ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2019 22:00

Οι ΤΟΜΥ, το Δίκτυο και τα φάρμακα υψηλού κόστους

*Ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο η προ ημερών συνέντευξη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αν και περιορίστηκε στην παρουσίαση της κατάστασης που παρέλαβε, χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων.

OI TOMY TODIKTYO KAI TA FARMAKA YCYHLOY

Ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τονίστηκε ότι θα έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί 239 ΤΟΜΥ αλλά έχουν αναπτυχθεί 127 ΤΟΜΥ, ποσοστό 53%. Παράλληλα, έχουν προσληφθεί μόνο 340 γιατροί αντί για 1195, μόλις το 28,5%!

Θεωρώ προσβολή προς τον πολίτη να μιλάμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αυτά τα οποία έχει υποστεί ο πολίτης τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας για να προσθέσει ότι ακόμα και με τη σημερινή ανάπτυξη, θα έπρεπε να εξυπηρετούνται κάτι παραπάνω από 700.000 άνθρωποι. Εξυπηρετούνται όμως μόλις 370.000 (52%).

Ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την τύχη που επιφυλάσσει στις ΤΟΜΥ. Οι αναφορές του ωστόσο για την ανάγκη ενός προγραμματισμού για την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ και της δημόσιας υγείας εκλήφθηκαν πολιτικά ως στήριξη του θεσμού, με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη να αποκαλύπτει πως το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας θα είναι για τη δημόσια υγεία όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά συνολικά στη δημόσια υγεία.

* * *

* Τους υπεύθυνους συντονιστές του Δικτύου Αγωγής Υγείας και Πρόληψης για την 5η ΥΠΕ όρισε με απόφασή του ο διοικητής Νέστορας Αντωνίου.

Υπεύθυνη συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας και Πρόληψης για τη Θεσσαλία όρισε την κ. Αναστασία Λάππα, Τ.Ε. Επισκέπτρια Υγείας από το Κέντρο Υγείας Αγιάς με αναπληρώτρια την κ. Βιολέτα Ροκά, Π.Ε. Γενικής Ιατρικής από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδώνας του ν. Τρικάλων.

* * *

*Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στον νομό Λάρισας κατέγραψε η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 34 κρούσματα έναντι 32 της προηγούμενης εβδομάδας. Από αυτά τα 13 στον Δήμο Λάρισας, τα 4 στον Δήμο Τυρνάβου, τα 6 στον Δήμο Κιλελέρ, από 3 στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς και Ελασσόνας και 2 στον Δήμο Φαρσάλων. Τα δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

"Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές" αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

* * *

*Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φαρμακοποιούς, ανά γεωγραφική περιφέρεια, σε συνεργασία με τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες γνωστικές ενότητες, σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου φαρμακείου, διοργανώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με το ΙΔΕΕΑΦ. Στη Θεσσαλία για τα μέλη των 4 Φαρμακευτικών Συλλόγων θα διεξαχθούν δύο σεμινάρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, από τις 10:00 έως τις 18:30 (ώρα προσέλευσης 09:30), στη Λάρισα, στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Βιόπολη.

* * *

* Σε αεροδιακομιδές 788 ασθενών προχώρησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις το πρώτο οχτάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Μήλας, διευθυντής ΓΕΕΘΑ/Β1.

Σε συνέντευξη Τύπου για το Έτος Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει οριστεί το 2019 από το ΓΕΕΘΑ, στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στην 84η ΔΕΘ, o κ. Μήλας τόνισε ότι τα μέσα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πραγματοποίησαν 347 εξόδους για πυρόσβεση και επιτήρηση δασών.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων επανδρώνει αγροτικά ιατρεία, αλλά και τα κινητά ιατρεία που εξετάζουν κατοίκους ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Το 2018 εξετάστηκαν 9.704 κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

* * *

* Η χορήγηση νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων απευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές άνοιξε μια παλαιότερη συζήτηση μεταξύ και των φαρμακοποιών της Λάρισας για την προοπτική διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία.

Δεν είναι λίγοι όσοι φαρμακοποιοί τόσο στον τοπικό όσο και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο επισημαίνουν ότι δεν θα είχαν αντιρρήσεις να δοθεί η δυνατότητα και όσοι φαρμακοποιοί έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το εγχείρημα να το κάνουν υπό την προϋπόθεση φυσικά να εξοφλούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε εύλογο χρονικό διάστημα δύο μηνών.

 

Ψήφισε με τη ...γόπα σου!

CHFISE ME TH GOPA SOY

Η ομάδα «Γόπα project» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων βρήκε μια πρωτότυπη λύση για τα αποτσίγαρα των πολιτών που πετούν στους δημόσιους χώρους. Τοποθέτησε ειδικές «κάλπες» σε διάφορα σημεία της πόλης και με διάφορες ερωτήσεις, καλεί τους καπνιστές να ψηφίσουν ρίχνοντας τη γόπα του τσιγάρου τους στην απάντηση που επιθυμούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass