Η Αθήνα ευρωπαϊκός κόμβος υγείας

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2022 15:50

«Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και η πανδημία μάς υπενθύμισε πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι, ενώ παράλληλα ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες» τόνισε η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η Συμφωνία που την 15η Απριλίου 2021 υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την ίδρυση υπο-γραφείου στην Αθήνα με αρμοδιότητα την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών.
Η ίδρυση του υπο-γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας εμπνέεται από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εργασία (ΕΠΕ) 2020-2025 «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη» και εντάσσεται στο πλαίσιο στοχευμένων πρωτοβουλιών εφαρμογής του προγράμματος αυτού.
Στους στόχους της πρωτοβουλίας εντάσσονται βραχυπρόθεσμα η εξέταση της συνοχής των πολιτικών, των δομών και των πόρων για την ποιότητα της περίθαλψης και τη διαμόρφωση πολιτικών και την τεχνική συνδρομή σε επίπεδο περιφέρειας, υποπεριφέρειας και χώρας και μακροπρόθεσμα η καθολική υγειονομική κάλυψη και η επικέντρωση στη σημασία της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας, σε όλα τα στάδια της ζωής, καθώς και η υγιής γήρανση.
Η Ελλάδα αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι δράσεις του γραφείου θα αφορά τους εξής μείζονες τομείς:
-Στήριξη της χώρας, εθνικές στρατηγικές και πλαίσια και διαμοιρασμός διδαγμάτων για την ανάπτυξη επιτυχών παρεμβάσεων. Πολλές χώρες έχουν αναπτύξει επιτυχείς παρεμβάσεις στην υγεία, αλλά πολλές απαιτούν μια πλατφόρμα για τον διαμοιρασμό των γνώσεων και των εμπειριών που θα επιτρέπει την απόκτηση εμπειριών και την προσαρμογή τους σε εθνικό και υπο-εθνικό πλαίσιο.
-Σύνθεση καινοτομίας και γνώσεων για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών: Δημιουργούνται κόμβοι καινοτομίας για νέες προσεγγίσεις ως προς την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών και τη θέσπιση συστήματος διάχυσης αυτών των καινοτομιών.
-Ανάλυση πολιτικής στη σφαίρα της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών: Μέσω αυτή της δράσης τα ευρήματα μεταφράζονται σε πρακτική “τεχνογνωσία”, και γίνονται εργαλεία πολιτικής.
-Δημιουργία δικτύων, συμμαχιών και συμμετοχή ενδιαφερομένων. Ο πυλώνας αυτός θα επιτρέψει την αποκατάσταση της προσοχής των χωρών στην ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών, όπως μετρώνται από τα πληθυσμιακά και κλινικά αποτελέσματα, μαζί με τις συνέπειες για καθοδήγηση βάσει στοιχείων, κλινική μέτρηση και κλινική διακυβέρνηση.
«Η αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή» τόνισε η κα Μπίζιου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass