ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Γονάτισαν» την υγεία τα Μνημόνια

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2015 1:17 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Σεπ 2015 1:18

Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας στη Θεσσαλία και η μελέτη που εντάσσεται στο «Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης και Σχέδιο Δράσης Καταπολέμησης της Φτώχειας και Εμβάθυνσης της Κοινωνικής Συνοχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», απασχόλησαν την χθεσινή ήρεμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η παρουσία στα έδρανα –για πρώτη φορά- του ΠΣ του επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή» Παναγ. Ηλιόπουλου, μετά και την αποφυλάκιση του, λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Αντιθέτως δεν παραβρέθηκαν η επικεφαλής του «Δρόμου της Ανατροπής» Ηρώ Διώτη και της παράταξης «Θεσσαλία η γη μας» Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως εκτός ημερησίας διάταξης θέμα (είχε αναβληθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση) κατόπιν σχετικής επερώτησης της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγ. Μπούτας ανέφερε πως «η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας εκτιμάει πως η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής τους που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Επειδή θεωρούμε πως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μερίδιο ευθύνης στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή μας αλλά και ο θεσμικός της ρόλος της δίνει τη δυνατότητα να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρωτάμε πώς προτίθεται να παρέμβει, προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, αφού για το κράτος και τις κυβερνήσεις αλλά και για τους εργοδότες, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα; Και φυσικά αν θα πάρει και ποια μετρά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργικών υποδομών, και με ποιο τρόπο θα συμβάλει στις διεκδικήσεις των αρμοδίων φορέων».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε «λογικές τις ανησυχίες του κ. Μπούτα για την κατάσταση της υγείας τόσο στη Θεσσαλία, όσο και πανελλαδικά», συμφώνησε ότι «η υγεία χτυπήθηκε καίρια από το Μνημόνιο», αλλά υπερασπίστηκε την πολιτική της Περιφέρειας στο τομέα αυτό, απαριθμώντας μια σειρά έργων που εκτελέσθηκαν μέσω ΕΣΠΑ (58 έργα που στοίχισαν 50 εκατ ευρώ ολοκληρώθηκαν στην περιοχή μας), ως αποτέλεσμα πιέσεων και εντατικής δουλειάς της Περιφέρειας. Κι επειδή η νέα προγραμματική περίοδος δεν διαθέτει τόσα πολλά λεφτά για τέτοια έργα συνεχίζουμε να πιέζουμε τις διοικήσεις των Νοσοκομείων ή τις Τεχνικές Υπηρεσίες να τρέξουν τις διαδικασίες, τους εργολάβους να ολοκληρώσουν τις εργασίες και την Ε.Ε. να δώσει παράταση και την νέα χρονιά στις περιπτώσεις ώριμων έργων, στα οποία η εκκρεμότητα που απομένει είναι μικρή. Όπως και να χει επειδή το πρόβλημα της υγείας είναι πολύπλοκο, αμέσως μετά τις εκλογές έχουμε προγραμματίσει μια ειδική ημερίδα για την υγεία στη Θεσσαλία, στην οποία θα προσκληθούν και θα μιλήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με τον χώρο της υγείας» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Κατά παρέκκλιση του Κανονισμού δόθηκε ο λόγος και στον επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία», αλλά κυρίως λόγω της ιδιότητας του Καρδιοχειρουργού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Νίκου Τσιλιμίγκα, ο οποίος ταυτίστηκε με τις απόψεις των κ.κ. Μπούτα (για την αναγκαιότητα άμεσων λύσεων στα οξυμένα προβλήματα) και Αγοραστού (για τις σημαντικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό) και προέτρεψε τους αρμόδιους «να μελετήσουν πως δουλεύει το σύστημα υγείας στο εξωτερικό, υιοθετώντας συγκεκριμένες πολιτικές για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η ανεργία στην χώρα μας, να τονωθεί η απασχόληση και μέσω των σχετικών εισφορών να ενισχυθεί η δημόσια υγεία. Φυσικά χρειάζεται και το κατάλληλο μάνατζμεντ. Όλοι όσοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθημερινά υπερβάλουν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά τα καταφέρνουν, κάνοντας τον κόσμο να εμπιστεύεται το δημόσιο σύστημα υγείας».

Από την πλευρά της η κ. Λιακούλη ζήτησε στην ειδική ημερίδα που θα γίνει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να παρίσταται και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει συζήτηση για την δέσμευση των αποθεματικών των Νοσοκομείων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτά να παραγγείλουν, μετά από τόσο καιρό χρήσιμα εργαλεία και υλικά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Ακολούθως το σώμα συζήτησε για το Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης για την Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020 ύψους 175 εκ. ευρώ, το οποίο και ενέκρινε στην τελική του μορφή, με στόχο να δοθεί βοήθεια στη μάχη που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και την εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής για την επόμενη πενταετία.

Είχε προηγηθεί μακρά δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλίας αλλά και έρευνα σε βάθος όλων των παραμέτρων που οφείλουν να ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού σχεδίου που έχει ανάγκη και η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας των τελευταίων ετών.

Η εκπόνηση του «Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδίου Κοινωνικής Ένταξης» σε επίπεδο Περιφερειών προβλέπεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ όπως εξήγησε μιλώντας στο σώμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός «πρόκειται για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και προπαντός ρεαλιστικό το οποίο δημιουργήθηκε από την κοινωνία για την κοινωνία». Στο πλαίσιο του εν λόγω στρατηγικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διαπίστωση των αναγκών παρέμβασης στον τομέα της φτώχειας και του κοινωνικού διαχωρισμού και, συνακόλουθα, της προώθησης της κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πραγματοποιήθηκε επίσης «χαρτογράφηση» των ευπαθών ομάδων (ένταση του κοινωνικού διαχωρισμού) και της φτώχειας σε επίπεδο Δήμου, η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των Κοινωνικών Δομών, η ανάδειξη «θυλάκων» αρνητικών κοινωνικών φαινομένων με χωρική ή/και κοινωνική διάσταση κ.λπ. Η χαρτογράφηση αυτή προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες, άρα και το περιεχόμενο της περιφερειακής στρατηγικής, το είδος των δράσεων, την χωροθέτησή τους («εστίαση» της παρέμβασης), καθώς και την ιεραρχημένη ενσωμάτωσή τους σε «ομάδες δράσεων (ειδικούς στόχους). Σε περιφερειακό επίπεδο, η αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας εστιάζει πρωτίστως στην ανάσχεση της αρνητικής εξέλιξης των κοινωνικοοικονομικών μεγεθών της, τα οποία προκύπτουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και ύφεσης που πλήττει γενικότερα τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει τον αναπροσανατολισμό του περιφερειακού αναπτυξιακού μοντέλου στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με χρονικό ορίζοντα πέραν της περιόδου 2014-2020.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε, το αδύνατο δυνατό, ώστε να έχουμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και προπαντός ρεαλιστικό και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό το πρόγραμμα καταρτίστηκε από την ίδια την κοινωνία, από κάτω προς τα πάνω δηλαδή. Δεν ήρθαμε εμείς να το επιβάλουμε στην κοινωνία γιατί είναι για την ίδια την κοινωνία. Εκείνο που καλείται να το υλοποιήσει, εκλήθη να αποφασίσει. Το σχέδιο καταρτίστηκε με στόχο η συστηματική καταπολέμηση της φτώχειας, η βιώσιμη κοινωνική ενσωμάτωση και η πολύπλευρη ενδυνάμωση και στήριξη της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα, καθώς και η διασφάλιση ισότιμων ευκαιριών πρόσβασης των ευπαθών ομάδων σε κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες και παροχές, να γίνουν σε ένα κατάλληλα δομημένο και ιεραρχημένο δίκτυο δομών και υποδομών υγείας, κοινωνικής φροντίδας, εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, το ποίο να καλύπτει ισόρροπα σε σχέση με τις ανάγκες, τις αστικές και αγροτικές περιοχές της περιφέρειας. Στόχος μας είναι να βγάλουμε σύντομα όλες τις προκηρύξεις με πρώτη αυτή των βρεφονηπιακών σταθμών γιατί τα χρήματα για τη στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη αυτή τη δυνατότητα, έρχονται κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη και από το περιφερειακό πρόγραμμα Θεσσαλίας».

Η συζήτηση συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass