Σε καραντίνα λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού

ΒΡΕΘΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ 17 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΑΠΟΛΥΜΑΝΘΗΚΑΝ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΠΓΝΛ, ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ * ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2020 20:00

Συναγερμός σήμανε νωρίς χθες το απόγευμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όταν λοιμωξιολόγος της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, όπου νοσηλεύονται κρούσματα κορονοϊού, βρέθηκε θετικός στον ιό.

Η δυσμενής εξέλιξη, που αποτελεί πλήγμα για το υγειονομικό προσωπικό και ως εκ τούτου ήταν απευκταία, σηματοδότησε την εφαρμογή του ειδικού σχεδιασμού για τη διερεύνηση εξάπλωσης της νόσου μεταξύ των υγειονομικών, ενώ για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενημερώθηκε σε επίσκεψη αστραπή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο λοιμωξιολόγος πάντως είναι ένα από τα τρία νέα κρούσματα, που ανιχνεύτηκαν χθες στη Λάρισα και αφορούν σε δύο γυναίκες, οι οποίες νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία, η μία εκ των οποίων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Αναλυτικά, νωρίς χθες το μεσημέρι το αποτέλεσμα εξέτασης του δείγματος που έδωσε ο λοιμωξιολόγος της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων μετά από συμπτώματα υψηλού πυρετού ήταν θετικό, σημαίνοντας συναγερμό στο τμήμα του και την είδηση να μεταδίδεται αστραπιαία μεταξύ των συναδέλφων του γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η αντίδραση της διοίκησης υπήρξε άμεση καθώς ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και πήρε οδηγίες και κατευθύνσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης, με επίκεντρο τη διερεύνηση της διασποράς της νόσου στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ο λοιμωξιολόγος τέθηκε σε δεκαήμερη καραντίνα -αρχικά με κατ΄ οίκον περιορισμό αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να εισαχθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Συνολικά ελήφθησαν 45 και πλέον δείγματα από τον διοικητή, τον υποδιοικητή, τους καθηγητές που αποτελούν την ομάδα διαχείρισης του κορονοϊού, τους συναδέλφους του γιατρούς και τους νοσηλευτές, που απασχολήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων με κατεύθυνση στο Βιοχημικό Εργαστήριο για άμεσα αποτελέσματα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Προηγουμένως, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, απολυμάνθηκαν τόσο η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, όσο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η Παθολογική Κλινική και όλοι οι χώροι που πέρασε ή χρησιμοποίησε ο λοιμωξιολόγος τις τελευταίες ημέρες.

Έκδηλη είναι πάντως η αγωνία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την προοπτική μετάδοσης της νόσου στους υγειονομικούς, με τους διοικητικούς παράγοντες να επισημαίνουν ότι σε ενδεχόμενη προσβολή υγειονομικών θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός που προβλέπει την εκπαίδευση του προσωπικού που βρίσκεται σε εφεδρεία για την κάλυψη των αναγκών.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

Για τη δυσμενή εξέλιξη ενημερώθηκε και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την επιστροφή του στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ να αποφασίσει να επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να έχει άμεση ενημέρωση.

Ένα τέταρτο της ώρας διήρκησε η συνάντηση του κ. Κικίλια με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Δημήτρη Κατσικονούρη και τον υποδιοικητή Γιώργο Αποστολίνα παρουσία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και στη διάρκειά της ο υπουργός Υγείας ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανίχνευση της νόσου στον λοιμωξιολόγο, για το σχέδιο γύρω από την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για επάρκεια σε εξοπλισμό και μέσα καθώς και για ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζονται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Με τη διοίκηση εκτός των προαναφερθέντων να τον ενημερώνει για τη λειτουργία του Κέντρου Διερεύνησης των Κρουσμάτων με τις αναλύσεις δειγμάτων στο Βιοχημικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου από σήμερα θα δέχεται δείγματα και από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα, Γιαννιτσά και Κατερίνη) εξαιτίας του φόρτου εργασία στο Εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Συνολικά 35 δείγματα, εκ των οποίων 15 από τη Λάρισα -8 από Γενικό Νοσοκομείο και 7 από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο- 8 από τον Βόλο, 4 από τα Τρίκαλα, 4 από την Καρδίτσα, 3 από τη Λαμία και ένα από την Άμφισσα εξετάστηκαν χθες από το Βιοχημικό Εργαστήριο, με τα δείγματα όλων των υπολοίπων πόλεων να βγαίνουν αρνητικά.

Από τα δείγματα της Λάρισας εκτός του λοιμωξιολόγου θετικά βγήκαν τα δείγματα δύο γυναικών, οι οποίες η πρώτη 72 χρόνων αφιχθείσα από την Αμερική εισήχθη στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου με αναπνευστική ανεπάρκεια και η κατάστασή της κρίνεται κρίσιμη και η δεύτερη εισήχθη χθες το βράδυ στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων. Με την προσθήκη των τριών νέων κρουσμάτων ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλία αυξάνεται στα 17 -14 στη Λάρισα, δύο στον Βόλο και ένα στα Τρίκαλα.

Έτσι, στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου νοσηλεύονται δύο βαριά περιστατικά, εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος, και στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων 5 νοσούντες μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, η κατάσταση υγείας του οποίου βελτιώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις για έξοδό του από τον θάλαμο αρνητικής πίεσης την επόμενη εβδομάδα.

ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ

Λίγες ώρες νωρίτερα, υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφτηκε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ-το οποίο επίσης είναι Κέντρο Αναφοράς για κορονοϊό- όπου επιτήρησε τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για ασθενείς με Covid-19.

Ο κ. Κικίλιας ο οποίος έφτασε οδικώς στη Θεσσαλονίκη στις 14.15 συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Παναγιώτη Παντελιάδη, με τον οποίο συνομίλησε παρουσία των διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, της υπεύθυνης του ΕΚΕΠΥ στη Βόρεια Ελλάδα Τζίνας Λεπτοκαρίδου, του λοιμωξιολόγου υπεύθυνου του Κέντρου Αναφοράς για τον κορονοϊό στο ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδη και άλλων ιατρών και υπευθύνων Μονάδων του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 20 ασθενείς σε ειδικές Μονάδες και τέσσερις σε ΜΕΘ. Επίσης 17 νέες κλίνες ΜΕΘ από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο ΑΧΕΠΑ και να δεχτούν ασθενείς με Covid 19 εφόσον υπάρξουν κρούσματα που θα χρειαστούν εντατική θεραπεία.

Μετά την επίσκεψη ο κ. Κικίλιας δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ήρθα στη Θεσσαλονίκη για να δω από κοντά τα νοσοκομεία μας και αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια που κάνουν γιατροί, νοσηλευτές, ιατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό. Είμαι πολύ περήφανος όλους τους.

Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση μιας πανδημίας, που προφανώς δεν φανταζόταν κανείς ότι θα τύχει στη γενιά μας. Ζητάω απ΄όλους προσοχή, φροντίδα για τις ευάλωτες ομάδες, να τηρούμε τα μέτρα και να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που η δουλειά που κάνουν είναι συγκλονιστική, είναι ηρωική να μπορέσουν να την φέρουν εις πέρας μέχρι τέλους».

Του Δημήτρη Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass