ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΑΞΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Μπαλάκι» οι ασθενείς από το πήγαινε - έλα

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2014 2:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:15
 
 
Την ώρα που οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας επαίρονται για την οικονομική τους πολιτική και δη για την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή δαπανών, την ίδια ώρα οι πολίτες βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία από τη μη λειτουργία του ξεπερασμένου τεχνολογικά ιατρικο-τεχνολογικού εξοπλισμού των δημοσίων νοσοκομείων.
Εξοπλισμός στον οποίο, όπως συμβαίνει στα Απεικονιστικά Τμήματα των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, λόγω της παλαιότητας εκδηλώνονται συνεχείς βλάβες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και να καταλήγουν με παραπεμπτικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που καλύπτουν τις σχετικές ανάγκες με πρόσθετη, όπως είναι αυτονόητο, οικονομική επιβάρυνση.
Η ανεξήγητη καθυστέρηση στην ανανέωση των συμβάσεων συντήρησης του εξοπλισμού και η πολυετής καθυστέρηση στην εκμετάλλευση πόρων του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό, τόσο με την πολιτική της οριζόντιας περικοπής δαπανών για προσωπικό και εξοπλισμό, όσο και με τις χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ, οδηγούν στη συστηματική απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας με τους πολίτες να αναζητούν υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις απαιτήσεις της εποχής λόγω και της οικονομικής κρίσης.
 Οι συνεχείς βλάβες στους Αξονικούς αλλά και στους Μαγνητικούς Τομογράφους και των δυο νοσοκομείων της Λάρισας υποχρεώνουν τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθαν. Μητσιό να συγκαλέσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Νοσηλευτικού Ιδρύματος προκειμένου να εγκριθούν οι συμβάσεις συντήρησης.
Συμβάσεις που θα λύσουν προσωρινά το πρόβλημα το οποίο, οριστικά αναμένεται να επιλυθεί με την απόκτηση νέου εξοπλισμού μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Διαδικασία επίσης χρονοβόρα, με αφορμή και το παράδειγμα του δικαστικού «εμφυλίου» ενδιαφερομένων για την ανάληψη του έργου ιδιωτικών εταιριών.
Όπως συνέβη και με τον διαγωνισμό για την προμήθεια νέου Μαγνητικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας που «ξεμπλόκαρε» επιτέλους μετά από δικαστική αντιπαράθεση που είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» του έργου για 2 τουλάχιστον χρόνια.
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ
Οι συνεχείς βλάβες στον παλαιό εξοπλισμό, στο σύνολο σχεδόν των κλινικών των νοσοκομείων της Λάρισας έχουν ως αποτέλεσμα τις αμέτρητες διακομιδές ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο όπως και την αναβολή προγραμματισμένων εξετάσεων. Με την πλειοψηφία των πολιτών να επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις απαραίτητες εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα.
Τελευταίο παράδειγμα αποτέλεσε η νέα βλάβη που εκδηλώθηκε από προχθές στον Μαγνητικό Τομογράφο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, από τους πρώτους που απέκτησε περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας, μέσω του Β’ ΚΠΣ το 1996. Τομογράφος που εδώ και... χρόνια έχει ξεπεράσει το όριο ζωής ενώ η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων συντήρησης έχει ως αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρία να μην προχωρά σε εργασίες αφού δεν έχουν προβλεφθεί πιστώσεις.
Χαλασμένος λόγω βλάβης είναι και ο Αξονικός Τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου οι νοσηλευόμενοι του οποίου διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
Στις περιπτώσεις των προγραμματισμένων ραντεβού, συμπολίτες ενημερώνονται για τη αναβολή τους λόγω της βλάβης. Πιο δύσκολη ωστόσο, όπως περιγράφεται από γιατρούς, είναι η κατάσταση για όλους όσοι νοσηλεύονται αφού «λόγω της κατάστασής τους δεν μπορεί κάθε τρείς και λίγο να αναζητείται ασθενοφόρο για τη μεταφορά τους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για τις απαραίτητες εξετάσεις».
Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν εκδηλώθηκε βλάβη και στον Μαγνητικό Τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τον κ. Μητσιό να σημειώνει πως «θα καλυφθεί η δαπάνη των ασφαλισμένων χωρίς να επιβαρυνθούν οι ίδιοι» στις περιπτώσεις που το νοσοκομείο τους παραπέμπει σε ιδιωτικό κέντρο.
Συμπληρώνοντας επίσης πως «οι συμβάσεις συντήρησης θα δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά η οριστική λύση θα δοθεί με την απόκτηση του νέου εξοπλισμού μέσω του ΕΣΠΑ» εκφράζοντας την αισιοδοξία πως, μετά και τη δικαστική απεμπλοκή της προμήθειας νέου Μαγνητικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο, «τους επόμενους μήνες θα έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων».
Σημειώνεται πως αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και τα άλλα, γενικά νοσοκομεία της Θεσσαλίας (Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα) όπως επίσης λόγω βλαβών, δεν λειτουργούν οι Αξονικοί Τομογράφοι.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass