Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2021 20:17
Πέντε βελόνες λήψης βιοψίας για τον καινούργιο ενδοσκοπικό υπέρηχο στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Λ., υλικό πολύτιμο για τη διάγνωση και θεραπεία ογκολογικών ασθενών, δώρισε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας. Δωρεά που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Γιώργο Παρούτογλου, τον επιμελητή Φώτη Τσιόπουλο, οι οποίοι παρέλαβαν τη δωρεά παρουσία του διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη. Πέντε βελόνες λήψης βιοψίας για τον καινούργιο ενδοσκοπικό υπέρηχο στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Λ., υλικό πολύτιμο για τη διάγνωση και θεραπεία ογκολογικών ασθενών, δώρισε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας. Δωρεά που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Γιώργο Παρούτογλου, τον επιμελητή Φώτη Τσιόπουλο, οι οποίοι παρέλαβαν τη δωρεά παρουσία του διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη.

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Ο εμβολιασμός, ο διευθυντής και η συνταγογράφηση

Πονοκέφαλος για το Υπουργείο Υγείας παραμένει ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών, ιδίως όσων ξεπερνούν το εξηκοστό έτος, σύμφωνα με όσα υποστήριξε και χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.


«Όπως έχουμε πει, έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού και πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Υπάρχει, όμως, ένα ιδιαίτερο θέμα: Αυτό το ποσοστό είναι ανισομερώς κατανεμημένο. Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές -ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο και εκεί η επιδημιολογική κατάσταση είναι πιο έντονη. Γίνεται μία προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά στους άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί το 80%, αλλά παραμένουν ανεμβολίαστοι περίπου 600.000 συμπολίτες μας και αυτοί αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες, υπό την έννοια ότι παράγουν πολύ βαριές νοσηλείες».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα, τονίζοντας πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, καθώς το 87%-90% στις ΜΕΘ προέρχονται από συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι, ενώ μόλις το 10% από τους εμβολιασμένους.
* * *
Την επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας επιβεβαιώνουν πλήρως τα στοιχεία των νοσηλειών στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας όπου η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και Λοιμωδών Νοσημάτων είναι ανεμβολίαστοι.
Και επειδή η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι τόσο ορατή, που κυκλοφορεί (έστω και αν δεν έχει παραστεί ανάγκη) στους ιατρικούς κύκλους: σε ενδεχόμενο επιλογής μεταξύ ενός εμβολιασμένου και ενός ανεμβολίαστου για νοσηλεία σε ένα μόνο διαθέσιμο κρεβάτι, ο γιατρός θα προτιμήσει τον εμβολιασμένο. Λέμε αν…
* * *
Συνεδριάζει αύριο υπό την προεδρία του καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Χαράλαμπου Σκουλάκη το επιστημονικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την επιλογή του νέου διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σημειώνεται ότι η θητεία του προηγούμενου διευθυντή καθηγητή Γιώργου Βασιλακόπουλου ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και αναπληρώνεται μέχρι την επιλογή του νέου διευθυντή με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου από τον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας καθηγητή Επαμεινώνδα Ζακυνθινό.
Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του νέου διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας διεκδικούν οι καθηγητές Παθολογίας Γιώργος Νταλέκος, Αιματολογίας Γιώργος Βασιλακόπουλος και Αναισθησιολογίας Ελένη Αρναούτογλου, με την τελική απόφαση για την επιλογή να έχει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης
* * *
Πολλές και ενδιαφέρουσες για μία ακόμη εβδομάδα οι ερωτήσεις των βουλευτών προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τις οποίες αναδεικνύονται σειρά προβλημάτων στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας. Μεταξύ των ερωτήσεων που ξεχωρίζουν και η ερώτηση της βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Μαρίας Αθανασίου, με την οποία μεταφέρει διαμαρτυρίες συνταξιούχων γιατρών ότι αδικούνται αναφορικά με την προμήθεια αντιβιοτικών για ιδία χρήση από τα κατά τόπους φαρμακεία.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει, υπήρξαν φαρμακεία όπου ζητήθηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων από άλλο γιατρό προκειμένου να διατεθούν τα αντίστοιχα σκευάσματα στους συνταξιούχους γιατρούς. Με την ερώτησή της η βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να ερευνήσει τις καταγγελίες και να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς οι συνταξιούχοι γιατροί να συνταγογραφούν οι ίδιοι τα δικά τους φάρμακα.
* * *
Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με ενήλικες και εφήβους που τραυλίζουν θέτει σε λειτουργία το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα (Κ.Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ.) της Θεσσαλονίκης για μία μόνο ημέρα, στις 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τoν Τραυλισμό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στις 22/10 στο τηλέφωνο 2313-310139, κατά τις ώρες 10.00-13:00 ή να στείλουν μήνυμα με την επισήμανση «τραυλισμός» στο email bdtcenter_sec@psychothes.gr προκειμένου να λάβουν ενημέρωση και πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με τον τραυλισμό.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο εξελικτικός τραυλισμός, ως μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας, εμφανίζεται στο 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, παραμένει όμως μόνο στο 1% από αυτά και στη μετέπειτα ζωή τους. Το άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να μιλάει με ευχέρεια, μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κ.ά. Όταν το άτομο που τραυλίζει αρχίσει να έχει επίγνωση της δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας του, μπορεί να αποφεύγει λέξεις ή και τη συμμετοχή του ακόμη σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις. Έτσι, ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να επηρεάσει τη σχολική επίδοση και την κοινωνική ζωή του προσώπου που τραυλίζει. Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάθε ηλικία τα πρόσωπα που τραυλίζουν, ενώ οι κατάλληλες παρεμβάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να τον αποτρέψουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass