων για το ακαδ. έτος 2015-2016.

Το ΠΜΣ «Γενετική του Ανθρώπου» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της Γενετικής του Ανθρώπου, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να στελεχώσουν Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς με συναφή αντικείμενα.

Η διάρκεια των σπουδών είναι 1 έτος (2 διδακτικά εξάμηνα).

1. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιατρικής-3ος όροφος, Γραφείο Καθηγήτριας Α. Τσέζου – Βιόπολις Τ.Κ.41500 - Λάρισα

2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Εργαστήριο Κυτταρογενετικής και Μοριακής Γενετικής – Μεζούρλο Τ.Κ. 41110 - Λάρισα

Τηλ.: 2410-685593 & 2413502557, email: pms-genetiki@med.uth.gr

Ιστοσελίδα του ΠΜΣ: http://www.med.uth.gr/pmsgenetiki/

Παράταση υποβολής αιτήσεων έως 25/09/2015

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου (τηλ. 2410-685591, avlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Τμήματος (www.med.uth.gr), το (@meduth) & το (facebook.com/meduth).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass