Διακομιδές ασθενών με κορονοϊό

Κάλυψη 100% στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων *Ανησυχητικός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Λάρισα *Σε νοσοκομείο-covid μετατρέπεται το ΓΝΛ *Ελεγχοι του ΕΟΔΥ σε οίκο ευγηρίας

Δημοσίευση: 16 Νοε 2020 15:10

Οι διακομιδές ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό από τη Λάρισα και τη Θεσσαλία σε νοσοκομεία της Λαμίας και της Χαλκίδας αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν πλέον την επόμενη ημέρα της διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσε στο ΕΣΥ η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό βεβαίως με την έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του συστήματος υγείας το προηγούμενο διάστημα.


Με αφορμή και την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, όσοι ασθενείς -με αφορμή και την επιδείνωση της κατάσταση της υγείας τους- χρειάζονται πλέον επείγουσα ιατρική φροντίδα, διακομίζονται σε ΜΕΘ της Λαμίας, όπως συνέβη προχθές από τη Λάρισα, ή και της Χαλκίδας, όπως συνέβη και με ασθενείς από την Καρδίτσα, ενώ σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας διακομίζονται πλέον και ασθενείς από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με αφορμή και την οξυμένη κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είχαν καλυφθεί και τα 20 κρεβάτια στη ΜΕΘ, όπως πλήρης ήταν η κάλυψη και στα 24 κρεβάτια ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθιστώντας «μονόδρομο» πλέον τις διακομιδές νοσούντων με κορονοϊό σε άλλα της Κεντρικής Ελλάδας, αφού 100% πληρότητα καταγράφουν ΜΕΘ νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας.
Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θα αναζητηθούν λύσεις μετατροπής ακόμη και χειρουργικών αιθουσών σε κλίνες ΜΕΘ - κορονοϊού, μετατρέποντας ουσιαστικά το ΓΝΛ σε Covid - νοσοκομείο με άγνωστες συνέπειες στην υγεία ασθενών από άλλες παθήσεις που αφήνονται πλέον σε «δεύτερη μοίρα», καθώς δεν θα είναι δυνατή η άμεση κάλυψη αναγκών ειδικά στον χειρουργικό τομέα.
Η ίδια επιφύλαξη ισχύει και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου αποδεσμεύονται κρεβάτια άλλων κλινικών προκειμένου να νοσηλευθούν κατά προτεραιότητα νοσούντες με κορονοϊό, ενώ παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών προκαλούν και τα θετικά κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές όπως μεταξύ άλλων συνέβη στην Ογκολογική Κλινική.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες δηλώθηκαν 1.698 επιπλέον κρούσματα. Από αυτά 76 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, 43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας και 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της «ΕτΔ», στα κρούσματα αυτά αναμένεται να προστεθούν επιπλέον αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων σε νοσοκομεία και ιδιωτικά εργαστήρια, με αποτελέσμα να διπλασιαστούν τα κρούσματα στη Λάρισα και να τριπλασιαστούν στον Βόλο, στοιχεία που αναμένεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση του ΕΟΔΥ, για σήμερα Δευτέρα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74.205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες. Από αυτά, 4.648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 392 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω» καταλήγει ο ΕΟΔΥ.
Να σημειωθεί τέλος ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρεθεί σήμερα σε οίκο ευγηρίας στη Λάρισα προκειμένου να προχωρήσει σε εκτενέστερους ελέγχους με αφορμή και τα αυξημένα κρούσματα σε εργαζόμενους και όχι σε φιλοξενούμενους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass