Νανοτεχνολογία κατά του γλαυκώματος

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2019 22:08

Τη νανοτεχνολογία στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος και της ωχράς κηλίδας επιστρατεύουν Έλληνες επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών!

Ομάδα των δύο πανεπιστημίων προχώρησε στην επινόηση ενός νέου συστήματος χορήγησης και απελευθέρωσης φαρμάκων στο μάτι, το οποίο αντικαθιστά τις ενδοφθάλμιες ενέσεις με νανοσωματίδια που μεταφέρουν το φάρμακο στο εσωτερικό του.

 

2KOZOMPOLHS 2 7 2019

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κοζομπόλης.

 

«Σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύξαμε σύστημα νανοσωματιδίων, στα οποία «φορτώσαμε» με λατανοπρόστη (μια αντιγλαυκωματική ουσία) και το όλο σύστημα το χορηγήσαμε πειραματικά σε κουνέλια. Διαπιστώσαμε μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης η οποία διήρκεσε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει «Οι νέες οφθαλμικές φαρμακοτεχνικές μορφές που βασίζονται στη νανοτεχνολογία είναι μία από τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται και τελειοποιούνται τόσο για την πρόσληψη φαρμάκων στο πρόσθιο όσο και στο οπίσθιο τμήμα. Τα συστήματα με βάση τη νανοτεχνολογία με κατάλληλο μέγεθος σωματιδίων μπορούν να σχεδιαστούν για να εξασφαλίσουν χαμηλό ερεθισμό, επαρκή βιοδιαθεσιμότητα και συμβατότητα με τον οφθαλμικό ιστό».

Στόχος των Ελλήνων επιστημόνων με τη χρησιμοποίηση της νανοτεχνολογίας είναι η θεραπεία τόσο του γλαυκώματος όσο και των προβλημάτων που έχουν σχέση με την ωχρά (εκφύλιση, οίδημα). Η προσπάθεια αυτή απαιτεί τη συνεργασία οφθαλμιάτρων, φαρμακολόγων και στη συνέχεια τη συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία, η οποία θα συνδράμει την προσπάθεια και θα αξιοποιήσει το προϊόν με τη μαζική παραγωγή και τη διάθεσή του στους πάσχοντες. Προσβλέπει στην αξιοποίηση των τωρινών αλλά και μελλοντικών δυνατοτήτων που η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσφέρει.

Η χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας με αυτή τη διαδικασία έχει στόχο να απαλλάξει τους ασθενείς από την καθημερινή πολλαπλή υποχρέωση της ενστάλαξης των οφθαλμικών σταγόνων και την ανάγκη συνταγογράφησης σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση και φιλοδοξεί να συμβάλει σε αποσυμφόρηση των μονάδων παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οφθαλμική νόσο και φυσικά στη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

«Με τον νέο τρόπο χορήγησης φαρμάκων, η αποτελεσματικότητα της αγωγής θα είναι σταθερή και δεν θα εξαρτάται από τη συμμόρφωση του ασθενούς, η οποία στην πλειοψηφία των ασθενών είναι μέτρια ή μικρή με αποτέλεσμα την αστοχία της φαρμακευτικής αγωγής» διευκρινίζει ο κ. Κοζομπόλης.

 

 

Εκπαίδευση νοσηλευτριών σε ειδικότητες

3NOSHLEYTES 2 7 2019

Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων νοσηλευτών-νοσηλευτριών με σκοπό να αποκτήσουν νοσηλευτικές ειδικότητες (Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική και Ψυχικής Υγείας) ενόψει της εκπαιδευτικής περιόδου 2019 – 2020 ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στη Θεσσαλία το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα εκπαιδεύσει νοσηλεύτριες στις ειδικότητες της παθολογικής και της χειρουργικής, ενώ στο Αχιλλοπούλειο θα εκπαιδευτούν νοσηλεύτριες στην ειδικότητα της χειρουργικής με τα σχετικά προγράμματα να ξεκινούν στις 29 Οκτωβρίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν διανύσει ευδόκιμη διετή προϋπηρεσία νοσηλευτή/τριας και όχι Βοηθού Νοσηλευτή ή άλλου επαγγελματία υγείας ή διοικητικού υπαλλήλου, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους για παρακολούθηση ειδικότητας νοσηλευτικής και να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση των ενδιαφερόμενων ότι δέχονται να υπηρετήσουν για δύο τουλάχιστον χρόνια στο ΕΣΥ.

Αναλυτικά στα δικαιολογητικά για την απόκτηση νοσηλευτικής ειδικότητας είναι:

* Αίτηση του ενδιαφερόμενου σε τρία (3) κατ’ ανώτατο όριο νοσηλευτικά ιδρύματα.

* Πιστοποιητικό ευδόκιμης διετούς προϋπηρεσίας νοσηλευτή/τριας, χορηγούμενο από τη Νοσηλευτική Επιτροπή ή τη Διευθύνουσα ή την Προϊσταμένη ή εν ελλείψει τούτων από τον Προϊστάμενο Ιατρικής Υπηρεσίας.

* Αντίγραφο τίτλου σπουδών.

* Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου ότι δέχεται να υπηρετήσει για δύο (2) τουλάχιστον χρόνια στο ΕΣΥ.

* Πιστοποιητικό ή υπεύθυνη δήλωση για στοιχειώδεις γνώσεις ξένης γλώσσας.

* Πιστοποιητικό του φορέα, στον οποίο υπηρετεί, ότι ασκεί τα καθήκοντα του

νοσηλευτή/τριας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και ότι μέχρι την

ημερομηνία αυτή τα άσκησε επιτυχώς.

* Βεβαίωση του φορέα προέλευσης ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες επιτρέπουν την απουσία του ενδιαφερόμενου για ειδικότητα.

Μικρά και ενδιαφέροντα

* Παρατείνεται για ένα επιπλέον έτος η σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και της εσωτερικού ελεγκτή κας Λήδας Τζαχάνη για την παροχή υπηρεσιών εσωτερικού διαχειριστικού ελέγχου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί στις 04/07/2017 για δύο έτη με δικαίωμα παράτασης ενός ακόμη έτους συμβατικού τιμήματος κατ’ έτος 11.240,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. ήτοι 13.937,60 ευρώ με ΦΠΑ 24%.

Η παράταση για ένα επιπλέον έτος έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση των δύο νοσοκομειακών ιδρυμάτων μετά την επιστολή της κας Τζαχάνη για την αποδοχή της παράτασης.

* Την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για τη σύνταξη μελέτης εφαρμογής, έκδοση οικοδομικής άδειας και σύνταξης τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή χώρων εγκατάστασης του PET/CT και BabyCyclotron στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αποφάσισε η Διοίκηση του ιδρύματος μετά από σχετική επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Το συγκεκριμένο έργο, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την προμήθεια των μηχανημάτων με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και εκπροσώπους του ιδρύματος Νιάρχου θα αναλάβουν οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (Κτ Υπ ΑΕ), πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ.

* Σε ισόγειο ακίνητο του οικισμού των Εργατικών Κατοικιών στη Γιάννουλη, το οποίο παραχωρήθηκε από τον ΟΑΕΔ στην ΥΠΕ θα στεγαστεί τελικά η 10η ΤΟΜΥ Γιάννουλης Λάρισας σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ. Η αρχική απόφαση για τη συγκρότηση της 10ης ΤΟΜΥ προέβλεπε συστέγασή της με Κέντρο αναφοράς το Κέντρο Υγείας Λάρισας.

* Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας εγκρίνεται ως κέντρο εμφύτευσης Βηματοδοτών η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα ''ΑΜ.ΦΛΕΜΙΓΚ’’ του Γ.Ν Αττικής "Σισμανόγλειο –Αμαλία Φλέμιγκ", κατόπιν επαναξιολόγησης, με εμφυτευτές μόνιμων βηματοδοτών τις ιατρούς Γεωργία Μοσχοβάκη και Σπυριδούλα Βαβέτση.

* Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης κύρωσε απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ., με την οποία εγκρίνεται η καταλληλότητα της Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας – Οργανικής Μονάδας Έδρας Καλαμάτας για την εκπαίδευση των ιατρών για ένα έτος στην ειδικότητα της Ουρολογίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass