Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2021 21:04

Κατάλληλο το οικόπεδο για το νέο κτίριο του Ασκληπιείου

Οριστική έγκριση καταλληλότητας οικοπέδου για τη μεταστέγαση της ιδιωτικής μικτής Κλινικής

με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ασκληπιείο Λάρισας Ε.Π.Ε.», σε κτίριο που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφανείας 9.259,80 τ.μ. στη θέση «Νταούλια» της κτηματικής περιφέρειας Λάρισας, Δ.Ε. Λαρισαίων, Π.Ε. Λάρισας χορήγησε το Υπουργείο Υγείας. Η χορήγηση οριστικής έγκρισης καταλληλότητας οικοπέδου, σύμφωνα με την απόφαση, αφορά στην τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της Κλινικής λόγω μεταστέγασης της Κλινικής σε υπό ανέγερση τετραώροφο με υπόγειο κτίριο, αλλαγής του αντικειμένου της Κλινικής από μικτή του χειρουργικού τομέα σε γενική και αύξησης των κλινών της από 30 σε 86, δημιουργίας νέων τμημάτων και κατάργησης του Φυσιοθεραπευτικού Τμήματος. Η συνολική δυναμικότητα της Κλινικής ανέρχεται στις 86 κλίνες, σύμφωνα με τη θεωρημένη από το Υπουργείο προκαταρκτική μελέτη ανάπτυξης του συνόλου της Κλινικής (προσχέδια, Έκθεση Περιγραφής και Τεκμηρίωσης). Οι πλήρεις Οριστικές μελέτες, πριν την υποβολή τους στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή για την έκδοση της άδειας δόμησης και στην αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφέρειας για την τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της Κλινικής, θα υποβληθούν στη Δ.Τ.Υ. του Υπουργείου Υγείας για έλεγχο και θεώρηση.

 

STAVRIDI TSOLIA

Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό γυναικών με καρκίνο μαστού

Για ασθενείς σε χρόνια φάση θεραπείας ή για αυτούς με παλαιό ιστορικό καρκίνου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χορήγηση του εμβολίου αφού συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, με ιδιαίτερη προσοχή όταν συνυπάρχουν η μεγάλη ηλικία ή άλλες συν-νοσηρότητες, όπως παχυσαρκία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών και ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό υποστήριξε η παθολόγος-ογκολόγος διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», Φλώρα Σταυρίδη, στη διάρκεια διαδικτυακού ενημερωτικού σεμιναρίου με θέμα «COVID-19: Εμβολιασμός και Καρκίνος Μαστού», που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Στο σεμινάριο γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες σε θέματα σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό των γυναικών με καρκίνο μαστού, όλα τα νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19, καθώς και τα ηθικά θέματα που ενδέχεται να προκύπτουν σε σχέση με αυτόν. Στην παρέμβασή της η κα Σταυρίδη θεώρησε αναγκαίο τον εμβολιασμό των γυναικών με καρκίνο του μαστού, συστήνοντας εμβολιασμό 10 ημέρες πριν τη χημειοθεραπεία και όχι ταυτόχρονα με τη λήψη θεραπείας, καθώς και διακοπή των κορτικοστεροειδών για το χρονικό διάστημα από τον πρώτο εμβολιασμό έως τον δεύτερο και για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για την καλύτερη δυνατή απαντητικότητα. Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, ανέπτυξε τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό για την Covid-19 επισημαίνοντας πως τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna δεν μπορούν να μεταδώσουν την Covid-19 αφού δεν περιέχουν ζωντανό ιό και το mRNA δεν μπορεί, να εισέλθει στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το DΝΑ, ενώ το μόριο αυτό είναι ασταθές - το κύτταρο αφού συνθέσει την πρωτεΐνη αποσυντίθεται. Παράλληλα αναφέρθηκε στον εμβολιασμό ατόμων που έχουν νοσήσει, εγκύων και θηλαζουσών, ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό, ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένων, ατόμων με κακοήθειες και αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και παιδιών και εφήβων. Αντίθετα, αντενδείξεις εμβολιασμού με mRNA εμβόλια αποτελούν η σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) σε προηγούμενη δόση εμβολίου Covid-19 ή συστατικού του, η άμεση αλλεργική αντίδραση οποιασδήποτε βαρύτητας σε προηγούμενη δόση εμβολίου mRNA κατά Covid-19 ή συστατικού του, καθώς και η άμεση αλλεργική αντίδραση οποιασδήποτε βαρύτητας στο πολυσορβικό (λόγω πιθανής διασταυρούμενης αντίδρασης υπερευαισθησίας με το ΡΕG).

 

TEP

Νέες προϋποθέσεις για εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική

Με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις θα χορηγείται πλέον η εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, γιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. με βαθμό Επιμελητή Α’ ή Επιμελητή Β’ θα μπορούν να λάβουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική μετά τη συμπλήρωση 3 ετών υπηρεσίας από την ημερομηνία 12-9-2018 και εντεύθεν και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων. Οι ιατροί που δεν θα κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική θα εξελίσσονται βαθμολογικά με τον τίτλο της ειδικότητάς τους. Στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι γιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. με βαθμό διευθυντή που υπηρετούν σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, θα λάβουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική χωρίς εξετάσεις μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 2 ετών προϋπηρεσίας σε Τ.Ε.Π. ή 2 ετών σε Μ.Ε.Θ. και ενός έτους σε Τ.Ε.Π., σε οποιονδήποτε βαθμό κλάδου Ε.Σ.Υ., από 12-9-2018 και εντεύθεν, με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από αίτησή τους προς τη Διεύθυνση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας». Η ρύθμιση που υποχρεώνει τους ειδικευμένους γιατρούς που είναι διορισμένοι στα Τ.Ε.Π. να ολοκληρώσουν εξάμηνη εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική, προκειμένου να εξελιχθούν σε ανώτερο βαθμό αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας από τους βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Γιάννη Γκιόκα και Χρήστο Κατσώτη. Οι βουλευτές ΚΚΕ σημείωναν ότι με τη ρύθμιση που ίσχυε και τελικώς καταργήθηκε με την απόφαση Β. Κοντοζαμάνη οι ειδικευμένοι γιατροί που διορίστηκαν στα Τ.Ε.Π. με βάση την κύρια ειδικότητά τους, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να αποτελεί αναγκαίο προσόν ο τίτλος εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, προκειμένου να εξελιχθούν σε ανώτερο βαθμό, υποχρεώνονταν μέχρι τη μονιμοποίησή τους να ολοκληρώσουν εξάμηνη εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική σε ένα από τα 2 εκπαιδευτικά κέντρα που λειτουργούν (Νοσοκομείο Αττικόν, ΠΑΓΝΗ). Η πρακτική αυτή, σημείωναν οι βουλευτές ΚΚΕ, δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων μέσα στο Ε.Σ.Υ., ενώ δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, καθώς προβλέπει την αποδυνάμωσή τους μέσω της μεταφοράς των γιατρών στα δύο εκπαιδευτικά κέντρα για ένα εξάμηνο.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass