Διαμαρτυρήθηκαν για εφημερίες, ζήτησαν προσλήψεις

ΧΘΕΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ * ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2022 15:30

Διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, αναδεικνύοντας παράλληλα το αίτημα των μαζικών προσλήψεων στα νοσοκομεία, γιατροί από όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας συμμετείχαν στην κοινή κινητοποίηση των Ενώσεών τους.

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών τάχθηκε χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, που με ανακοίνωσή του ζήτησε τη ριζική αναμόρφωση και ενίσχυση του ΕΣΥ. Αργά χθες το μεσημέρι γιατροί απ’ όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση των Ενώσεών τους, συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις της 5ης ΥΠΕ για να διαμαρτυρηθούν για απλήρωτες και καθυστερημένες εφημερίες.
«Παρατηρούμε μια απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής των πρόσθετων εφημεριών από την 5η ΥΠΕ στα Κ.Υ., αλλά και στα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, παρόλο που οι γιατροί σχεδόν μόνιμα πλέον αναγκαζόμαστε να υπερεφημερεύουμε για να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, αλλά και τα τεράστια κενά σε προσωπικό» τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, κ. Νίκος Νταφούλης, για να προσθέσει ότι: «Όλα αυτά συμβαίνουν με εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για κάθε νομό της 5ης ΥΠΕ, με συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών των Κ.Υ. στα νοσοκομεία, στις ΤΟΜΥ, στα νησιά των Σποράδων και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη, με εγκαταλελειμμένα κτίρια και υποδομές σε πολλά Κ.Υ. και Νοσοκομεία, με παροπλισμένο και ελλιπέστατο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κλειστά μικροβιολογικά εργαστήρια στα περισσότερα Κέντρα Υγείας».
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τους υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ, Ηλία Τσιαούση και Σταύρο Παπαγεωργίου, τους οποίους ενημέρωσαν για τις απλήρωτες και καθυστερούμενες εφημερίες και ζήτησαν:
* Άμεση αποπληρωμή των τακτικών εφημεριών των γιατρών των Κέντρων Υγείας.
* Αύξηση του κονδυλίου για τις εφημερίες σύμφωνα με τις ανάγκες.
* Άμεση αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. της 5ης ΥΠΕ.
* Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις των γιατρών των Κέντρων Υγείας στις Σποράδες και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη.
* Να προκηρυχθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στην 5η ΥΠΕ. Να δοθούν κίνητρα για τις άγονες θέσεις, όπως στις Σποράδες και να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες.
* Κτιριακή αναβάθμιση, ενεργειακή αναβάθμιση των Κ.Υ. και των Νοσοκομείων που το έχουν ανάγκη.
Παράλληλα, υποστήριξαν ότι εάν το πρόβλημα δεν λυθεί τον Ιούνιο, οι γιατροί των Κ.Υ. της 5ης ΥΠΕ επιφυλάσσονται να εξαντλήσουν κάθε μέσο διεκδίκησης και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ριζική αναμόρφωση και ενίσχυση του ΕΣΥ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, επαναδιατυπώνει για μία ακόμα φορά τις πάγιες θέσεις του για ριζική αναμόρφωση και ενίσχυση του ΕΣΥ, που περνάει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέσα από:
1. Άμεση και κατά προτεραιότητα αποπληρωμή των αναδρομικών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ και αναβάθμιση του μισθολογίου τους στα επίπεδα 2012. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
2. Την εκπόνηση ενός νέου ρεαλιστικού υγειονομικού χάρτη, στον οποίο η διάταξη των υγειονομικών δομών θα γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης των πολιτών.
3. Την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος που ειδικά για τη φετινή χρονιά απαιτείται έκτακτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού για τις δαπάνες υγείας και πρόσθετα κονδύλια.
4. Τη στελέχωση όλων υγειονομικών δομών του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και θέσπιση ειδικών κινήτρων για ορισμένες ειδικότητες (εντατικολογίας, αναισθησιολογίας κ.ά.).
5. Την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.
6. Την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.
7. Τη διαρκή αξιολόγηση και πιστοποίηση όλων ανεξαιρέτως των κρατικών μονάδων υγείας.
8. Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η αξιοκρατία και η ταχύτητα.
9. Τη σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
10. Να καταργηθεί η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass