ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2020 22:00

Η γρίπη, τα αντιδραστήρια και οι διακρίσεις

* Περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης διανύει η Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την έκθεση οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Την εβδομάδα 20–26 Ιανουαρίου 2020 στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 319 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 162 (50,8%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 145 (89,5%) ήταν τύπου Α και τα 17 (10,5%) ήταν τύπου Β. Τα 117 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ ́ αυτών τα 75 (64,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 42(35,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 88 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 13 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 8 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ .

* * *

*Ξέμεινε από αντιδραστήρια το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αδυναμία να εκτελεστεί σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, ήταν η προ ημερών διαπίστωση του καθηγητή Μ. Σπελέτα, που έστειλε σχετική επιστολή προς τον διοικητή του νοσοκομείου με θέμα την έλλειψη αντιδραστηρίου στο εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας και περιγράφει το πρόβλημα των ελλείψεων σε αντιδραστήρια και τις καθυστερήσεις στη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθειά τους.

Ο κ. Σπελέτας είχε ζητήσει να ενημερώσει τα εξωτερικά ιατρεία «ώστε να μην δέχονται δείγματα ασθενών, για τα οποία το Νοσοκομείο μας θα είναι ασυνεπές στην έγκαιρη διεκπεραίωση των αποτελεσμάτων», αλλά και τις κλινικές ώστε «να μην αποστέλλονται εξετάσεις, για τις οποίες δεν θα υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης» και παράλληλα να μεριμνήσει ώστε να προχωρήσει άμεσα η διενέργεια των διαγωνισμών, και να είναι εφικτή η ομαλή λειτουργία του Εργαστηρίου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι προχωρά τους διαγωνισμούς για την προμήθεια των αντιδραστηρίων, αλλά το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο αφού δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ούτε για τους νοσηλευόμενους στο Νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασθενούς μεγάλης ηλικίας, που εισήχθη στην Ορθοπεδική Κλινική την προηγούμενη Τετάρτη και την Παρασκευή δόθηκε στους συγγενείς δείγμα αίματος για εξέταση από ιδιωτικό μικροβιολογικό κέντρο για θυρεοειδή πριν το χειρουργείο!

* * *

* Η προϊσταμένη της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής κα Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου κατηγορίας – κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής με βαθμό Α ορίστηκε αναπληρώτρια προϊσταμένη του 1ου Νοσηλευτικού Τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τον διοικητή Δημ. Κατσικονούρη.

Σημειώνεται ότι η θέση παρέμενε κενή από τον Μάρτιο 2019 λόγω της συνταξιοδότησης της προηγούμενης προϊσταμένης.

Αναπληρωτές προϊστάμενοι επίσης ορίστηκαν:

- Στο νοσηλευτικό τμήμα της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής ο υπάλληλος Στέργιος Κεχαγιάς κατηγορίας – κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής, με βαθμό Α ως αρχαιότερος υπάλληλος που υπηρετεί στο τμήμα. Η θέση παρέμενε κενή από τον Ιανουάριο 2019.

- Στο νοσηλευτικό τμήμα της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής η υπάλληλος Ανδρονίκη Μπαϊράμογλου κατηγορίας – κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής, με βαθμό Α ως η αρχαιότερη υπάλληλος που υπηρετεί στο τμήμα. Η θέση παρέμενε κενή από τον Δεκέμβριο 2018.

- Στο νοσηλευτικό τμήμα της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής η υπάλληλος Γεωργία Γιάτσιου κατηγορίας – κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής με βαθμό Α από 01-10-2019, ως η αρχαιότερη υπάλληλος που υπηρετεί στο τμήμα.

* * *

* Ο καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Απόστολος Καραντάνας είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Υποειδικοτήτων και Συναφών Επιστημών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας μετά από ψηφοφορία γιατρών από 51 χώρες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καραντάνας είναι καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης στο ΠΓΝΗ και του Α’ Εργαστηριακού Τομέα ΠΑΓΝΗ και επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΤΕ ενώ πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής του πορείας υπηρετούσε στο ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

* * *

*Ειδική άδεια πενταετούς διάρκειας για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην εταιρεία με την επωνυμία «HIPPOCRATES MEDICAL CANNABIS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» παρέχει Κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας Β. Κικίλια και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νικ. Παπαθανάση.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έκταση 45 περίπου στρεμμάτων στην κοινότητα Σαρακίνας στην Καλαμπάκα Τρικάλων και η μονάδα θα παράγει τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης από τον Ε.Ο.Φ. άδειας δυνατότητας παραγωγής και αντίστοιχης ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας.

* * *

*Από προχθές το βράδυ η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας Ιωάννα Καραβάνα είναι η νέα αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου μετά την επιτυχία της να αναδειχθεί πρώτη σε σταυρούς υποψήφια στις εκλογές εξασφαλίζοντας 41 ψήφους σε σύνολο 46 αντιπροσώπων από συλλόγους ασθενών με καρκίνο όλης της χώρας.

 

 

YPOYRGE MOY TORA OPY

- Υπουργέ μου, τώρα που αποφασίσατε να δουλέψετε με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι καιρός να αξιολογήσετε νοσοκομεία, κλινικές και διοικητικό μοντέλο με δείκτες. Εμείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου καταφέραμε να κινούμαστε μ’ αυτούς και να αποδεικνύουμε αν βελτιώνουμε τη λειτουργία μας ή όχι.

Σκεπτικός ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έδειχνε να μην διαφωνεί με τον διευθυντή της ΜΕΘ Απόστολο Κομνό. Παρότι επίσημα δήλωνε ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη στο δημόσιο σύστημα υγείας...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass