Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΓΡ. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» *ΤΟ 70% ΚΑΝΕΙ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Αυξάνονται οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2019 22:44

Αυξάνονται οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα και τα δημόσια Νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες αιμοκάθαρσης των ασθενών, υποστήριξε μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Λάρισα για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας, στο Επιμελητήριο.


Επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι ασθενείς και σημείωσε ότι «αναγκάζονται να πηγαίνουν στα επείγοντα, προκειμένου να εισαχθούν στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος «το 2010, το 60% των νεφροπαθών στην Ελλάδα έκανε αιμοκάθαρση σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δημόσιων Νοσοκομείων και το 40% σε Μονάδες Ιδιωτικών Κλινικών.
Σήμερα, εν έτει 2019, το ποσοστό αυτό άλλαξε άρδην! Το 70% των ασθενών κάνει αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές Μονάδες και το 30% σε Μονάδες δημόσιων νοσοκομείων». Να σημειωθεί ότι τα έξοδα αιμοκάθαρσης καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής αιμοκαθαίρεται σε κρατική ή ιδιωτική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Νεφροπαθών ν. Λάρισας, είναι και η διαδικασία που απαιτείται για τη μηνιαία αποζημίωση των οδοιπορικών αιμοκάθαρσης. Συγκεκριμένα ζητούν την αυτόματη υποβολή των δικαιολογητικών των οδοιπορικών νεφροπαθών στον ΕΟΠΥΥ, από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, προκειμένου να αποφεύγουν οι ίδιοι την ταλαιπωρία να τα καταθέτουν κάθε μήνα στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.
Αν και στη Λάρισα δεν εμφανίζεται μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στην προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους από τους νεφροπαθείς στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει στην Αθήνα, παρ’ όλα αυτά τα μέλη του Συλλόγου της Λάρισας επισήμαναν ότι θα εξυπηρετούσε να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει από φέτος για τους ασθενείς στην Αθήνα, όπου η διαδικασία της προμήθειας των φαρμάκων για κάθε ασθενή ανατίθεται σε υπάλληλο των Τεχνητών Μονάδων Νεφρού, απ’ όπου γίνεται και η διανομή τους. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς αποφεύγουν την ταλαιπωρία των μετακινήσεων στον ΕΟΠΥΥ.
ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ  ΣΤΑ 2 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας αποτελεί και η μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε άλλο χώρο του Νοσοκομείου, καθώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπυριτζάς, «Είναι ψυχοφθόρο για τους νεφροπαθείς να διασχίσουν την Ογκολογική Κλινική για να μεταβούν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού». Δηλώνει δε, ότι προσεχώς αναμένεται νέος εξοπλισμός αιμοκάθαρσης, στο Γενικό Νοσοκομείο, που θα καλύψει σημαντικά τις ανάγκες που υπάρχουν. Τέλος, για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, δήλωσε ότι «χρειάζονται περισσότεροι ειδικευόμενοι γιατροί». Στη συνέλευση συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Βασίλης Γιαννάκος.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass