Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2022 21:04
Το έκλεισαν και ησύχασαν. Για το ασανσέρ του Γενικού Νοσοκομείου στο οποίο παρατηρήθηκαν εγκλωβισμοί ασθενών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ο λόγος, που εξετάστηκε από Τριμελή Επιτροπή και κρίθηκε ότι χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων για να λειτουργήσει με ασφάλεια. Προηγουμένως πρόλαβε να εγκλωβίσει μέχρι και την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, που ήρθε στη Λάρισα συνοδευόμενη από τον γραμματέα της Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Παπανικολάου, για συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Γρηγόρη Βλαχάκη. Το έκλεισαν και ησύχασαν. Για το ασανσέρ του Γενικού Νοσοκομείου στο οποίο παρατηρήθηκαν εγκλωβισμοί ασθενών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ο λόγος, που εξετάστηκε από Τριμελή Επιτροπή και κρίθηκε ότι χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων για να λειτουργήσει με ασφάλεια. Προηγουμένως πρόλαβε να εγκλωβίσει μέχρι και την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, που ήρθε στη Λάρισα συνοδευόμενη από τον γραμματέα της Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Παπανικολάου, για συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Γρηγόρη Βλαχάκη.

Η αιμοδοσία στο ΠΓΝΛ και οι αναστολές εργασίας

Αν και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

θεωρείται μικρό σε μέγεθος Τμήμα, συγκριτικά με το αντίστοιχο του Γενικού Νοσοκομείου, φαίνεται πως σιγά-σιγά και αθόρυβα βελτιώνει συνεχώς τους δείκτες του κάτω από τις οδηγίες της επ. καθηγήτριας Μεταγγίσεων, Βιβής Κώτση. Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας του Τμήματος είναι η στατιστική απεικόνιση, σύμφωνα με την οποία το 2019 οι ανάγκες του ΠΓΝΛ καλύφθηκαν κατά 20% από δικούς του αιμοδότες και το 80% από αιμοδότες γειτονικών νοσοκομείων, ενώ το 2021 κατά 50% από δικούς του αιμοδότες και 50% από αιμοδότες γειτονικών νοσοκομείων. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 3.592 μονάδες αίματος, εκ των οποίων 1.183, ήτοι το 33%, από αιμοδοσία εθελοντών και 2.409, ήτοι 67%, από αιμοδότες αντικατάστασης, όταν σε εθνικό επίπεδο ισχύει κάλυψη 40% από δότες αντικατάστασης και 60% από δότες εθελοντές. Οι αλλαγές στο Τμήμα είναι πλέον ορατές, με την κα Κώτση να έχει εντάξει στον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη του Τμήματος ειδικό σχεδιασμό για την προσέλκυση νέων αιμοδοτών, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, από μηνύματα στα κινητά μέχρι συνεχή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ διαμορφώνει σειρά προτάσεων για συνεργασία με το αντίστοιχο Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου για κοινές δράσεις, ακόμη και τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, στη βάση ότι σκοπός είναι κοινός...

* * *

Ο ομότιμος καθηγητής Νεογνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Γούναρης τοποθετήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Υγείας μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Περιγεννητική Φροντίδα στη χώρα μας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.). Έργο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα, η συλλογή των στοιχείων που την αφορούν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συλλέγονται από τους διεθνείς οργανισμούς και η επεξεργασία αυτών, η εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας, η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την περιγεννητική φροντίδα και ο καθορισμός μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της παρεχόμενης περιγεννητικής φροντίδας, ο οποίος περιλαμβάνει και την ανάπτυξη κατάλληλων δεικτών, οι οποίοι αποτελούν κριτήριο για την αξιολόγηση της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, την αξιολόγηση των Διοικήσεων αυτών, καθώς και για την πιστοποίηση αυτών βάσει προτύπων ποιότητας.
* * *
Ένας ακόμα βουλευτής, ο Κων. Μπούμπας από τις Σέρρες και την Ελληνική Λύση, επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναστολή εργασίας των υγειονομικών και επιχειρεί να πληροφορηθεί τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας για την επιστροφή τους με το επιχείρημα ότι κανείς δεν περισσεύει στα νοσοκομεία. Το συνεχιζόμενο καθεστώς αναστολής εργασίας των τελευταίων, που δεν δικαιολογείται από τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία νόσησης από κορονοϊό στη χώρα μας, συντηρεί και διαιωνίζει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, ως μη όφειλε, πέρα από τη στέρηση των ασθενών μας από τις υπηρεσίες φροντίδας της Υγείας του εν λόγω ειδικευμένου προσωπικού υγειονομικών, που σε κάθε περίπτωση ήταν και είναι απολύτως απαραίτητο, τονίζει ο βουλευτής και προσθέτει ότι: Αν η ως άνω αναστολή είχε σκοπό την πρόληψη της μετάδοσης σε εποχή έξαρσης της «πανδημίας», η παράτασή της, σήμερα, μόνο ως τιμωρία μπορεί να εκληφθεί. Συνεπώς, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική αυτή, όπως, άλλωστε, έχουν αναθεωρηθεί και όλα τα υγειονομικά μέτρα για την «πανδημία», που ίσχυαν μέχρι πρότινος.
* * *
Συμβουλές για τη σωστή αντιμετώπιση του τσιμπήματος της μωβ μέδουσας δίνει ο Σύλλογος φίλων με τη βοήθεια του Ελληνικού Παρατηρητήριου Βιοποικιλότητας τώρα που έρχεται καύσωνας και οι παραλίες δίνουν ανάσα δροσιάς. Οι συνήθεις πρακτικές σε τσιμπήματα, με χρήση ξυδιού, γλυκού νερού ή αμμωνίας ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται στο τσίμπημα από μωβ μέδουσα, καθώς επιδεινώνουν την κατάσταση με τη συγκεκριμένη μέδουσα, αδρανοποιείται με ελαφρύ Αλκαλικό Διάλυμα. Η πιο απλή λύση είναι να έχετε μαζί σας λίγη μαγειρική σόδα και να εφαρμόσετε διάλυμα σόδας 1:1 με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ). Πρώτες Βοήθειες στο τσίμπημα από μωβ μέδουσα είναι οι ακόλουθες: 1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ). Δεν τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. 2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα. 3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική πιστωτική κάρτα (ή ένα αντίστοιχο σκληρό πλαστικό) για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλοκάμια έχουν τυχόν μείνει στο δέρμα και το μείγμα της μαγειρικής σόδας. (Δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας γιατί είναι πιθανό να μεταφέρουμε τα τοξικά κεντριά και σε άλλα σημεία). 4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος θα πρέπει να είναι πάντα καλυμμένος σε πανί/σακούλα κ.λπ. και όχι σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα gel πάγου (τύπου instantice) μαζί με λευκή θήκη που τα συνοδεύει. 5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες, όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη ή υδροκορτιζόνη. 6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος με επιδέσμους. ΜΗ χρησιμοποιείτε ξίδι. ΜΗ χρησιμοποιείτε γλυκό νερό. ΜΗ χρησιμοποιείτε οινόπνευμα. ΜΗ χρησιμοποιείτε αμμωνία, γιατί όλα αυτά μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση.
* * *
Από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετική του Ανθρώπου-Γενετική Συμβουλευτική» καλούνται οι ενδιαφερόμενοι/-ες να υποβάλουν αίτηση για το ακαδ. έτος 2022-2023. Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο πεδίο της Γενετικής του Ανθρώπου, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων. Η διάρκεια των σπουδών είναι 1 έτος. Υποβολή αιτήσεων από 23/05/2022 έως 16/09/2022. Γενικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ: http://www.med.uth.gr/pmsgenetiki/ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιατρικής, Γραφείο Καθ. Α. Τσέζου 3ος όρ., Βιόπολις Λάρισα Τ.Κ. 41110. Τηλ.: 2410-685.593 και 2413-502.557.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass