Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2021 21:04

Εκδοση για την ιστορία της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. με τίτλο

«Η ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής. 1942-1982 - Α’ τόμος». Πρόκειται για μία εμβληματική έκδοση 440 μεγαλόσχημων σελίδων, που περιλαμβάνει αναλυτικά κείμενα, εκατοντάδες σπάνιες φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια, που αφορούν στην ιστορική πορεία του Τμήματος Ιατρικής από το 1942, έτος ίδρυσής του, μέχρι και το 1982.

EXOFYLLO 2ST

ALEJANDRIDHS KAROLOS 

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της προσπάθειας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. να καταγραφούν και να αναδειχθούν γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα, που συνδέονται με την ίδρυση και τη θεμελίωση της λειτουργίας των Τμημάτων της Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής, που συγκροτούν τη Σχολή. Με τον τρόπο αυτόν στερεώνεται η ιστορική μνήμη, που ελλοχεύει ο κίνδυνος με το πέρασμα του χρόνου να αποδυναμωθεί και να χαθεί και παράλληλα ενισχύεται το κύρος πανεπιστημιακών μονάδων, που συναρτάται και με τη διαχρονική πορεία και την προσφορά τους στην επιστήμη, την παιδεία και την κοινωνία. Πρώτο στάδιο για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν η συστηματική έρευνα σε αρχεία, πρακτικά Συνεδριάσεων, παλαιές εφημερίδες της εποχής και σε οτιδήποτε σχετικό έχει κατά καιρούς δημοσιευθεί. Ακολούθησε η αξιολόγηση των στοιχείων και η συγγραφή του βιβλίου, που έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής και κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ., κ. Θεόδωρο Ι. Δαρδαβέση. Το βιβλίο διατίθεται στο «Πωλητήριο του Α.Π.Θ.», που λειτουργεί εργάσιμες ημέρες και ώρες στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης του Α.Π.Θ.

 

5 στρατηγικοί στόχοι για το Υπουργείο Υγείας

Πέντε στρατηγικούς στόχους περιλαμβάνει το φετινό σχέδιο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με χρονική περίοδο εφαρμογής την τριετία 2021-2023, που υπογράφει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει τους εξής 5 στρατηγικούς στόχους με τους αντίστοιχους άξονες παρέμβασης: 1. Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με έμφαση στην επίτευξη της καθολικής πρόσβασης του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, όσο και την ορθή κατανομή των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. 2. Υγεία και ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες. 3. Σχεδιασμός στρατηγικών ενδυνάμωσης της ετοιμότητας του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που αποτελούν απειλές για τη Δημόσια Υγεία. 4. Βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, μέσω διαφανούς, συμμετοχικής, τεχνολογικά εκσυγχρονισμένης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. 5. Βιώσιμη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας από τη γενική φορολογία και το ασφαλιστικό σύστημα και βελτιστοποίηση της ανταποδοτικής ωφέλειας, με σκοπό την εξάλειψη των ιδίων δαπανών των πολιτών και των οικονομικών εμποδίων στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού, τον ουσιαστικό έλεγχο της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας και τη συμπληρωματική - επικουρική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, στην κατεύθυνση της πλήρους κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού. Κάθε στρατηγικός στόχος με τους άξονες παρέμβασης, θα εξειδικευθεί από τις Υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου και από τους εποπτευόμενους Φορείς του.


Αγανάκτηση οδοντιάτρων για τους εμβολιασμούς

Την αγανάκτηση των οδοντιάτρων προκαλεί η διαρκής καθυστέρηση ένταξής τους στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, παρά τις εξαγγελίες για την προτεραιότητά τους. «Είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί που έρχονται σε άμεση επαφή με «δυνητικούς» ασθενείς που δεν φορούν μάσκα και προφύλαξη! Πώς θα θεραπευτεί το δόντι του ασθενούς, αν ο ασθενής φοράει μάσκα;» τονίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρία σε ανακοίνωσή της και καλεί τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποιεί το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης, να συνεργαστούν άμεσα και να εντάξουν τους οδοντίατρους στην πλατφόρμα δήλωσης με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που ισχύουν για τους υπόλοιπους υγειονομικούς, δεδομένου ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ήδη αποστείλει τη λίστα με τα στοιχεία των οδοντιάτρων που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

 

ΕΔΕ για τον θάνατο της Αν. Παρασκευούδη

Ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία θανάτου της νοσηλεύτριας εν ζωή, Αναστασίας Παρασκευούδη, παρήγγειλε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γρηγόρης Βλαχάκης. Η Αναστασία Παρασκευούδη υπήρξε προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας στην Ουρολογική Κλινική του νοσοκομείου και μολύνθηκε με κορονοϊό με αποτέλεσμα να χάσει τη μάχη στα μέσα του προηγούμενου μήνα και να καταγραφεί ως η πρώτη απώλεια υγειονομικού στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλία. Η διενέργεια της ΕΔΕ συνιστά, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, τυπική διαδικασία, ανατέθηκε στην ιατρό Σοφία Αλευρά, διευθύντρια Παιδιατρικής, η οποία οφείλει σύμφωνα με τη σχετική απόφαση να ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξέτασης εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass