Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CERN R. HEUER ΣΤΗΝ «Ε»:

Σε καλό δρόμο η δημιουργία ογκολογικού κέντρου στη Λάρισα

* Τα πρώτο βήμα έχει γίνει, χρειάζεται δουλειά * Συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην Ιατρική Σχολή, ενώ είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:02

 

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη Λάρισα μπορεί να δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο για τη διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασματικών παθήσεων, καθώς και Μονάδα Θεραπείας Αδρονίων. Υπάρχει η θέληση, υπάρχει η ανάγκη, υπάρχει η τοποθεσία και έχει ήδη δεσμευτεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα κονδύλιο για τον σκοπό αυτό. Συνεπώς, υπάρχουν όλα τα κριτήρια για την υλοποίησή του και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι δουλειά προκείμενου να υλοποιηθεί».

Τα παραπάνω δήλωσε στην «Ε», ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) καθηγητής Rolf-Dieter Heuer, ο οποίος χθες βρέθηκε στη Λάρισα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας-ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή με αντικείμενο τη δημιουργία του κέντρου και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προς την κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΕΚΕΤΑ).

Η επίσκεψη του διευθυντή του CERN στην Ελλάδα γίνεται με αφορμή των εξηκοστών γενεθλίων του Κέντρου και σήμερα θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ όπου λειτουργεί περίπτερο με διαδραστική έκθεση του CERN.

Ωστόσο η επίσκεψή του στη Λάρισα λίγο καιρό μετά την επίσκεψη για το ίδιο θέμα του Steve Myers, διευθυντή Ιατρικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας CERN, και της Margit Dosanjh, σύμβουλου Επιστημών Υγείας του CERN, υπογραμμίζει τη θετική πορεία που έχει λάβει η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου δημιουργίας Κέντρου Αδρονικής Θεραπείας, το οποίο, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο της περιοχής, αλλά και θα αποτελέσει πόλο έλξης ασθενών από όλη τη Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε και ο ίδιος επισήμανε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο» το συγκεκριμένο εγχείρημα-περιμένοντας να ενημερωθεί και λεπτομερώς για τις επιμέρους δράσεις που έχουν αναληφθεί.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του CERN, του Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου και φυσικά της Περιφέρειας και σχολίασε πως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του κέντρου έχει ήδη γίνει. «Τώρα πρέπει να δουλέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη συνεργασία όλων των προαναφερομένων φορέων ο γενικός διευθυντής του CERN απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υπογράμμισε ότι πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση και συμπλήρωσε ότι βάσει ανάλογου μοντέλου έχουν λειτουργήσει αντίστοιχα κέντρα στην Αυστρία και τη Γερμανία. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κέντρο, είπε, χρειάζονται οι άνθρωποι που θα το κτίσουν και εκείνοι που θα το λειτουργήσουν. Και οι καλύτεροι για να το λειτουργήσουν είναι εκείνοι που είναι συνδεδεμένοι με την έρευνα. Γι’ αυτό και το κέντρο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο.

ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό είχε νωρίτερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια, ο γενικός διευθυντής του CERN ο οποίος συνοδευόταν από τους καθηγητές Μανώλη Τσεσμελή και Ε. Γαζή, οι οποίοι είναι συνεργάτες του Κέντρου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι βουλευτές Χρ. Κέλλας και Ζέττα Μακρή, η οποία ως υφυπουργός Υγείας είχε στενή συνεργασία με τον κ Αγοραστό, καθώς η τότε ηγεσία του υπουργείου στάθηκε θετικά απέναντι στη δημιουργία του κέντρου στην Λάρισα. Μάλιστα η κ. Μακρή με τον κ. Αγοραστό είχαν επισκεφθεί το Κέντρο στη Γενεύη όπου και η έδρα του, προκειμένου να συζητήσουν για την προώθηση του ζητήματος, ενώ συμμετείχε επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους.

Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Heuer για τη μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει προς την κατεύθυνση υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου αλλά και την καλοσύνη που είχε να συναντηθεί μαζί του δύο ακόμη φορές στη Γενεύη για το ζήτημα αυτό.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο για τη Θεσσαλία, τη χώρα αλλά και τα Βαλκάνια και ενημέρωσε τον κ. Heuer ότι από την πλευρά του έχει ήδη φροντίσει να δεσμεύσει από το ΣΕΣ το ποσό των 8 εκ. ευρώ για την κατασκευή του κτιρίου, το οποίο αντιπροσωπεύει και την κοινοτική συμμετοχή, ενώ η δημόσια ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ. Ακόμη ανέφερε ότι είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας και συνεργασία με τον «Δημόκριτο» προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κονδύλιο και από αυτή την πλευρά και διαπίστωσε ότι το θέμα της χρηματοδότησης γενικά βρίσκεται σε καλό δρόμο. Καθώς, όπως ανέφερε, προσδοκά και εξασφάλιση κονδυλίων από τομεακό πρόγραμμα πάντα σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο» και το «Μετσόβιο».

Όπως τον ενημέρωσε έχει ανατεθεί ήδη η πρώτη προτακτική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (για την πρόοδό της ενημερώθηκε στη συνεχεία στη σύσκεψη στην Ιατρική Σχολή).

Σκοπός μας, είπε ο κ. Αγοραστός, είναι να δούμε και ένα από τα κέντρα που ήδη λειτουργούν προκειμένου να έχουμε ιδία αντίληψη του τρόπου λειτουργίας.

Ακόμη ανέφερε ότι είναι υπό επεξεργασία και το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο θα λειτουργήσει, καθώς όπως παρατήρησε ο περιφερειάρχης επιδίωξη είναι να έχει δημόσιο χαρακτήρα αλλά να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Προέτρεψε δε τον γενικό διευθυντή του CERN στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αναφερθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για μας, δήλωσε ο περιφερειάρχης, το συγκεκριμένο είναι έργο ζωής. Δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια.

Από την πλευρά της η κ. Ζέττα Μακρή ως βουλευτής αλλά και με την ιδιότητα της πρώην υφυπουργού Υγείας επισήμανε όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό είχε διαρκή ενημέρωση ο Αντ. Σαμαράς και υπάρχει στήριξη της Κυβέρνησης γενικά αλλά και της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Θεωρώ δεδομένο κατέληξε, ότι θα προχωρήσουμε ταχύτατα και αποτελεσματικά.

Ο κ. Κέλλας, ανέφερε ότι παρέστη στη συνάντηση με τετραπλή ιδιότητα: αυτή του βουλευτού, του προέδρου της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας της Βουλής, του αντιπροέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και του γιατρού. Η Λάρισα και η Θεσσαλία, είπε ο κ. Κέλλας, είναι η «καρδιά» της Ελλάδας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προσέρχονται κάθε χρόνο πάνω από 3 χιλιάδες καρκινοπαθείς και η δημιουργία του κέντρου είναι απαραίτητη.

Εξάλλου τη στήριξή του και αρωγή του Δήμου Λαρισαίων για τη λειτουργία του κέντρου στη Λάρισα δήλωσε εν συνεχεία, στη συνάντηση εργασίας στην Ιατρική Σχολή και ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης.

Όπως είπε ο κ Καλογιάννης, πρόκειται για ένα εγχείρημα που προσδίδει στη Λάρισα εξαιρετική δυναμική. Ο Δήμος Λαρισαίων ανέφερε, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια. Θα στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, πόσο μάλλον όταν ενέχεται το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό.

Στη συνάντηση εργασίας όπου παρουσιάστηκαν στον κ. Heuer τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προς την κατεύθυνση υλοποίησης του εγχειρήματος συμμετείχαν: Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας καθηγητής Γ. Πετράκος, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ι. Στεφανίδης, εκ μέρους του ΙΕΤΕΘ ο καθηγητής Η. Χούστης, ο διευθυντής του Δημόκριτου κ. Κανελλόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Πινακάς, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Π.Θ. Κων. Μαλίζος, οποίος είναι και ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί το στρατηγικό κέντρο υλοποίησης του στόχου δημιουργίας του κέντρου και παρουσίασε τα στάδια προόδου, ο αναπληρωτής καθηγητής Π.Θ. Κ. Θεοδώρου, ο καθηγητής μέλος του εθνικού συμβουλίου του CERN Ε. Γαζής όπως και το μέλος του διευθυντηρίου του Κέντρου Μ. Τσεσμελής, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής ΠΘ Δ. Ζαχαρούλης, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Κ Κάππας, ο ερευνητής Σ. Χαρισόπουλος, η διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Ε. Τσιρώνη, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Δημ. Παπαδημόπουλος, ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Βλαχογιάννης, η καθηγήτρια Αιματολογίας ΠΘ Δ. Κυριάκου, η διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Μελίνα Σαραφίδου, ο νευροχειρουργός και περιφερειακός σύμβουλος Β Αναγνωστόπουλος, καθώς επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος γιατρός Α. Σαρατζιώτης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass