«Να αποφύγουμε τη συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης»

Δηλώνει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Θάνος Κουτσούκης *Αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία για κλείσιμο ραντεβού

Δημοσίευση: 08 Νοε 2021 21:10
«Ο κόσμος έχει ανάγκη  από ειλικρίνεια, από κατανόηση, από πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση με τρόπο απλό και ξεκάθαρο» λέει  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού  Συλλόγου Λάρισας, που διαπιστώνει αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό για την Covid-19 τις τελευταίες μέρες. «Ο κόσμος έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, από κατανόηση, από πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση με τρόπο απλό και ξεκάθαρο» λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, που διαπιστώνει αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό για την Covid-19 τις τελευταίες μέρες.

Αυξημένη είναι η κίνηση το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία του νομού Λάρισας που από τον Μάρτιο του 2020 σηκώνουν ένα βαρύ φορτίο στη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Λάρισας, κ. Θάνο Κουτσούκη, οι φαρμακοποιοί αυτήν την περίοδο έχουν επιφορτιστεί με πολλές διαδικασίες, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τη συνήθη κίνηση της εποχής.

Το κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό για τη νόσο του κορονοϊού και τη διάθεση των self tests ήρθαν να συμπληρώσουν η διενέργεια των rapid tests, αλλά και ο αντιγριπικός εμβολιασμός που έχει ξεκινήσει ήδη από 1η Οκτωβρίου. «Η ροή του κόσμου είναι αυξημένη στα φαρμακεία αυτήν την περίοδο, καθώς ξεκίνησε και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ενώ είναι πολύ θετικό ότι τις τελευταίες ημέρες που ο νομός βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων αυξήθηκε το ενδιαφέρον για κλείσιμο ραντεβού για τη νόσο Covid-19. Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει θορυβηθεί και σπεύδει να κλείσει το ραντεβού για να εμβολιαστεί. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα τεστ που γίνονται στα φαρμακεία εντοπίζεται υψηλός αριθμός θετικών κρουσμάτων. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι φαρμακοποιοί είναι εκεί για να εξηγήσουν και να βοηθήσουν για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης που βρέθηκε θετικός στη νόσο. Ο ρόλος μας, λοιπόν, σε όλο αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι καθοριστικός, καθώς στηρίζουμε όχι απλά τους ασθενείς μας, αλλά και το Σύστημα Υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα τονίζει με έμφαση ότι: «Ο κόσμος έχει ανάγκη από ειλικρίνεια, από κατανόηση, από πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση με τρόπο απλό και ξεκάθαρο που θα γίνεται από επιστήμονες που μόνο ως τέτοιοι θα μιλούν δημόσια και όχι ως φερέφωνα και ως εξουσιαστές. Έχει ανάγκη από ουσιαστική ενσυναίσθηση. Για να συμμετέχει πιο ενεργά στην κοινή προσπάθεια, για να κατανοήσει καλύτερα και να ακολουθήσει τον δρόμο που επιτάσσει η ανάγκη στην οποία έχουμε περιέλθει, για να αντέξει την ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική πίεση. Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει κινήσεις ουσίας, επενδύσεις στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και δημόσια πρόσωπα που θα αποτελούν υγιές πρότυπο και παράδειγμα. Τις απειλές, τους ξερόλες, τους αποπροσανατολιστικούς τίτλους ειδήσεων και τα κουνήματα του δάχτυλου τα έχουμε βαρεθεί».
Ο ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες και οι εμβολιασμοί για τον ιό της γρίπης. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούκης φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί ο ιός αφού πέρυσι λόγω των lockdowns, αλλά και των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν, με βασικότερη την υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, ήταν περιορισμένα και πιο διαχειρίσιμα τα περιστατικά της γρίπης, δίνοντας την εικόνα ότι ο ιός ουσιαστικά δεν έκανε την εμφάνισή του. «Φέτος η κατάσταση έχει αλλάξει. Υπάρχει κινητικότητα, τα σχολεία είναι ανοιχτά. Η εμφάνιση κιόλας των πρώτων κρουσμάτων ενός ιδιαίτερου υποτύπου γρίπης (Η3Ν2) στην Ευρώπη, κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν για τη φετινή χρονιά, κατά την οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία του φαινομένου. Τα εμβόλια είναι διαθέσιμα εδώ και καιρό, από 1η Οκτωβρίου, που ξεκίνησε η συνταγογράφησή τους. Ήδη σε όλη την Ελλάδα έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 2 εκατ. εμβόλια και στόχος είναι τα 4 εκατομμύρια, ώστε να έχουμε την επιθυμητή κάλυψη. Ο μήνας που διανύουμε, ο Νοέμβριος, είναι ο καλύτερος μήνας για να εμβολιαστεί ο κόσμος για τη γρίπη. Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό. Ευπαθείς ομάδες, χρόνια πάσχοντες, έγκυες, κλειστοί πληθυσμοί και υγιειονομικοί πρέπει να προγραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε γρίπη και κορονοϊό να συνυπάρξουν θέτοντας σε κίνδυνο την κοινότητά μας».

Της Νατάσας Πολυγένη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass