Φάρμακα υψηλού κόστους και στα ιδιωτικά φαρμακεία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - Θ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ…

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2020 22:00
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Κουτσούκης Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Κουτσούκης

Με την αυγή της νέας χρονιάς ανοίγει για κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο που θα προμηθευτεί τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), δηλαδή εάν επιθυμεί να τα λαμβάνει (όπως σήμερα) από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα φαρμακεία της γειτονιάς του, που θα συμμετέχουν στη διαδικασία διάθεσης ΦΥΚ.

Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί με μια νέα υπηρεσία πιστοποίησης του ασφαλισμένου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) και των στοιχείων που παρέχει προς τους ασφαλισμένους, που τίθεται σε λειτουργία από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της διαδικασίας διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα προσκαλέσει τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής αμέσως μετά την περίοδο των εορτών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από τον Οργανισμό. Αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης, αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας θα αναρτηθούν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες φαρμακείων να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε 10 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών φαρμακείων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής για τον τρόπο που θα προμηθεύονται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΥ

Μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΕΟΠΥΥ ενισχύει τη χρήση του προσωπικού ΦΑΥ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Με τον ΦΑΥ οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση σε στοιχεία για το σύνολο των νοσηλειών, των υπηρεσιών υγείας, των υλικών, των νόσων και διαγνώσεων που υπάρχουν καταγεγραμμένες στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι ο ΦΑΥ να μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες, όπως ο προγραμματισμός ραντεβού για την προμήθεια ΦΥΚ από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική ενημέρωση για την πορεία αιτήσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για την χορήγηση ΦΥΚ, κ.ά. Για τον λόγο αυτό, σημειώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στον προσωπικό ΦΑΥ, καθώς η διαδικασία είναι απλή και αποτελεί ένα εργαλείο που βοηθά τόσο τον Οργανισμό όσο και τον ασφαλισμένο να εντοπίζει τυχόν χρεώσεις που έγιναν χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει γι’ αυτές. Συγκεκριμένα, μέσω του ΦΑΥ ο κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα «αυτοελέγχου» για τυχόν χρεώσεις για υπηρεσίες που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, αφού υπάρχει πλήρης εικόνα όλων των παροχών που έχουν αποζημιωθεί.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Έτοιμοι να ανταποκριθούν και στη νέα πρόκληση για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων είναι και οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Κουτσούκης, για να προσθέσει πως ο σύλλογος θα ακολουθήσει την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

Όπως αναφέρει σε μακροσκελή δήλωσή του ο κ. Κουτσούκης «Οι Έλληνες φαρμακοποιοί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν ότι βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς τους και ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια, σοβαρά νοσήματα. Εξυπηρετούν παρέχοντας σειρά υπηρεσιών, για τις οποίες δεν αμείβονται και οι οποίες δεν είναι καν αναγνωρισμένες. Για παράδειγμα βοηθούν στη χορήγηση των ειδικών αυτών φαρμάκων, τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων οι ασθενείς απευθύνονται στον φαρμακοποιό τους για οδηγίες ή για βοήθεια στη διαδικασία της χορήγησης.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί έδειξαν αίσθημα ευθύνης έναντι του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας αφού αποτελούν τον κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας στα φάρμακα, που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική πίεση σε σημείο ανησυχητικό για την επιβίωσή τους.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου των φαρμακείων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε σε Γενική Συνέλευσή του να επωμιστούν τα φαρμακεία χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για ένα χρονικό διάστημα, πιλοτικά, τη χορήγηση των ειδικών αυτών φαρμάκων που μέχρι σήμερα διέθεταν μόνο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με σκοπό να εξαλειφθούν οι «ουρές της ντροπής» όπως σε κάθε ευκαιρία αναφέρουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ως αδυναμία του κλάδου μας, αλλά να εκτιμηθεί σαν ένα ακόμη δείγμα της ειλικρινής βούλησης του κλάδου για να προσφέρει στον Έλληνα ασθενή και ειδικά στον βαριά άρρωστο και αυτό για να είμαστε όλοι δίκαιοι πρέπει να μας αναγνωριστεί. Όλοι όσοι εργάζονται πρέπει σαφέστατα να αμείβονται όσο τους αξίζει και στην περίπτωσή μας οι φαρμακευτικές βιομηχανίες δεν θα σταματήσουν στιγμή να αμείβονται για τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και για τα φαρμακεία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όπως όλα τα φάρμακα έτσι κι αυτά τα ειδικά φάρμακα επιβάλλεται, κατ’ αποκλειστικότητα, να χορηγούνται από τα φαρμακεία της κοινότητας, που έχουν αποδείξει ότι διακατέχονται από αίσθημα ευθύνης και θα σταθούν για μια ακόμη φορά στον ρόλο τους, όπως πρέπει, παρέχοντας ασφάλεια στη διακίνηση και εξυπηρετώντας άψογα τους ασφαλισμένους, εύκολα, γρήγορα και παντού σε όλη την Ελλάδα» καταλήγει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass