Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2021 21:00

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας

Ξεκίνησε χθες η εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώνουν

οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας του ΠΓΝΛ και ΓΝΛ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και ο Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να ενισχυθούν οι αυξημένες αιμοδοτικές ανάγκες των δύο δημόσιων νοσοκομείων της πόλης. Η υπαίθρια εβδομαδιαία αιμοδοσία στην Κεντρική πλατεία Λάρισας γίνεται κάθε μέρα από τις 22 έως τις 28 Φεβρουαρίου, και ώρες 9:30-14.00.

 

Ανοιξε για να κλείσει η πλατφόρμα για εμβόλια

Μόλις μερικές ώρες διήρκησε η δυνατότητα των Λαρισαίων ηλικίας άνω των 75, να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο σε ένα από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Η πλατφόρμα άνοιξε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής για να «κλείσει» εκ νέου το μεσημέρι του Σαββάτου με το σύστημα να παρέχει πλέον δυνατότητα για ραντεβού στο τρίτο Εμβολιαστικό Κέντρο, στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Για τις λίγες ώρες, που άνοιξε η πλατφόρμα, οπότε επικρατούσε η λογική «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» εκατοντάδες ραντεβού κλείστηκαν μέσω των φαρμακείων σε ολόκληρο τον νομό για τον Απρίλιο, γεγονός που εκτόνωσε την έντονη δυσαρέσκεια κατά του Υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να επιτύχει την επίλυσή του. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες Λαρισαίων της ίδιας ηλικιακής ομάδας ότι ενώ έχουν ενταχθεί στην άυλη συνταγογράφηση και με υποκείμενα προβλήματα περίμεναν μάταια να ειδοποιηθούν στο κινητό τους για τον εμβολιασμό για να διαπιστώσουν ότι το ραντεβού έστω και υπό προϋποθέσεις ήταν δυνατό μόνο μέσω φαρμακείου...


Συνέδριο για την Ιατρική στην εποχή του SARS-CoV-2

Στις 19 και 20 Φεβρουαρίου διενεργήθηκε το διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Άσκηση της Ιατρικής στην Εποχή του SARS-CoV-2. Η κριτική ματιά του Κλινικού Ιατρού», με στόχο την ευαισθητοποίηση, έγκυρη ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Γ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., το Ογκολογικό Κέντρο Ιατροβιολογικής Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΟΚΙΒΕΕ) και από την Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ), υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότεροι από 800 διαφορετικοί επαγγελματίες υγείας παρακολούθησαν 10 θεματικές στρογγυλές τράπεζες, 3 δορυφορικά συμπόσια και 54 ομιλίες από κορυφαίους ειδικούς, ο καθένας στον τομέα του, ενώ σε κάθε δεδομένη συνεδρία παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο περίπου 300 συμμετέχοντες. Σχετικά με την επιδημιολογία SARS-CoV-2, αναλύθηκε το επιδημιολογικό μοντέλο εξάπλωσης του ιού στο δεύτερο κύμα, το πώς φτάσαμε ως εδώ, καθώς και η επιδημιολογική πρόβλεψη για τη διασπορά κατά το επόμενο διάστημα, όπως αυτή προκύπτει από την επίδραση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, αλλά και του εμβολιασμού. Στο δεύτερο κύμα, αν και η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών έδωσε την αρχική ώθηση, γρήγορα η πανδημία μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες που οδήγησε και στα σημαντικά ποσοστά θνητότητας που καταγράφηκαν. Άλλωστε ξεκαθαρίστηκε ότι η μείωση της θνητότητας ήταν και ο βασικός στόχος της προτεραιοποίησης του εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Όσον αφορά στις διαγνωστικές μεθόδους είναι πλέον σαφής ο ακρογωνιαίος ρόλος των μοριακών δοκιμασιών, ενώ τα αντιγονικά - «γρήγορα»- τεστ χρησιμεύουν κυρίως στο screening μεγάλων πληθυσμών σε μικρό διάστημα. Νεότερα δεδομένα παρουσιάστηκαν σχετικά με την ανίχνευση αντισωμάτων και τη χρήση τους τόσο σε οροεπιδημιολογικές μελέτες, όσο και στην καταγραφή της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα για τα αντιικά φάρμακα σε κυκλοφορία, όπως η ρεμντεσιβίρη, αλλά και σε φάση ανάπτυξης, καθώς πρωτοποριακές παρεμβάσεις με μονοκλωνικά αντισώματα. Καθώς φαίνεται ότι η Covid-19 λοίμωξη είναι μια πολυσυστηματική νόσος παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι επιπλοκές στο καρδιαγγειακό, το νευρικό σύστημα, το νεφρό και το ήπαρ. Επίσης συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες χειρισμού ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα και κακοήθειες. Τέλος, δόθηκε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα με την παρουσίαση των τελευταίων δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των εμβολίων που έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν στο εγγύς μέλλον.


Η νέα Α.Υ.Ε. και Β.Υ.Ε. στη Λάρισα

Τροποποιείται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας η σύνθεση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής ως εξής: Α.Υ.Ε. Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ: 1. Μακρυγιάννη Αμαλία, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως πρόεδρος, με αναπληρώτρια τη Βαγενά Ιφιγένεια, ακτινοδιαγνώστρια στο Κ.Υ. Λάρισας. 2. Φιλοκώστας Αριστείδης, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Παπαναστασίου Ευάγγελο, ορθοπεδικό στο Κ.Υ. Λάρισας. 3. Μπαλιάκου–Χαρμπούζ Ιουλιάνα-Μαρτσέλα, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ξέρρα Χρυσόστομο, νευρολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας. Β.Υ.Ε. Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ: 1. Αναγνώστου Νίκη, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Φιλοκώστα Αριστείδη, ΩΡΛ στο Κ.Υ. Λάρισας. 2. Τσιάτσιος Ιωάννης, καρδιολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μπαλιάκου–Χαρμπούζ Ιουλιάνα-Μαρτσέλα, παθολόγο στο Κ.Υ. Λάρισας. 3. Μπάρδας Αλέξανδρος, παθολόγος στο Κ.Υ. Λάρισας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βαγενά Ιφιγένεια, ακτινοδιαγνώστρια στο Κ.Υ. Λάρισας.


Ο Ι. Πανταζόπουλος εξεταστής στην Επείγουσα Ιατρική

Ο επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Πανταζόπουλος, ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας αναπληρωματικό μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική με έδρα την Αθήνα με διετή θητεία.

 

IATRIKH STHLH

Συμβολική η επιλογή τού τέως τακτικού καθηγητή Ψυχιατρικής στο Α.Π.Θ., Δημήτρη Κανδύλη, να εμβολιαστεί με το προσωπικό και τους ασθενείς των δομών ψυχικής υγείας του νομού. Ως ιδρυτής της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. παρακολούθησε τη διαδικασία των εμβολιασμών μαχόμενος πάντα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην πατρίδα του...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass