2018: Ματιές ...υγείας στη χρονιά που πέρασε

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2019 22:30

Χωρίς σημαντικά γεγονότα, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, κινήθηκε ο χώρος της υγείας για τη χρονιά που πέρασε, αν και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και γεγονότα μεγαλύτερα ή μικρότερα επηρέασαν την υγειονομική κατάσταση της χώρας και της υπαίθρου.

Επίσης επηρέασαν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον πολίτη, που συνέχισαν να υποβαθμίζονται κάτω από το βάρος της πίεσης για συρρίκνωση των δαπανών, που είχε ως αποτέλεσμα τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των δομών παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

Ανησυχίες προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα της χώρας τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πορεία των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, τα δηλωθέντα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 5.967 έναντι 4.951 κρουσμάτων το 2016, αύξηση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20,5%! Στη Θεσσαλία την προηγούμενη χρονιά καταγράφτηκαν 247 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων έναντι 206 την προηγούμενη χρονιά με το ποσοστό αύξησης να αγγίζει το 20%, μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο αύξησης στη χώρα.

Βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων φέρεται να είναι η επανεμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς, τα οποία μάλιστα ανήλθαν σε 1.027 -το 2016 καταγράφτηκε μηδενική παρουσία- εκ των οποίων τα 12 στη Θεσσαλία. Αντιθέτως, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης μειώθηκαν κατά 3,5% (από 2.622 σε 2.530) συγκριτικά με το 2016, ποσοστό μείωσης που αυξάνεται σε 47% στη Θεσσαλία όπου καταγράφτηκαν 28 κρούσματα έναντι 53 το 2016.

Ειδικότερα στη Θεσσαλία κατά το 2017 καταγράφτηκαν συνολικά 247 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων έναντι 206 τον προηγούμενο χρόνο, αυξημένα κατά 19,9%.

Συγκεκριμένα καταγράφτηκαν 17 κρούσματα βρουκέλωσης, 28 γρίπης, 2 ελονοσίας, ένα εχινοκοκίασης, 12 ηπατίτιδας Α, 6 ηπατίτιδας Β, 12 ιλαράς, 3 κοκύτη, 4 λεγιονέλλωσης, 13 λεϊσμανίασης, 2 λεπτοσπίρωσης, 10 βακτηριακής μηνιγγίτιδας, 2 μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, 36 ιογενούς μηνιγγίτιδας, ένα παρωτίδιδας, 64 σαλμονέλωσης, 3 σιγκέλωσης και 31 φυματίωσης.

Από τις ειδήσεις της χρονιάς δεν πέρασαν απαρατήρητα τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις που προκαλεί το πρόβλημα της παράνομης έκδοσης γυναικών στη Λάρισα. Τόσο η Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όσο και ιδιώτες δερματολόγοι-αφροδισιολόγοι έχουν εντοπίσει πληθώρα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων με όλες τις πλευρές να εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα μικρό μόλις ποσοστό του συνολικού προβλήματος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ζητείται ιατρική βοήθεια.

Εκδιδόμενες γυναίκες σε νόμιμους οίκους δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την έκταση του φαινομένου, που χτυπά ήδη και τη δική τους πόρτα. Οι ίδιες μιλούν για ανεξέλεγκτη πορνεία σε κάθε γωνιά της πόλης, από μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά, όπου προσφέρεται γυναικεία συντροφιά μέχρι και ανύποπτες γκαρσονιέρες από το κέντρο μέχρι και τις συνοικίες της πόλης, όπου άνθρωποι της νύχτας υποχρεώνουν γυναίκες, κυρίως αλλοδαπές τρίτων χωρών, σε συνευρέσεις με πελάτες έναντι αμοιβής.

 

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

Η θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού τον προηγούμενο Απρίλιο έθεσε υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να προχωρήσει σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για Υπουργική Απόφαση εφαρμοστική του μνημονιακού νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2017 ως προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης προκαλώντας ακόμα και σήμερα τεράστιες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, καθώς θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων, ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Οι ιατρικοί φορείς αρχικά κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για αιφνιδιασμό αλλά και προχειρότητα ζητώντας την άμεση απόσυρση της απόφασης και στη συνέχεια τα μέλη τους αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται την υπογραφή συμβάσεων με αποτέλεσμα ο αριθμός γενικών γιατρών και παιδιάτρων, μεταξύ των οποίων θα επιλέξουν οι ασφαλισμένοι, να παραμένει μικρός.

Η 1η Ιανουαρίου, ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος πρόσβασης των ασφαλισμένων στο δημόσιο σύστημα υγείας έφθασε, ένα μικρό μόλις ποσοστό ασφαλισμένων δήλωσε οικογενειακό γιατρό και ουδείς γνωρίζει ποια λύση θα δώσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

 

ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ

GYALIA ORASEOS

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο νέος τρόπος αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως μέσω voucher από τον ΕΟΠΠΥ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Οργανισμού και οπτικών-οπτομετρών με αποτέλεσμα να ισχύει παράλληλα με το σύστημα των διατακτικών και το παλιό σύστημα μέχρι να βρεθεί ικανός αριθμός καταστημάτων που θα υπογράψει σύμβαση και θα δέχεται τα voucher.

Σημειώνεται ότι και οι Λαρισαίοι διπλωματούχοι οπτικοί και οπτομέτρες συνεχίζουν να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με τον νέο τρόπο και αποφάσισαν να μη δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα δέχονται ‘’χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουν μετρητά όλα τα πάγια έξοδα, δεν θα ξέρουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα εισπράττουν μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ οι ίδιοι θα φορολογούνται για όλο το ποσό.

 

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

KOSTAKHS KAUHGHTHS

Δύο νέα μέλη ΔΕΠ εκλέχθηκαν στη διάρκεια του 2018 στην Ιατρική Σχολή Λάρισας.

* Νέος καθηγητής Ογκολογίας εκλέγεται στα μέσα Απριλίου ο Αθ. Κωτσάκης με την ανάληψη καθηκόντων του οποίου ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδιασμού της Διοίκησης των δύο Νοσοκομείων για την αναδιοργάνωση της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που παρέμενε «ακέφαλη» για δύο και πλέον χρόνια και χωρίς επαρκές προσωπικό.

 Στις 19 Νοεμβρίου το εκλεκτορικό σώμα της Ιατρικής Σχολής υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Αθαν. Γιαννούκα συνεδρίασε και μεταξύ 7 ενδιαφερομένων επέλεξε στη θέση του επίκουρου καθηγητή τον καταγόμενο από την Αρκαδία πνευμονολόγο- εντατικολόγο Ιωάννη Πανταζόπουλο που υπηρετεί στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο. Με την εκλογή επίκουρου καθηγητή άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την οργάνωση και λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, την πρώτη Κλινική Επείγουσας Ιατρικής που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

GRAMMIKOS* Στις 11 Ιουνίου εγκαινιάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο γραμμικός επιταχυντής, δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» μέσα σε κλίμα γενικής ευφορίας, με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου να αναγνωρίζει την τεράστια προσφορά του ιδιωτικού τομέα επισημαίνοντας πάντως ότι οι προσφορές αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των σχέσεων του Υπουργείου Υγείας.

* Τρεις μήνες αργότερα, σε ειδική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του μηχανήματος αναδείχθηκε η πολλαπλή σπουδαιότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου 3Tesla στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο Μαγνητικός Τομογράφος του ΠΓΝ Λάρισας είναι ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος υψηλού μαγνητικού πεδίου (3Tesla) που εγκαταστάθηκε το 2008 σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γιάννης Φεζουλίδης, στον μαγνητικό τομογράφο έχουν εκπαιδευτεί από τον Μάιο του 2008 μέχρι σήμερα 1.000 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στις βασικές αρχές της μαγνητικής τομογραφίας, 49 γιατροί σε μεταπτυχιακό επίπεδο, από τους οποίους οι 44 απέκτησαν την ειδικότητα της ακτινοδιαγνωστικής και οι 5 επάρκεια στην ειδικότητα της Ιατρικής φυσικής ενώ στήριξε το μεταπτυχιακό έργο άλλων ειδικοτήτων, έδωσε 13 διδακτορικές διατριβές και καταγράφτηκαν πάνω από 50 σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Θεσσαλούς πολίτες, έχουν καταγραφεί πάνω από 42 χιλιάδες εξετάσεις, εκ των οποίων 21.600 στο πρωινό ωράριο και 20.500 στο απογευματινό ωράριο.

* Όσον αφορά στις νέες υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στα τέλη Σεπτεμβρίου άρχισε να λειτουργεί το εξειδικευμένο κέντρο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το δεύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα μετά τη λειτουργία του αντίστοιχου κέντρου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Το φιλόδοξο σχέδιο της Διοίκησης των δύο Νοσοκομείων σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική προβλέπει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στους 600 και πλέον ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας που καλύπτονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθώς και σε νέους ασθενείς, που αναζητούν υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Το εξειδικευμένο Κέντρο λειτουργεί ως παράρτημα της Νευρολογικής Κλινικής και με τις οδηγίες του επίκουρου καθηγητή κ. Ευθυμίου Δαρδιώτη.

 

ΣΕ ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΓΝΛ

Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκίνησε η ολοήμερη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για λειτουργία που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνεται η προσφυγή των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει, έστω και αν χρειάζεται η καταβολή συμβολικής αμοιβής των γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι στα απογευματινά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της 5ης ΥΠΕ εξετάστηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς 47.960 ασθενείς έναντι 33.058 το 2016 και 29.590 το 2015 αυξάνοντας τα έσοδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων πέραν της κάλυψης της ζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους δημόσιους φορείς.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής της ολοήμερης λειτουργίας δήλωσαν συμμετοχή 20 γιατροί όλων των βαθμίδων, 15 διοικητικοί για τη γραμματειακή υποστήριξη, 14 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, 3 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, 3 μαίες και δύο άτομα παραϊατρικό προσωπικό για τη λειτουργία των εργαστηρίων.

 

«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας προκάλεσε η πρόθεση της Διοίκησης των δύο Νοσοκομείων να μεταφέρει την Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε μια προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τις ανάγκες των παιδιών και νεογνών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα.

Η δημιουργία νέας Παιδοχειρουργικής Κλινικής τριτοβάθμιου επιπέδου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την συρρίκνωση του Γ.Ν.Λ. Λάρισας, απάντησε η Διοίκηση των δύο Νοσοκομείων στις αντιδράσεις βουλευτών, δημοτικής αρχής και υγειονομικών φορέων της Λάρισας ενώ «φρένο» σε οποιαδήποτε σκέψη για «αφαίμαξη» του Γενικού Νοσοκομείου με τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έβαλε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου δηλώνοντας με νόημα "Εάν χρειάζεται ανάπτυξη νέων κλινικών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με ποιους όρους θα το εξετάσει το Υπουργείο Υγείας και η ΥΠΕ. Σε καμία περίπτωση δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νάνος και η Διοίκηση των δύο Νοσοκομείων, ιδιαίτερα όταν επίκειται η αυτονόμηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων...".

 

ΝΕΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Ο καθηγητής Παθολογίας -Νεφρολογίας Γιάννης Στεφανίδης εκλέγεται στα μέσα Ιουνίου νέος κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επικρατώντας του συνυποψηφίου του καθηγητή Δημητρίου Κουρέτα στις επαναληπτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στα γραφεία της Κοσμητείας στο κτίριο Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ιατρικής.

* Στα τέλη Οκτωβρίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας με μικρές αλλαγές συγκριτικά με το προηγούμενο. Στην προεδρία των δύο ιδρυμάτων παραμένει ο διοικητής Παν. Νάνος και στην αντιπροεδρία η αναπληρώτρια διοικήτρια Ανθή Χαλιβέρα με διετή θητεία.

GKANAKHS

* Στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα καθώς νέος πρόεδρος εκλέγεται ο φαρμακοποιός Νίκος Γκανάκης, που διαδέχεται τον επί 35 χρόνια πρόεδρο Γιάννη Μακρυγιάννη μετά την παραίτησή του για λόγους υγείας ενώ στον Ιατρικό Σύλλογο πρόεδρος επανεκλέγεται ο Ντίνος Γιαννακόπουλος, που αναδεικνύεται στον μακροβιότερο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου καθώς η παρούσα θητεία στην προεδρία είναι η 5η κατά σειρά (εκλέχθηκε για πρώτη φορά από το 2005) έχοντας συμπληρώσει πριν την εκλογή του στην προεδρία μία θητεία ως γενικός γραμματέας, δύο θητείες στην προεδρία και άλλη μία ως μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

 

Επιμέλεια: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass