ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2021 20:42
Το μήνυμα της ζωής σε έργο ζωγραφικής ασθενούς  έξω από το ιατρείο πόνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας Το μήνυμα της ζωής σε έργο ζωγραφικής ασθενούς έξω από το ιατρείο πόνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Διπλός εμβολιασμός, κορονοϊός και διαβήτης

Και ενώ τα τηλεοπτικά μέσα με κάθε δυνατό τρόπο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μας πείσουν να εμβολιαστούμε την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση εμβολιασμένων- ανεμβολίαστων για τον κορονοϊό, μας προέκυψε

και το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Μήνυμα ισχυρό από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απ. Βαλτά, αλλά κυρίως τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη για ...διπλό εμβολιασμό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Έχει σημασία οι ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν και με τα δύο εμβόλια γιατί η διπλή νόσηση αυξάνει τη θνητότητα, είπε ο Λαρισαίος καθηγητής. Θέμα που δεν αντιμετωπίστηκε πέρυσι που δεν υπήρχε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Νέα τροφή για τις τηλεοπτικές εκπομπές, νέο πεδίο για δράση από τους αρνητές των εμβολίων με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία και τους θανάτους των συμπολιτών μας...
* * *
Εκφραστές της ανάγκης για το εμβόλιο της γρίπης ο Παύλος Ορκόπουλος και η Ελένη Καστάνη με την παρουσία τους στο τηλεοπτικό σποτ διάρκειας 42 δευτερολέπτων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ένα νέο κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς, ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές», που επισήμως παρουσιάστηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου, αλλά αναμεταδίδεται ήδη από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.
Τρίτη συνεχής χρονιά που επιχειρείται να ευαισθητοποιηθεί το κοινό μέσω ενός τηλεοπτικού μηνύματος, που επιμελήθηκε ομάδα φαρμακοποιών, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναδεικνύει και να προβάλλει ηχηρά τον κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού στην προστασία της δημόσιας υγείας.
* * *
Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλίας παρά τους συγκρατημένους αριθμούς που ανακοινώθηκαν χθες. Ενδεικτική η απεικόνιση στην εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ για τα ενεργά κρούσματα. Στη Θεσσαλία την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν τα 7.544 από τα οποία τα 3.567 στη Λάρισα, 1.887 στη Μαγνησία, 1.193 στα Τρίκαλα, 829 στην Καρδίτσα και 68 στις Σποράδες. την ίδια ώρα σε απομόνωση βρίσκονται 7.031 Θεσσαλοί, ενώ νοσηλεύονται 518 πιέζοντας το σύστημα υγείας, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για τους αριθμούς και την παρούσα εβδομάδα.
* * *
Σε εκκρεμότητα παραμένει ο ορισμός του νέου διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Το αρμόδιο Συμβούλιο έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση, που βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά παραμένει άγνωστος ο χρόνος που ο διοικητής θα κάνει την εισήγησή του στην 5η ΥΠΕ για την οριστική τοποθέτηση. Προς το παρόν πάντως, χρέη διευθυντή ασκεί ο καθηγητής Παθολογίας Κων. Νταλέκος, ένας εκ των τριών διεκδικητών της θέσης -οι άλλοι δύο είναι ως γνωστόν ο προηγούμενος διευθυντής καθηγητής Γιώργος Βασιλόπουλος και η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ελένη Αρναούτογλου. Έχει προφανώς δρόμο (και αρκετές δυσκολίες) ακόμα η διαδικασία...
* * *
Mε την 100ή επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, συνέπιπτε χρονικά φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), που δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο Διαβήτης ως παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας και να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση και προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει -συλλογικά και ατομικά- για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και διαχείριση της πάθησης.
Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
* Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 5-19 ετών αυξήθηκε δραματικά από 4% το 1975 σε πάνω από 18% το 2016.
* Οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν κατά 70% παγκοσμίως, μεταξύ 2000 και 2019.
* Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.
* Ένας στους δύο ενήλικες με διαβήτη Τύπου 2 δεν γνωρίζει την κατάστασή του.Πρόληψη
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει απλά μέτρα υγιεινού τρόπου ζωής που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του Διαβήτη τύπου 2. Για να βοηθήσουν στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του, οι άνθρωποι θα πρέπει:
Να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος.
Να είναι σωματικά δραστήριοι - κάνοντας τουλάχιστον 30 λεπτά τακτικής, μέτριας έντασης δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες. Απαιτείται περισσότερη δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους.
Να επιλέγουν υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη αλλά και ισοζυγισμένη όσον αφορά την πρωτεινική πρόσληψη.
Να αποφεύγουν τη χρήση καπνού, καθώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο Διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.Θεραπεία και έγκαιρη διάγνωση
Η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο είναι επιτακτική. Η αποδοχή της νόσου του Διαβήτη, η εκπαίδευση πάνω στην αντιμετώπισή της, η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή δίαιτα και καθημερινή άσκηση, καθώς και η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από τους κατάλληλους ιατρούς, αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία για μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.
Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει η ΕΚΕ λόγω της πανδημίας Covid-19, τονίζοντας ότι οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι πάσχουν συχνότερα και βαρύτερα από τη λοίμωξη. Επίσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών από Covid-19 και παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass