Επιχειρησιακό σχέδιο για ασφάλεια στους οικισμούς Ρομά

ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 1.200 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ 11 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ * Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ * ΑΣΠΙΔΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2020 21:00
Το συνεργείο της Νέας Σμύρνης με τις προστατευτικές στολές κατευθύνεται στο Κέντρο Κοινότητας για τις δειγματοληψίες Το συνεργείο της Νέας Σμύρνης με τις προστατευτικές στολές κατευθύνεται στο Κέντρο Κοινότητας για τις δειγματοληψίες

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υλοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλία η μεγαλύτερη οργανωμένη επιχείρηση ανίχνευσης κρουσμάτων της νόσου covid 19 στην Ελλάδα.

Περισσότερα από 1.200 δείγματα ρινοφαρυγγικού υγρού αλλά και αίματος για τη διάγνωση της νόσου αλλά και ανίχνευσης αντισωμάτων ελήφθησαν από το σύνολο των οικισμών των Ρομά ταυτόχρονα στους θεσσαλικούς νομούς στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις τοπικές αυτοδιοικητικές και υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για 400 ελέγχους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού με μοριακή μέθοδο και 800 ελέγχους ανίχνευσης ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού με κλασική ορολογική μέθοδο. Οι ορολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε επιδημιολογικές μελέτες, για την εκτίμηση του ποσοστού των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Το ραντεβού δόθηκε νωρίς χθες το πρωί στο γραφείο του συντονιστή εμπειρογνώμονα του ΕΟΔΥ καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, στο κτίριο της κλινικής Κατσίγρα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Γιώργος Ζήγρας, επόπτες υγείας, γιατροί και νοσηλεύτριες, οι οποίοι αφού χωρίστηκαν σε συνεργεία, ένα για κάθε οικισμό των Ρομά, πήραν οδηγίες και κατευθύνσεις από τον συντονιστή καθηγητή για τον τρόπο λήψης των δειγμάτων σε συνεννόηση με τους διαμεσολαβητές, που είχαν οριστεί σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.

Με πλήρη εφόδια από ειδικές προστατευτικές στολές και μέσα ατομικής προστασίας, μέχρι τα ψυγεία με σύριγγες, στυλεούς, βαμβάκι, οινόπνευμα, καταστάσεις και φυσικά τις ειδικές κόκκινες σακούλες απορριμμάτων για τη διαχείριση των μολυσματικών υλικών, αναχώρησαν για τους οικισμούς των Ρομά.

Τρεις περίπου ώρες διήρκησε η νέα δειγματοληψία στον οικισμό της Νέας Σμύρνης που βρίσκεται σε καραντίνα. Η δειγματοληψία με τη συνδρομή του διαμεσολαβητή Νίκου Παϊτέρη οργανώθηκε και έγινε στεγασμένα στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής με τα συγκεντρωμένα δείγματα να στέλνονται για ανάλυση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αν και η διαδικασία της δειγματοληψίας κύλησε ήρεμα και χωρίς εντάσεις, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο διαπιστώθηκε απροθυμία των κατοίκων της περιοχής να δώσουν δείγματα καθώς φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ανίχνευσης κρουσμάτων, γεγονός που θα τους οδηγούσε αυτοδίκαια στο Ιατρικό Κέντρο, στο παλιό Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» όπου βρίσκονται σε απομόνωση οι 35 κάτοικοι της περιοχής στους οποίους ανιχνεύτηκε η νόσος covid 19. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ληφθούν πολύ λιγότερα από 100 δείγματα, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη λήψη 150 νέων δειγμάτων από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Αντίθετα, στους υπόλοιπους οικισμούς η δειγματοληψία έγινε σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι την ώρα της δειγματοληψίας φορτηγά αυτοκίνητα εφοδίαζαν τα ξύλινα περίπτερα για την τροφοδοσία των κατοίκων, απορριμματοφόρα του Δήμου έκαναν την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ υδροφόρα του Δήμου προχώρησε σε απολύμανση δημόσιων χώρων και δρόμων της αποκλεισμένης λόγω καραντίνας περιοχής.

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση με τα συνεργεία να επιστρέφουν στη Λάρισα και να παραδίδουν τα δείγματα για ανάλυση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε αργότερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας «το επιχειρησιακό σχέδιο αποδεικνύει το επίπεδο ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού για τους ελέγχους συνεργάζονται κλιμάκια της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, της 5ης ΥΠΕ, των Διευθύνσεων Υγείας, του Πανεπιστημίου, των Δήμων και όλων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο συντονιστής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσαν: «Ευχαριστούμε για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών και όλους τους ενεργά συμμετέχοντες: τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, τους διοικητές των Νοσοκομείων, τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, δημάρχους, Αστυνομία, Πυροσβεστική, διαμεσολαβητές, οδηγούς, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους».

Οι οικισμοί Ρομά, όπου έγινε λήψη δειγμάτων, είναι οι εξής:

Στον ν. Λάρισας: Νέα Σμύρνη, Τύρναβος, Φάρσαλα.

Στον ν. Μαγνησίας: Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη.

Στον ν. Καρδίτσας: Μαύρικα, Σοφάδες (παλαιός οικισμός-Νέα Ζωή).

Στον ν. Τρικάλων: Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Την ανάγκη θωράκισης του υγειονομικού προσωπικού έναντι του κορονοϊού covid-19 επισημαίνει εκ νέου ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:

"Για μία ακόμη φορά επισημαίνουμε την πλήρη και αυστηρή τήρηση των προστατευτικών μέτρων των γιατρών, νοσηλευτών, Ε.Κ.Α.Β. και λοιπού υγειονομικού προσωπικού έναντι του κορονοϊού covid-19, κατά την περίθαλψη (μεταφορά-νοσηλεία-φροντίδα) θετικών ατόμων.

Για τον σκοπό αυτό, η πολιτεία θα πρέπει να εξοπλίσει με άριστο ποιοτικά εξοπλισμό και υλικά όλες τις αντίστοιχες Υγειονομικές Δομές, ώστε να προστατεύεται ο ίδιος ο υγειονομικός, αλλά και να μην γίνει μεταφορέας του ιού αφενός μεν στην οικογένειά του, αφετέρου δε προς άλλους ασθενείς ή συμπολίτες μας.

Πλήρεις οδηγίες για επαγγελματίες υγείας και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ( www.eody.gov.gr ).

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της θωράκισης των μελών μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας προέβη στην παραγγελία ασπίδων προστασίας προσώπου (θα μας παραδοθούν την Τρίτη 21-04-2020), οι οποίες θα διατεθούν μαζί με τις χειρουργικές μάσκες που εξασφαλίσαμε από τον ΠΙΣ (το πρόγραμμα και ο τόπος παραλαβής τους θα ανακοινωθεί στα e-mail των μελών μας).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, για μία ακόμη φορά συγχαίρει τους ιατρούς και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, που, από οποιαδήποτε θέση κατέχουν, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη κατά του κοινού μας εχθρού.

Αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα εξακολουθούμε και μένουμε σπίτι ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε ό,τι έχουμε κερδίσει όλοι μαζί στο πλαίσιο της εθνικής συλλογικής προσπάθειας".

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass