Ιατρική Στήλη

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2020 21:00

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Διαψεύδει ότι υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι πολίτες που πιστεύουν πως η χρήση της μάσκας για πολλές ώρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους ιδίως σε όποιους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην τη φορούν αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία αυτή εξηγώντας πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό. «Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια «αναπνευστικοί ασθενείς» δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση». Όπως τονίζεται, η χρήση μάσκας μας προστατεύει από τον ιό.

 

IATRIKH STHLH

Φωτογραφίες με αποτσίγαρα στα πακέτα τσιγάρων

Οι βλάβες του καπνίσματος στην υγεία μας είναι πλέον σαφείς, και οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων έχουν συντελέσει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Ωστόσο, οι εκστρατείες ενημέρωσης δεν έχουν προς το παρόν ευαισθητοποιήσει, με άμεσο τρόπο, τον κόσμο σχετικά με το ότι τα αποτσίγαρα είναι ο μεγαλύτερος, σε σημασία, ρύπος των ωκεανών. Για να υπογραμμίσει το πρόβλημα, η Γαλλίδα καλλιτέχνης Αλίς Αμιέλ (Alice Amiel) προτείνει να αλλάξουν οι εικόνες και τα μηνύματα πάνω στα πακέτα τσιγάρων ώστε να αναδείξουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις γόπες. Οι περιβαλλοντιστές έχουν βάλει στο στόχαστρο αντικείμενα που ρυπαίνουν: από τις πλαστικές σακούλες μέχρι τα πλαστικά καλαμάκια. Ωστόσο, ο υπ’ αριθμόν ένα ρύπος είναι τα φίλτρα των τσιγάρων. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα φίλτρα δεν είναι ευεργετικά ως προς την υγεία. Είναι, απλά, εργαλείο του μάρκετινγκ. Και κάνουν πιο εύκολο το να καπνίζει ο κόσμος» δήλωσε, στο NBC News, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, Τόμας Νοβότνι. «Επιπλέον, με όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα, είναι σημαντικός ρύπος. Για μένα, δεν θέλει και πολλή σκέψη το ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε», πρόσθεσε. Τα νέα μηνύματα -φωτογραφίες και σύντομα κείμενα- που προτείνει η Αμιέλ για τα πακέτα τσιγάρων στόχο έχουν να ωθήσουν τους καπνιστές να πετούν τα αποτσίγαρα σε ειδικά υπαίθρια δοχεία απορριμμάτων ή σε τασάκια αντί στις παραλίες ή στον δρόμο. Τα σύντομα κείμενα ενημερώνουν ότι χρειάζεται να περάσουν 10 χρόνια για να εξαφανιστεί μια γόπα ή ότι μια γόπα μπορεί να ρυπάνει 400 λίτρα νερό ή ότι τα αποτσίγαρα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των θαλάσσιων βιολογικών ειδών.

 

Συντονιστές εκπαίδευσης προκήρυξε η 5η ΥΠΕ

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων για την επιλογή συντονιστών και αναπληρωτών Συντονιστών Εκπαίδευσης για τις ειδικότητες: α) Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική, β) Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας/Κοινοτική Νοσηλευτική απηύθυνε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Οι «Συντονιστές Εκπαίδευσης» και οι «Αναπληρωτές Συντονιστές Εκπαίδευσης» των ειδικευόμενων Νοσηλευτών-τριών ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Υ.ΠΕ., με τριετή θητεία, για την εποπτεία και τον συντονισμό της κλινικής και θεωρητικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων νοσηλευτών. Κάθε Συντονιστής Εκπαίδευσης ελέγχει την εφαρμογή της θεωρητικής και κλινικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, εγκρίνει το πρόγραμμα εναλλαγής των ειδικευόμενων στους χώρους παροχής της ειδικότητας, κατανέμει τους ειδικευόμενους με απόφασή του στους χώρους άσκησής τους, εκδίδει πιστοποιητικό περάτωσης της εκπαίδευσης και ορίζει τους εκπαιδευτές της ειδικότητας, μετά από γνώμη του προϊστάμενου της νοσηλευτικής υπηρεσίας του αντίστοιχου νοσοκομείου ή μετά τη γνώμη του προϊστάμενου της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της αντίστοιχης Δ.Υ.Π.Ε. σε κάθε χώρο, όπου εκπαιδεύονται οι ειδικευόμενοι. Ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης ορίζεται ανά εκπαιδευτική μονάδα, και επικουρεί το έργο του Συντονιστή στο επίπεδο που του αντιστοιχεί».
Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι:
* Για την ειδικότητα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής μία θέση Συντονιστή Εκπαίδευσης και έξι θέσεις αναπληρωτών μία για κάθε ένα από τα Νοσοκομεία Πανεπιστημιακό, Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λαμίας.
* Για την ειδικότητα Δημόσιας Υγείας/Κοινοτική Νοσηλευτική μία θέση Συντονιστή Εκπαίδευσης και μία θέση αναπληρωτή.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με συνημμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την Τετάρτη 12/08/2020 έως και την Παρασκευή 11/09/2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: edu.nurse@dypethessaly.gr


Μοιράστηκαν οι αρμοδιότητες στο Υπουργείο Υγείας

«Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας έχει σημαντικότατη συμβολή στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διατηρεί τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και τη συνολική εποπτεία. Ας μην προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλύψουν κούρεμα αρμοδιοτήτων» δήλωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές που έγιναν στις αρμοδιότητες των υφυπουργών Υγείας, ήταν επιβεβλημένες μετά την προσθήκη μιας νέας θέσης υφυπουργού. Ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει συντρέχουσες, ή από κοινού αρμοδιότητες, ενώ η υφυπουργός κ. Ζωή Ράπτη έχει τις αρμοδιότητες των θεμάτων Ψυχικής Υγείας». Νωρίτερα με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλειο Κοντοζαμάνη ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες και η εποπτεία των φορέων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας καθώς και η εποπτεία του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), ενώ στην υφυπουργό Ζωή Ράπτη του Γεωργίου οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων. Με άλλη απόφαση διορίζεται από τις 6 Αυγούστου ο γιατρός Μάριος Θεμιστοκλέους στη θέση μετακλητού γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με βαθμό πρώτο της κατηγορίας ειδικών θέσεων.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass