Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΘ. ΜΗΤΣΙΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

«Εχει ληφθεί μέριμνα για την Ογκολογική»

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:09

«Η Διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο έχει μεριμνήσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη στελέχωση της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής κλινικής και σε βάρος μάλιστα άλλων κλινικών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Θαν. Μητσιός, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να λύνονται με διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και τη Διοίκηση...».

Απαντώντας στο δημοσιοποιηθέν έγγραφο που του είχε απευθύνει ο διευθυντής της Ογκολογικής Χρ. Παπανδρέου, ο διοικητής αναφέρεται σε ένα προς ένα τα διατυπωθέντα αιτήματα ενώ φροντίζει να υπενθυμίσει ότι «στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λειτουργεί επίσης Ογκολογική Κλινική, με λιγότερους ιατρούς, παλιές και πιο μικρές σε χώρους εγκαταστάσεις και εξίσου μεγάλο για την υποδομή τους όγκο ασθενών χωρίς να έχει δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα». Ενώ ολοκληρώνει την απάντησή του αφήνοντας σαφές υπονοούμενο ότι «οι ασθενείς της Ογκολογικής Κλινικής χρησιμοποιούνται ως μοχλός εκβιασμού, ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχει «γραμματέας» στη μονάδα εξωτερικής χημειοθεραπείας».

«ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ»

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς την εφημερίδα, ο κ. Μητσιός αναφέρει: «Παρότι δεν συνάδει με τον χαρακτήρα μου και με την ιδιότητά μου, τόσο αυτή του ιατρού όσο και εκείνη του διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο», η τακτική της διεξαγωγής διαλόγου μέσω των ΜΜΕ για την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της λειτουργίας κάθε υπηρεσίας, έρχομαι να απαντήσω σε όσα γράφτηκαν περί δυσλειτουργίας της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής στην εφημερίδα σας.

Με πολλή προσοχή διάβασα το δημοσίευμα της 9ης -9 -2014 στην εφημερίδα σας αναφορικά με τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής, όπως άλλωστε την ίδια δέουσα προσοχή είχα δείξει και στην ανάγνωση των επιστολών που μου απεύθυνε ο καθηγητής και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής κ. Χρ. Παπανδρέου στο παρελθόν. Μαζί του μάλιστα είχα συζητήσει στις ενέργειες που προτίθεται να προβεί η Διοίκηση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και στην εξεύρεση των όσο δυνατό πιο ικανοποιητικών λύσεων για την καλύτερη λειτουργία της κλινικής και κατ’ επέκταση την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Μετά μεγάλης μου λύπης ανάγνωσα ότι ο καθηγητής δεν αναγνωρίζει καμία ενέργεια που έκανε τόσο η Διοίκηση όσο και το Υπουργείο Υγείας για την επίλυση των προβλημάτων της κλινικής καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «δεν έχει γίνει καμία ενέργεια επίλυσης».

Συγκεκριμένα και για κάθε ένα από τα αναφερόμενα ως «προβλήματα» επισημαίνουμε τα εξής:

1. Δυστυχώς, όπως για όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, έτσι και για τη Μονάδα Εξωτερικής Χημειοθεραπείας δεν προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου θέση διοικητικού υπαλλήλου, ως γραμματέα. Ο κ. καθηγητής το γνωρίζει πολύ καλά, δεδομένου ότι: 1) σε καμία κλινική ή μονάδα του νοσοκομείου δεν είναι τοποθετημένος διοικητικός υπάλληλος για γραμματειακή υποστήριξη, 2) ούτε και στο παρελθόν, από την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου έως και σήμερα, δεν είχε τοποθετηθεί από καμία μέχρι σήμερα Διοίκηση του νοσοκομείου, υπάλληλος ο οποίος να εκτελεί χρέη γραμματέα και 3) ως διευθυντής κλινικής που εκ του νόμου έχει και διοικητικές αρμοδιότητες γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει ότι υπάρχει, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, περιορισμός των προσλήψεων όλων των κατηγοριών και κλάδων του προσωπικού πόσο μάλλον του διοικητικού. Τη γραμματειακή υποστήριξη του τμήματος εξωτερικής χημειοθεραπείας, μέχρι πρότινος, διεκπεραίωνε υπάλληλος με σύμβαση έργου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ακόμα και εάν η Διοίκηση, αγνοώντας τον οργανισμό διέθετε διοικητικό υπάλληλο στο τμήμα εξωτερικής χημειοθεραπείας, αυτό θα προκαλούσε: 1)δυσλειτουργία στην ήδη επιβαρημένη, λόγω μεγάλων ελλείψεων διοικητικών υπαλλήλων, λειτουργία της διοικητικής υπηρεσίας (προβλήματα στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων κ.λπ.) και 2) την άνιση αντιμετώπιση παρόμοιων αναγκών και άλλων κλινικών ή τμημάτων με εξίσου μεγάλο όγκο εργασιών. Εξάλλου εάν όντως η λειτουργία ή όχι της κλινικής εξαρτάται και από τη γραμματειακή υποστήριξή της τότε θα μπορούσε η γραμματεία του καθηγητή να βοηθήσει έστω και προσωρινά.

2. Η Διοίκηση, όπως και στον ίδιο πολλές φορές έχει επισημάνει, δεν έχει καμία αντίρρηση για την αύξηση των ημερών λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε πέντε ημέρες την εβδομάδα, εφόσον ο ίδιος ως διευθυντής του τμήματος και αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία του, θεωρεί ότι το υπάρχον ιατρικό προσωπικό της κλινικής μπορεί να αντεπεξέλθει.

3. Θεωρώ απολύτως δίκαιο, αλλά όχι σημείο αναφοράς για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας της κλινικής, το αίτημα για την εξεύρεση ξεχωριστού χώρου αρχείου φακέλων των ογκολογικών ασθενών. Σε συνεργασία με την Τεχνική – Ξενοδοχειακή Υπηρεσία του νοσοκομείου προσπαθούμε για τη μεταφορά του σε κοντινό με την ογκολογική χώρο, ώστε να εξυπηρετείται παράλληλα και το προσωπικό που θα διαχειρίζεται τους φακέλους. Είναι κρίμα να αναφερόμαστε σε τέτοια ζητήματα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο είναι και μεγαλύτερο σε έκταση και υποδομές διαθέτει, όταν άλλα νοσοκομεία όπως π.χ. το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ή άλλα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, μπορούν και πετυχαίνουν σωστή αρχειοθέτηση με λιγότερους σε έκταση χώρους και υποδομές.

4. Για τη μεταφορά του θαλάμου των κρατουμένων από τον χώρο της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, όσον αφορά στο κόστος μεταφοράς για τη διαμόρφωση ενός νέου θαλάμου αλλά και των όρων ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούνται.

5. Μέχρι σήμερα στη Διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει υποβληθεί αίτηση παραίτησης κάποιου ιατρού από την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική. Συνεπώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουν κενωθεί κάποιες θέσεις ώστε να προβούμε σε ενέργειες επαναπροκήρυξής τους. Σήμερα υπηρετούν στην κλινική ένας ιατρός Επιμ. Α, ένας ιατρός Επιμ. Β., τρεις επικουρικοί ιατροί και βέβαια ο καθηγητής κ. Παπανδρέου. Στη σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι το νοσοκομείο ζήτησε και προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υγείας μία θέση Επιμελ. Β΄Ογκολογίας, σύμφωνα όμως από πληροφορίες ο υποψήφιος δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του. Επίσης η Διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε μόνο για την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική τρεις επικουρικούς ιατρούς οι οποίες θέσεις και προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας αλλά ανέλαβαν υπηρεσία οι δύο.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι όχι μόνο η Διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο έχει μεριμνήσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη στελέχωση της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής και σε βάρος μάλιστα άλλων κλινικών δεδομένου ότι μόνο για την Ογκολογική Κλινική είχαν ζητηθεί τρεις επικουρικοί ιατροί.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι και στην αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λειτουργεί Ογκολογική Κλινική στην οποία μάλιστα προΐσταται σαν διευθυντής ο πρόεδρος της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας, με λιγότερους ιατρούς, παλιές και πιο μικρές σε χώρους εγκαταστάσεις και εξίσου μεγάλο για την υποδομή τους όγκο ασθενών χωρίς να έχει δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να λύνονται με διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και τη Διοίκηση και όχι με δημοσιεύματα στον Τύπο που σκοπό έχουν τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων στους ασθενείς και όχι μόνο...

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω και το έργο του λοιπού νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που συνδράμει, χωρίς μάλιστα πολλές φορές την παρέμβαση της διοίκησης, στο έργο τόσο των ιατρών της Ογκολογικής Κλινικής όσο και των υπολοίπων κλινικών, αναλαμβάνοντας πολλές φορές καθήκοντα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς τους όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εισιτήρια – εξιτήρια κ.λπ., κατ’ εντολή πάντα του ιατρικού προσωπικού και προς βοήθειά τους, αγόγγυστα και παρόλο που και τα δικά τους καθήκοντα είναι αυξημένα και του γεγονότος ότι και εκεί υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, κάνοντας καθήκοντα αλλότρια της θέσης τους, δεδομένου ότι οι ανωτέρω αναφερόμενες αρμοδιότητες ανήκουν εκ του νόμου στο ιατρικό προσωπικό και μόνο.

Σε μια περίοδο γενικότερης οικονομικής λιτότητας αλλά και έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένου ότι σε όλο το δημόσιο τομέα οι συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις προσωπικού δεν αναπληρώνονται, υπάρχουν σίγουρα προβλήματα για τα οποία γίνονται προσπάθειες από όλους, χωρίς μεμψιμοιρίες και κινδυνολογίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Τιμώ, εκτιμώ και συμπαρίσταμαι στους ασθενείς της Ογκολογικής Κλινικής και εκ της θέσεώς μου ως διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας – Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο» αλλά και εκ του επαγγέλματός μου ως ιατρός και λυπάμαι που στην πιο δύσκολη φάση της ζωής τους χρησιμοποιούνται ως μοχλός εκβιασμού ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχει «γραμματέας» στη μονάδα εξωτερικής χημειοθεραπείας».

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass