ΚΟΡOΝΟΙΟΣ:

Απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του

Γάλλοι –κι ένας Ελληνας- επέστρεψαν «καθαροί» από την Κίνα* Ετοιμο το νοσοκομείο –θαύμα

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2020 15:27

ΠΑΡΙΣΙ

 Αυξάνεται η ανησυχία διεθνώς για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ να κάνει λόγο για πάνω από 14.300 κρούσματα, τα περισσότερα στην Κίνα και πάνω από 300 νεκρούς.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε πως σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς εκτός Κίνας. Πρόκειται για έναν 44χρονο άνδρα που πέθανε στις Φιλιππίνες. Το απόγευμα της Κυριακής, αεροσκάφος με 250 επιβάτες, Γάλλους και ευρωπαίους πολίτες, προσγειώθηκε στη Γαλλία, προερχόμενο από την Γιούχαν της Κίνας, περιοχή που ξέσπασε η επιδημία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Istres, σε στρατιωτική βάση και - όπως έγινε γνωστό - 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα, στα νότια της Γαλλίας. Οι πρώτες εξετάσεις δεν έδειξαν ότι κάποιος από τους γάλλους πολίτες, εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα. Οι πολίτες άλλων χωρών θα ταξιδέψουν στις χώρες τους.

Μεταξύ των επιβατών βρίσκεται και ένας Έλληνας. Μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως "είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει τέτοιο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης". Διαβεβαίωσε ότι κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει λάβει εντολές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου περιστατικού. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες και υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα ανακοινώσει αμέσως την ύπαρξη κρούσματος. 

"ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ"

Στο μεταξύ, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην ραγδαία εξάπλωση του ιού. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, Ξιάο Γιούνχουά, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η κατάσταση παραμένει "σοβαρή και περιπλεγμένη" και ότι τα μέσα που διαθέτουν δεν φτάνουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας δήλωσε δε πως βελτιώνεται η ακρίβεια των γρήγορων τεστ για τον ιό, με την ταχύτητα να έχει φτάσει τώρα στις δύο ώρες.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε η ανέγερση νέου νοσοκομείου στη Γιούχαν, για να δεχτεί σημερα Δευτέρα τους πρώτους ασθενείς. Το νοσοκομείο χτίστηκε σε 10 ημέρες.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου αριθμεί 1400 άτομα, όλοι από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Οι εικόνες μέσω drone που έρχονται στη δημοσιότητα από το δίκτυο «New China Tv» είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις κρατικές κατασκευαστικές ξεκίνησαν στις 24 Ιανουαρίου την κατασκευή του 1.000 κλινών νοσοκομείου. Πάνω από 1.000 εργάτες δούλευαν ασταμάτητα προκειμένου το νέο νοσοκομείο να είναι έτοιμο στις 2 Φεβρουαρίου και μια ημέρα μετά να λειτουργήσει κανονικά.

Το νέο νοσοκομείο κατασκευάστηκε με προκάτ κτίσματα γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα 25.000 τετραγωνικών μέτρων που αρχικά προοριζόταν να γίνει παραθεριστικό συγκρότημα για τους εργάτες της περιοχής.

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ

Την Κυριακή υπήρξε μία πρώτη νίκη στην αντιμετώπιση του ιού, καθώς επιστήμονες στην Ιταλία, απομόνωσαν τον γενετικό του κώδικα. Ο υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, τόνισε: "Με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού. Η Ιταλία γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο κορονοϊός και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass