Διαδρομές γνώσης, πρόληψης και ασφάλειας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2019 16:24

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν. Λάρισας και το ΕΚΑΒ Λάρισας,υλοποιεί την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 10:00 π.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων και τη διαχείριση Τροχαίων Ατυχημάτων με τίτλο «Διαδρομές Γνώσης, Πρόληψης και Ασφάλειας».

Η εκδήλωση απευθύνεται στο μαθητικό πληθυσμό της Γ΄ τάξης των Λυκείων του νομού Λάρισας. Στους εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβάνονται το Πυροσβεστικό Σώμα Λάρισας και το Τμήμα της Τροχαίας Λάρισας. Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Ο απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι η καθιέρωση της ανωτέρω δράσης σε ετήσια βάση, ώστε όλοι οι μαθητές να είναι προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Έχοντας αποκτήσει τις γνώσεις και τα εφόδια για την αποφυγή εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα, αλλά και την αρχική διαχείριση και αντιμετώπιση τραυματισμών, θα κατανοήσουν τη σημασία της πρόληψης ενός τροχαίου ατυχήματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νευροχειρουργικής Κλινικής «Τα τελευταία χρόνια με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας έχει εξελιχθεί θεαματικά η αντιμετώπιση του πολυτραυματία και του ασθενούς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Στο Π.Γ.Ν. Λάρισας αντιμετωπίζονται καθημερινά τέτοιου είδους πολύ βαριά περιστατικά. Η διαχείριση του πολυτραυματία όμως είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική υπόθεση. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι να λειτουργήσουν όλοι ως κρίκοι της αλυσίδας ζωής, με τον καταλληλότερο δυνατό τρόπο, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Πιο συγκεκριμένα στον τόπο του ατυχήματος είναι καθοριστικής σημασίας η συνδρομή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και φυσικά του ΕΚΑΒ για την έγκαιρη προνοσοκομειακή αντιμετώπιση και την ασφαλή μεταφορά του πάσχοντος στο νοσοκομείο.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ) του Νοσοκομείου μας η διεπιστημονική διαχείριση και αντιμετώπιση του πολυτραυματία από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας είναι αντίστοιχη με εκείνη των διεθνών Κέντρων Τραύματος. Η πολυπαραγοντική προσέγγιση του πολυτραυματία απαιτεί τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων (Νοσηλευτών, Χειρουργών, Αναισθησιολόγων, Νευροχειρουργών, Ορθοπαιδικών και Ακτινολόγων),με στόχο τη σταθεροποίηση, αξιολόγηση και επανεκτίμηση της κατάστασης του πάσχοντος, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασισθεί η οριστική αντιμετώπισή του (συντηρητική ή χειρουργική). Με τον τρόπο αυτό σώζονται ζωές καθημερινά στο ΤΕΠ, στα Χειρουργεία και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της Λάρισας.

Ο δρόμος όμως είναι μακρύς. Για τους περισσότερους ασθενείς απαιτείται μετά από τη νοσηλεία στο νοσοκομείο περαιτέρω αποκατάσταση και μακροχρόνια αποθεραπεία.

Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, το Τραύμα αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη κοινωνία ιδιαίτερα επειδή αφορά κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα στατιστικά στοιχεία καθηλώνουν. Η Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 20 ετών, ενώ το 70% των θανάτων αφορά σε άτομα ηλικίας 14-29 ετών.

Οι 64 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2018, έναντι των 68 νεκρών ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων το 2017, και το αρνητικό «ρεκόρ» των 113 θανάτων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού το 2010, αποτελούν ελπιδοφόρες ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης.

Παρόλα αυτά, όπως δείχνουν οι στατιστικές, η Ελλάδα δυστυχώς παραμένει στις πρώτες θέσεις στη λίστα των χωρών της Ευρώπης με τους περισσότερους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα.

Έτσι κι ενώ έχουν γίνει πολλά βήματα στον τομέα της αντιμετώπισης και θεραπείας, στο πεδίο της πρόληψης υπάρχουν πολλά ακόμη για να γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό η Νευροχειρουργική Κλινική, πρωτοπόρα στον τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και σύντομα νέων οδηγών πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη δράση έχοντας ως στόχο την ευαίσθητη ομάδα των τελειόφοιτων μαθητών».

Στον σχεδιασμό της Ημερίδας περιλαμβάνονται σύντομες διαλέξεις, αλλά κυρίως διαδραστικές επιδείξεις, σενάρια τροχαίων ατυχημάτων και αρκετοί σταθμοί εξάσκησης πρακτικών δεξιοτήτων από τους ίδιους τους μαθητές, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο προσδοκώμενο όφελος, που δεν είναι άλλο από την εμπέδωση της γνώσης μέσω βιωματικών δράσεων.

«Την ημερίδα πρόκειται να παρακολουθήσουν 280 μαθητές καθώς τόση είναι η χωρητικότητα του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους μαθητές ήταν εντυπωσιακά μεγαλύτερη. Για τον σκοπό αυτό δεσμευόμαστε ότι θα φροντίσουμε για την καθιέρωση αυτής της δράσης ως ετήσιο θεσμό» επισήμανε ο καθηγητής κ. Κώστας Φουντάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass