Φυματίωση: Επιδημιολογία, κινηματογράφος και έρωτες

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΧΙΟ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2019 22:00

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιδημιολογία της φυματίωσης τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιώτικη Ελλάδα παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι στη διάρκεια μιας πρωτότυπης εκδήλωσης κατά την οποία συνδέθηκαν οι Πνευμονολογικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και των νοσοκομείων Κέρκυρας και Χίου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε ενόψει της 24ης Μαρτίου, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Φυματίωσης με στόχο την ενημέρωση του πολίτη για την καταστροφική αυτή ασθένεια με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Στην επιδημιολογία της φυματίωσης στη Θεσσαλία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε η εκπρόσωπος ομάδας φοιτητών της Ιατρικής Σοφία Καλατζή από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνοντας πως η εικόνα στη Θεσσαλία παρουσιάζεται ανάλογη με την εικόνα της νόσου πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2015 παρουσιάζει μείωση με τα κρούσματα να είναι περισσότερα στους άνδρες, να εμφανίζονται στις ηλικίες 25-44 και άνω των 65 χρόνων και γεωγραφικά τα περισσότερα στη Λάρισα καθώς, όπως εξηγήθηκε, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εξυπηρετεί κρούσματα από ολόκληρη τη Θεσσαλία. Σταθερός πάντως παραμένει και ο αριθμός των κρουσμάτων σε μετανάστες παρά την τεράστια αύξηση της μετανάστευσης τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στην Κέρκυρα, όπως παρουσίασε ο κ. Ηλίας Παπανικολάου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά σε γηγενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τρόφιμοι των φυλακών, και ελάχιστους αλλοδαπούς ενώ κατέγραψε αυξημένα κρούσματα σε βρεφική και παιδική ηλικία.

Αντίθετα στη Χίο αναδεικνύεται έντονος προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στους μετανάστες καθώς σύμφωνα με στοιχεία του κ. Σπύρου Γιάνναρη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου την τελευταία τριετία νοσηλεύτηκαν 16 περιστατικά με φυματίωση στο νοσοκομείο (5 το 2016, 5 το 2017 και 6 το 2018) για να παρουσιάσει σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου στα νησιά του Αιγαίου όπου εμφανίζονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Από τη συζήτηση που ακολούθησε παρουσία και του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κων. Γουργουλιάνη διαπιστώθηκε πως οι μετανάστες δεν ελέγχονται με «μαντού» όταν έρχονται στην Ελλάδα αλλά ελέγχονται όταν φεύγουν με αποτέλεσμα η έλλειψη των ελέγχων να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη μετάδοση της ασθένειας στους χώρους συγκέντρωσης και διαμονής των μεταναστών.

Εισαγωγικά πάντως κατά την παρουσίαση της ασθένειας τονίστηκε πως η φυματίωση παραμένει η πρώτη λοιμώδης αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη φυματίωση και σχεδόν 30.000 άνθρωποι ημερησίως αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. H παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου έσωσε 54 εκατομμύρια ζωές από το 2000 και μείωσε τη θνητότητα από τη νόσο μέχρι 42%.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η δικηγόρος κ. Σοφία Γουργουλιάνη παρουσίασε τη φυματίωση στον κινηματογράφο επισημαίνοντας πως μπορεί η φυματίωση να αποτελεί ασθένεια μάστιγα που οδηγεί στην απομόνωση αλλά η τελευταία γεννά έρωτες, φιλίες, κίνητρα και ένα επιβλητικό "carpe diem" ενώ ολοκληρώθηκε με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας κα Αννίτα Πρασσά που αναφέρθηκε στους έρωτες στα χρόνια της φυματίωσης με ιδιαίτερες αναφορές στον έρωτα της συζύγου του εμβληματικού γιατρού του σανατορίου στο Πήλιο Γ. Καραμάνη Άννας Καμπανάρη με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό.

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση συντόνιζε η επιμελήτρια Α΄, υπεύθυνη του αντιφυματικού ιατρείου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ειρήνη Γερογιάννη.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass