Ετοιμότητα και επιφυλακή για τον φονικό ιό στη Λάρισα

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ * ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2020 22:20

Την πλήρη ετοιμότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, νοσοκομείο αναφοράς για ολόκληρη την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, να χειριστεί και να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα του νέου φονικού ιού, επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο προχθές ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Αν και εφόσον υπάρξει περιστατικό, μπορεί να υπάρξει μπορεί και να μην υπάρξει, ο ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, τα νοσοκομεία αναφοράς και, κυρίως, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, επιστημοσύνη και επαγγελματισμό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους, συνιστώντας ψυχραιμία και σωστή οργάνωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Προηγουμένως, συνοδευόμενος από τις διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης στο ισόγειο του συγκροτήματος δίπλα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ενημερώθηκε για την υλοποίηση του ειδικού σχεδίου του υπουργείου για την αντιμετώπιση του ιού εάν εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν ετοιμαστεί και είναι διαθέσιμα ένας θάλαμος απομόνωσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και 10 θάλαμοι αρνητικής πίεσης με 16 κρεβάτια –απαραίτητος όρος για να χαρακτηριστεί ένα νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό.

Την ίδια ώρα ο διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης όρισε επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνο για τη λειτουργία  της Μονάδος Λοιμωδών Νοσημάτων τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής καθηγητή Ι. Συρογιανόπουλο και ως ιατρούς της μονάδος τους παθολόγους - λοιμωξιολόγους κ. Άγγελο Στέφο και κ. Σάρρα Γεωργιάδη. Ενώ παράλληλα ορίστηκε προσωρινά νοσηλεύτρια επιτήρησης λοιμώξεων νοσηλεύτρια αυξημένων προσόντων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ορισμός του ιατρικού προσωπικού που θα απαιτηθεί επιπλέον για τη στελέχωση της Μονάδος Λοιμωδών Νοσημάτων, θα γίνει με απόφαση των διευθυντών της Παθολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Τη λειτουργία του μηχανισμού υποδοχής και διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων του ιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ την προηγούμενη Πέμπτη σε αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών –αντίστοιχη επίσκεψη έκανε και την Παρασκευή στο Νοσοκομείο της Λαμίας, που έχει οριστεί αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς με πέντε θαλάμους απομόνωσης καθώς δεν διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ

Ωστόσο, ο ορισμός του κ. Συρογιαννόπουλου ως επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνου για τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του καθηγητή Παθολογίας Γ. Νταλέκου, ο οποίος δεν κρύβει την ενόχλησή του για το γεγονός ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πιθανά κρούσματα τυπικά θα εισάγονται στην Παθολογική Κλινική, θα τα διαχειρίζονται παθολόγοι-λοιμωξιολόγοι της κλινικής του αλλά υπεύθυνος θα είναι ο καθηγητής της Παιδιατρικής!

«Δεν συμμετείχα σε καμία σύσκεψη για την οργάνωση της αντιμετώπισης των πιθανών κρουσμάτων παρότι η Λοιμωξιολογία είναι εξειδίκευση της Παθολογίας» δηλώνει ο κ. Νταλέκος στέλνοντας πάντως μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι είναι καιρός πλέον μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης να λειτουργήσει μόνιμα στον χώρο των θαλάμων αρνητικής πίεσης η Μονάδα Λοιμώξεων, η ίδρυση της οποίας έχει δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και απομένει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάστασή της στο Νοσοκομείο.

Η λειτουργία της υπάρχουσας Μονάδας Λοιμώξεων αποτελεί αίτημα υψηλής προτεραιότητας για το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιλαμβάνεται στο υπόμνημα που κατέθεσε προχθές στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μόνιμης λειτουργίας της Μονάδας Λοιμώξεων. Όσον αφορά στο θέμα της ευθύνης για τη λειτουργία της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων υποστήριξε ότι είναι θέμα χρήσης καθώς εάν η Μονάδα θα νοσηλεύει ενήλικες τότε η Παθολογική Κλινική πρέπει να έχει και την ευθύνη διαχείρισης των νοσηλευόμενων.

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ

Στο μεταξύ, τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ζητά από το ομώνυμο υπουργείο η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία ζητά από την Κυβέρνηση οι υπάλληλοι για τις υποθέσεις των Κινέζων επενδυτών να συναλλάσσονται μόνο με τους πληρεξούσιους δικηγόρους από τους οποίους θα ζητείται πιστοποιητικό υγείας, των ενδιαφερόμενων αιτούντων αλλοδαπών πολιτών και όταν προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση, ότι δεν πάσχουν από κάποιο μεταδοτικό νόσημα, να γίνεται άμεσα και η λήψη των βιομετρικών στοιχείων τους με την προσέλευσή τους στην υπηρεσία.

Συγκεκριμένα στην επιστολή προς το υπουργείο η Ομοσπονδία σημειώνει τα εξής:

«Θεωρούμε ότι βασική υποχρέωση της πολιτείας πρέπει να αποτελεί μεταξύ άλλων και η λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης της δημόσιας υγείας και ειδικότερα αυτές τις μέρες με τη διάδοση της οξυμένης επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, στους χώρους εργασίας - ιδιαίτερα πολυσύχναστους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα τελευταία χρόνια - και η εφαρμογή δράσεων που αφορούν ιδίως, την προστασία της υγείας των εργαζομένων και κατ’ επέκταση και των πολιτών (ενημέρωση, λήψη των κατάλληλων μέτρων πρόληψης των κινδύνων και διάθεση των απαραίτητων υλικών και μέσων για τον σκοπό αυτό, μέριμνα για εμβολιασμό όταν απαιτείται, μέριμνα για καλό αερισμό των χώρων εργασίας, κ.α. [N. 3850/2010, Π.Δ. 186/95 κα].

Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αρμοδίως και είναι ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα και μέχρι ώρας, τις υπηρεσίες μας των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα, που συναλλάσσονται διαρκώς με εκατοντάδες πολίτες κινεζικής καταγωγής και τις οικογένειές τους (επενδυτές ακινήτων), που έρχονται απευθείας με τσάρτερ ακόμα και από πληγείσες περιοχές της Κίνας. Η διαδικασία της λήψης βιομετρικών και η παραμονή των εργαζομένων με τους αλλοδαπούς πολίτες, σε κλειστούς χώρους συνήθως ακατάλληλους από υγειονομικής άποψης και χωρίς κατάλληλο εξαερισμό όπως γίνεται αντιληπτό, αυξάνει τους κινδύνους και τις πιθανότητες διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.

Ζητάμε από τους αρμόδιους και προτείνουμε για να λυθεί το πρόβλημα, μέχρις ότου δοθούν αναλυτικές οδηγίες, να συναλλάσσονται οι υπάλληλοι μόνο με τους πληρεξούσιους δικηγόρους. Οι δικηγόροι θα παραλαμβάνουν έγγραφο με το οποίο, θα τους ζητείται πιστοποιητικό υγείας, των ενδιαφερόμενων αιτούντων αλλοδαπών πολιτών και όταν προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση, ότι δεν πάσχουν από κάποιο μεταδοτικό νόσημα, να γίνεται άμεσα και η λήψη των βιομετρικών στοιχείων τους με την προσέλευσή τους στην υπηρεσία».

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass