ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Ιαν 2020 22:00

Και νέες οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό εξέδωσε το Σαββατοκύριακο το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζοντας πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ κ.λπ.

 

 

* * *

Η δημόσια υγεία και η "αιμορραγία" των γιατρών

Αλλαγή χρόνου στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς μαζί με το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό και πλήρωμα του ΕΚΑΒ έκανε ο διοικητής της 5ης Υ.Πε. κ. Φώτης Σερέτης. Ο διοικητής της 5ης Υ.Πε. ενημερώθηκε και σχημάτισε δική του εικόνα για τα τρέχοντα θέματα του Κέντρου Υγείας και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι εργαζόμενοι, ενώ τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής.

Όσο για τους υποδιοικητές, ο αναπληρωτής διοικητής Ηλίας Τσιαούσης επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Τρικάλων, ενώ ο έτερος υποδιοικητής Σταύρος Παπαγεωργίου το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας για ευχές και ανταλλαγή απόψεων για κάποια από τα προβλήματα των δομών.

* * *

*Νέα δέσμευση για κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και αναβάθμιση των ιατρικών μηχανημάτων, παράλληλα με ένα νέο, σύγχρονο management στη διοίκησή τους ανέλαβε με την αυγή του νέου χρόνου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε άρθρο του για να επισημάνει ότι η χρηματοδότηση της αναβάθμισης του ΕΣΥ θα γίνει από τον προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ΣΔΙΤ σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές όλων των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

"Η δημόσια υγεία στην Ελλάδα θα είναι δωρεάν για όλους και αυτό ως υπουργός Υγείας το εγγυώμαι προσωπικά, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά κρατική", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να καταλήξει: "Θα προχωρήσουμε σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπως γίνεται παντού, γιατί μετά από δέκα χρόνια κρίσης και περιοριστικών πολιτικών, είναι εμφανές ότι οι πολίτες αξίζουν ένα καλύτερο, δωρεάν και αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας".

* * *

* Ενδιαφέροντα στοιχεία για την «αιμορραγία» των Ελλήνων γιατρών παρουσίασε προ ημερών σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή" υποστηρίζοντας πως ο αριθμός των γιατρών που επέλεξαν και φέτος να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό παραμένει υψηλός, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το brain drain υψηλού επιστημονικού δυναμικού που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο από το λεκανοπέδιο Αττικής έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο εξωτερικό τα τελευταία εννέα χρόνια 12.226 γιατροί, ενώ συνολικά ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που έφυγαν για το εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 18.000. Η πλειονότητα των γιατρών επιλέγει ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 45% των σχετικών πιστοποιητικών για το εξωτερικό που έχει εκδώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών την τελευταία επταετία είναι για γιατρούς που αναζήτησαν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

* * *

* Την ανάκληση παρτίδας αντικαταθλιπτικού φαρμάκου αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς σε αναλύσεις βρέθηκε ότι το προϊόν δεν συμφωνούσε με τις προδιαγραφές. Ο ΕΟΦ ανακαλεί την παρτίδα 1902250 του φαρμακευτικού προϊόντος ENIDAP CAPS 100MG/CAP BTx30 CAPS, "επειδή τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο της ομοιομορφίας μάζας", όπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση. Πρόκειται για εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης, δηλαδή αντικαταθλιπτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παθήσεων του νευρικού συστήματος (πχ. κατάθλιψη, άγχος κ.ά.).

Ο ΕΟΦ ζητά από τον Κάτοχο Αδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) του προϊόντος να προχωρήσει σε εθελοντική απόσυρσή του από την αγορά, καθώς και να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες του, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων: "Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν".

* * *

* Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και τα κριτήρια προσδιορισμού του ύψους του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης προστίμων για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ η παραβίαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, εκτός από παράβαση υπό τους γενικούς όρους αποτελεί ταυτόχρονα και πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους. Τα όργανα ελέγχου της εν λόγω ΚΥΑ (προσωπικό Υγειονομικών Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α΄ και Β΄, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και των Λιμενικών Αρχών) επιβάλλουν διοικητική κύρωση (πρόστιμο) και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κρίνουν το πειθαρχικό παράπτωμα, όπως αυτό διαπιστώνεται από αυτά, ενώ απόδοση πειθαρχικών ευθυνών δύναται να κάνει και η ΕΑΔ.

* * *

* Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση χώρων τοποθέτησης αυτόματων μηχανημάτων πώλησης (καφέ, εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών, λοιπών ροφημάτων κ.ά.) για την Κεντρική Υπηρεσία προκήρυξε η 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Οι προσφορές μπορούν να αποστέλλονται με οποιονδήποτε τρόπο και να παραδίδονται στην Κεντρική Υπηρεσία της 5ης Υ.Π.Ε. (Περιοχή Μεζούρλο, Λάρισα, ΤΘ 2101, ΤΚ 41110, Τμήμα Πρωτοκόλλου, έως 22-01-2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:30 μ.μ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην 5η ΥΠΕ στις 23-01-2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ. από την αρμόδια επιτροπή).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass