ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2019 22:00

Ο χαρακτήρας των νοσοκομείων και οι κλινικές μελέτες

*Η μετατροπή του χαρακτήρα των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και η ''εισβολή'' των ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ προτείνονται από τη διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η διοίκηση του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας ομόφωνα τάσσεται ενάντια στην παραπάνω πρόταση που κατεδαφίζει το Ε.Σ.Υ. και καταργεί τον Δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού συστήματος Υγείας.

Η εξυγίανση του Ε.Σ.Υ., όπως υποστηρίζει ο σύλλογος, επιτυγχάνεται με μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

* * *

*Υπεύθυνη για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας ορίστηκε από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ η διευθύντρια Γενικής Ιατρικής κ. Γαρυφαλλιά Καφφέ, με αναπληρωτή της τον ιατρό κλάδου Ε.Σ.Υ. κ. Κωνσταντίνο Βατάλη ΕΑ΄ Γενικής Ιατρικής με τριετή θητεία.

* * *

* Τη συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ και Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «ΠΑΝ. & ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ενέκρινε το Υπουργείο Υγείας. Η συνεργασία αφορά στην έναρξη Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού Παιδιών στην Αθήνα και την υλοποίηση αυτού στο πλαίσιο λειτουργίας της αδειοδοτημένης Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού του Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ, υποστηριζόμενη από ιατρικά τμήματα του Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «ΠΑΝ. & ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ».

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού Παιδιών στο πλαίσιο λειτουργίας της ΜΜΝ του Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ, θα είναι ο καθηγητής Ιωάννης Μπολέτης.

Στόχος της συνεργασίας είναι η κάλυψη των αναγκών των παιδιατρικών ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και κατοικούν, οι περισσότεροι εξ αυτών, στην Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα.

* * *

* Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής για τις απόπειρες αυτοκτονίας των νέων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019.

Σύμφωνα με αυτά, το 2015, ένας στους 4 εφήβους (25,6%) ηλικίας 16 ετών, απαντά ότι έστω και μία φορά στη ζωή του έχει σκεφτεί να βλάψει ηθελημένα τον εαυτό του, τα κορίτσια σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια (36,3% και 14,6%, αντίστοιχα). Χαμηλότερο, αλλά άξιο προσοχής ποσοστό εφήβων (8,7%) απαντούν ότι έχουν σκεφτεί τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή τους να βλάψουν ηθελημένα τον εαυτό τους, τα κορίτσια σε υπερτριπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια (13,1% και 4,2%, αντίστοιχα).

Διαχρονικά, από το 1999 στο 2015, το ποσοστό των εφήβων που απαντούν ότι έχουν σκεφτεί να βλάψουν ηθελημένα τον εαυτό τους, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, μειώνεται σημαντικά από 39,4% σε 25,6%.

Ένας στους 11 εφήβους ηλικίας 16 ετών (9,0%), αναφέρει ότι έστω και μία φορά στη ζωή του έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, τα κορίτσια σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια (12,4% και 5,5%, αντίστοιχα). Μάλιστα ποσοστό 3,9% των εφήβων απαντούν ότι έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας τουλάχιστον 2 φορές στη ζωή τους, τα

κορίτσια και πάλι σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια (5,6% και 2,1%, αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 1,6% απάντησαν ότι για την απόπειρα αυτοκτονίας που έκαναν χρειάστηκε να τους δει γιατρός και ποσοστό 0,6% να νοσηλευτούν. Διαχρονικά, από το 1984 στο 2015, το ποσοστό των εφήβων που απαντούν ότι έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή παρουσιάζει διακυμάνσεις: από 6,5% το 1984 αυξάνεται σε 15,1% το 1999 οπόταν και μειώνεται σταδιακά φτάνοντας το 11,0% το 2011 και το 9,0% το 2015.

* * *

* Τα βασικά ευρήματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διενήργησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε 30 νοσοκομεία, με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας για τις κλινικές μελέτες παρουσίασε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.) στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, στην Αθήνα.

Σε κάθε νοσοκομείο διενεργήθηκαν τρεις συνεντεύξεις με τους: Διοικητή / Αναπληρωτή Διοικητή, Ερευνητή ή Υπεύθυνο Κλινικής και Οικονομικό διευθυντή/Υπεύθυνο λογιστηρίου. Από αυτές προέκυψε ότι παρά τα οφέλη που αναγνωρίζουν οι Διοικητές, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχει επαρκής οργάνωση για διενέργεια κλινικών δοκιμών. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρονται από όλους τους ρόλους είναι η έλλειψη δομών, η γραφειοκρατία και, ειδικά από τους ερευνητές, αναφέρεται και το ζήτημα της «έλλειψης κουλτούρας δοκιμών», και κυρίως από εκείνους που δεν έχουν δομές στο Νοσοκομείο τους. Αντίστοιχα οι προτάσεις για την άρση των ανωτέρω δυσκολιών αφορούν κυρίως στην πρόβλεψη/ ενίσχυση δομών, στη λιγότερη γραφειοκρατία και την εγκαθίδρυση κουλτούρας δοκιμών (από τους ερευνητές).

* * *

 

2DIKASTIKO 21 10 2019

 

 

Με τη φωταγώγηση του Δικαστικού Μεγάρου σε ροζ χρώμα ολοκληρώθηκε η εκστρατεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Χιλιάδες κτίρια-ορόσημα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια φωταγωγούνται μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι «Η πρόληψη σώζει ζωές» μεταξύ αυτών και τα κτίρια που ο Σύλλογος Καρκινοπαθών φώτισε συμβολικά και φέτος -στη δράση συμμετείχαν διαδοχικά και σε διαφορετικές ημέρες το Δημαρχείο, το Δημοτικό Ωδείο, η Ιατρική Σχολή (κτίριο Κατσίγρα) και το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο σύλλογος προτρέπει όλες τις γυναίκες να προγραμματίσουν την ετήσια μαστογραφία τους, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά ότι πλέον η ψηφιακή μαστογραφία αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και εφόσον ο αρμόδιος γιατρός τούς χορηγήσει το απαραίτητο παραπεμπτικό, όλες οι γυναίκες μπορούν να πραγματοποιήσουν την αναγκαία εξέταση και με όλα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, έναντι μικρής οικονομικής συμμετοχής περίπου 5 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass