ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2019 22:14

Οι οδηγίες, η ασθενής από την Αργεντινή και οι φαρμακοποιοί

Με την τοποθέτηση των νέων διοικητών στα νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες ή αντιδράσεις υπάρχουν από τις επιλογές του Υπουργείου Υγείας, ξεκινά η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στον χώρο της υγείας, που παρουσίαζε καθυστερήσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει ήδη οδηγίες στους νέους διοικητές για την καταγραφή των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε οι πρώτες προσλήψεις που θα γίνουν να κατευθυνθούν στα τμήματα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, παρουσία στην εφημερία για καλύτερο συντονισμό καθώς και κατανομή περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αν και για τα τελευταία οι διοικητές του Πανεπιστημιακού Δημ. Κατσικονούρης και του Γενικού Νοσοκομείου Χαρ. Μπαλής δεν θα έχουν πολλή δουλειά, καθώς εμφανίζονται καλύτερα οργανωμένα συγκριτικά με τα υπόλοιπα της 5ης ΥΠΕ.

Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν πως εκτός των τριών σημείων, οι νέοι διοικητές θα υπογράψουν και μικρά μνημόνια βάσει των οποίων θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις βελτιώσεις στο νοσοκομείο που θα διοικούν, για τα οικονομικά του, για την τήρηση των προϋπολογισμών αλλά και για τη βελτιωμένη εικόνα που θα πρέπει να δημιουργήσουν για τους ασθενείς.

* * *

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συγκαλεί τακτική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», (28ης Οκτωβρίου-Λ.Κατσώνη 24), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, Οικονομικός Απολογισμός του Συλλόγου έτους 2018 και έγκριση Προϋπολογισμού έτους 2019.

2. Προβλήματα γιατρών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

3. ΕΟΠΥΥ.

4. Ασφαλιστικό.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γ.Σ. θα γίνει την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο χώρο και ώρα 20:00.

* * *

* Ήρθε από την πατρίδα της, τη μακρινή Αργεντινή, στη Λάρισα για να συναντηθεί με συγγενείς της και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από αυτές που σπάνια γίνονται στην Ελλάδα.

Η ασθενής, σύμφωνα με τον θεράποντα γιατρό, προ έξι ετών είχε υποβληθεί σε σπονδυλοδεσία των O2-O5 σπονδύλων και πεταλεκτομή των Ο3-Ο4 σπονδύλων στην Αργεντινή. Μετεγχειρητικά παρουσίασε πόνο στο δεξί πόδι και αδυναμία βαδίσεως σε απόσταση άνω των 100μ., το οποίο επιδεινώθηκε προοδευτικά με τα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα επισκέφθηκε γνωστό ορθοπαιδικό – χειρουργό, που διαπίστωσε σπονδυλική στένωση και αστάθεια – σπονδυλολίσθιση Ο4-Ο5 για την οποία η ασθενής είχε ήδη ενημερωθεί στη χώρα της και είχε προγραμματίσει να υποβληθεί, με την επιστροφή της στην Αργεντινή, σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για αποσυμπίεση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Ο Λαρισαίος γιατρός της πρότεινε μία νέα χειρουργική μέθοδο, την ενδοσκοπική διατριμματική δισκεκτομή Ο4-Ο5 σπονδύλων με τοποθέτηση διασωματικού κλωβού, με τοπική αναισθησία και IV καταστολή, πράγμα που θα σήμαινε γι’ αυτή σημαντικά μικρότερο χειρουργικό τραύμα, άμεση κινητοποίηση, απουσία μετάγγισης και εξαφάνιση του κινδύνου διεγχειρητικών επιπλοκών που θα συνόδευαν την αναθεώρηση της σπονδυλοδεσίας με τον κλασικό τρόπο σε ήδη χειρουργημένη περιοχή, καθώς η νέα τεχνική γίνεται σε πλάγια θέση από τελείως άλλο δρόμο.

Η επέμβαση, σε δομή του ιδιωτικού τομέα, διήρκεσε 3 ώρες, η ασθενής επικοινωνούσε με τη χειρουργική ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης με τη βοήθεια μεταφραστού, αυξάνοντας την ασφάλεια της επέμβασης μιας και ένιωθε την οποιαδήποτε επαφή με το νεύρο. Τέσσερις ώρες μετεγχειρητικά περπάτησε χωρίς βοήθεια και προς μεγάλη έκπληξη της χειρουργικής ομάδας, εκτέλεσε χορευτικές κινήσεις στον ρυθμό του despacito.

H εν λόγω επέμβαση συνδυαστικά, υποστηρίζει ο θεράπων γιατρός, ανοίγει ένα καινούριο δρόμο αλλάζοντας όλα τα δεδομένα στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Η τεχνική αυτή δεν πραγματοποιείται ακόμα στη Λατινική Αμερική, ενώ στην Ευρώπη γίνεται εδώ και 4 χρόνια.

* * *

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Την αγωνία του για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου κατέθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θανάσης Κουτσούκης μιλώντας στο 5ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο που οργανώθηκε στην Αγριά Βόλου.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ο αγώνας για τη διατήρηση του επαγγέλματος πρέπει να κινηθεί σε 4 άξονες:

* Στον διαρκή αγώνα για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας των φαρμακείων.

* Στην προσπάθεια ισχυροποίησης της θέσης των φαρμακοποιών με τη σύμπραξη των συνεταιρισμών και με προώθηση συνενώσεων ώστε να δημιουργηθούν άμεσα, ανταγωνιστικές μονάδες υψηλών προδιαγραφών.

* Στην κινητοποίηση σύσσωμης της ηγεσίας του κλάδου προς την επίλυση των βασικών θεμάτων.

* Στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας του φαρμακοποιού και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου του φαρμακείου ως μια σύγχρονη μονάδα Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων διατύπωσαν προτάσεις για τα καίρια ζητήματα του κλάδου όπως το ιδιοκτησιακό, που έθεσαν υψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου όλοι οι πρόεδροι, το ωράριο, τα κίνητρα για συνενώσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ, το πληθυσμιακό, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και η Διά Βίου Εκπαίδευση.

* * *

* Το "πράσινο φως" για την προμήθεια ενός ενδοσκοπικού συστήματος για γυναικολογική χρήση, για την Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 80.000 ευρώ έδωσε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.

Η δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας.

* * *

* Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Λαρισαίων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας (ΚΕΘΙ) διοργανώνει σήμερα στον χώρο των γραφείων του, Δήμητρας 14, 2ος όροφος, και ώρα 7.00-9.00 μ.μ., ομιλία με θέμα: «Μορφές ενδοοικογενειακής βίας και συνέπειες στα παιδιά- Πολλαπλές διακρίσεις- Δομές και υπηρεσίες στήριξης Γυναικών». Στην εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, των δύο δομών και τους συμμετέχοντες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass