Κατεβασμένα ρολά και με απόφαση Κικίλια

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ *ΔΥΣΕΥΡΕΤΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ *ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2020 19:10

«Πράσινο φως» στα φαρμακεία της χώρας να εξυπηρετούν τους πολίτες από ειδική θυρίδα άναψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρά τις προσπάθειες πολλών φαρμακευτικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, να κρατήσουν ανοιχτά τα φαρμακεία και ελεγχόμενη τη συναλλαγή με το κοινό.

Λόγω των παρουσών ειδικών συνθηκών, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φαρμακοποιός αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες εντός του φαρμακείου, παρέχεται η δυνατότητα της εξυπηρέτησης από την ειδική θυρίδα ασφαλείας εξυπηρέτησης του κοινού, κατ' αναλογία εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1963/1991, αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας «νομιμοποιεί» την πρακτική πολλών φαρμακείων της Λάρισας τις τελευταίες ημέρες να κλειδώσουν τις εισόδους των φαρμακείων και να εξυπηρετούν το κοινό είτε μέσα από κατεβασμένα ρολά είτε από τις θυρίδες των φαρμακείων, που χρησιμοποιούνται για λόγους ασφαλείας στις διανυκτερεύσεις.

Έκδηλη πάντως στα φαρμακεία της πόλης είναι τόσο η αγωνία των ίδιων των φαρμακοποιών για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συναλλαγές με το κοινό όσο και ο προβληματισμός για τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό -αντισηπτικά, μάσκες, οινόπνευμα- την ώρα που όφειλαν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης τα αποθέματα στα συγκεκριμένα υλικά!

Σε πολλά φαρμακεία έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά πλεξιγκλάς για να αποτρέπεται η απευθείας συναλλαγή, ενώ το σύνολο των φαρμακοποιών χρησιμοποιεί μάσκες και γάντια για την εκτέλεση των συνταγών. Οι φαρμακαποθήκες μάλιστα χθες παρά τις ελλείψεις εφοδίασαν τα φαρμακεία με μάσκες για χρήση από τους φαρμακοποιούς.

Μαζί με την ειδική αφίσα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας για τον τρόπο των συναλλαγών, ανακοινώσεις των φαρμακείων πληροφορούν για τη μη διάθεση μασκών και αντισηπτικών και δίνουν ειδικές οδηγίες για τις συναλλαγές. Η συνηθέστερη αφορά στην ταυτόχρονη εξυπηρέτηση δύο συναλλασσόμενων και την είσοδο στο φαρμακείο μόνο μετά την κλήση του φαρμακοποιού.

Σε αυτές τις οδηγίες, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των αποστάσεων φαίνεται να προσαρμόζονται οι Λαρισαίοι, που σε πολλές περιπτώσεις φροντίζουν για τη σωστή τήρηση των κανόνων χωρίς φυσικά να λείπουν και οι αντιδραστικοί και οι φωνασκούντες για τη λήψη μέτρων.  

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς ότι είναι παράνομη η διανομή φαρμάκων κατ' οίκον και πόσω μάλλον η διαφήμιση αυτής της «υπηρεσίας»-πρακτικής, στην οποία φαίνεται πως προβαίνουν κάποιοι φαρμακοποιοί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Καλεί μάλιστα τα Δ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων να διαβιβάζουν άμεσα στον πρόεδρο του οικείου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφέρειας τις περιπτώσεις τέτοιων πρακτικών που υποπίπτουν στην αντίληψή τους για την πειθαρχική τιμωρία των εν λόγω φαρμακοποιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «παρατηρείται το τελευταίο διάστημα φαρμακεία (ελάχιστα ευτυχώς), με το πρόσχημα του κοινωνικού μηνύματος "Μένουμε σπίτι", να προβαίνουν σε κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων και ειδών φαρμακείων στους πελάτες τους και στη διαφήμιση αυτής της "υπηρεσίας" μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ουχί μόνο, κατά παράβαση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας και του Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας».

Επικαλείται μάλιστα και τις σχετικές διατάξεις, μεταξύ άλλων, το άρθρο 4 του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι: «το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται διά χειρός φαρμακοποιού», αλλά και το άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας (ΠΔ 312/1992, ΦΕΚ Α’ 157): «ο φαρμακοποιός οφείλει να ασκεί προσωπικώς τη φαρμακευτική και να παρασκευάζει και να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους».

Επιπλέον, η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων για την προσέλκυση πελατείας απαγορεύεται ρητώς στο άρθρο 25, παρ. 1 του Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας. Όπως εξηγεί ο ΠΦΣ, «η διαφήμιση των καθαρώς φαρμακευτικών υπηρεσιών που παρέχει το φαρμακείο δύναται να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακοποιών με κίνδυνο της δημόσιας υγείας».

 

 

Συνωστισμός στο Κ.Υ. Λάρισας

4ENUETO SYNOSTISMOS STO KY

Παρά τις οδηγίες και τις συστάσεις της κυβέρνησης και των υγειονομικών φορέων για την αποφυγή συνωστισμού στο Κέντρο Υγείας ασθενείς σε ουρές παίρνουν οδηγίες από το προσωπικό στην είσοδο του κτιρίου. Οι ουρές -συνεπώς και οι κίνδυνοι- ακόμα μεγαλύτερες, όταν έρχεται η ώρα για την υπαίθρια διανομή των φαρμάκων από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

 

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass