Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2022 21:01

Τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της γιορτάζει η Χειρουργική Κλινική

Μεταμοσχεύσεων του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Το επιστημονικό προσωπικό της Κλινικής έχει στο ενεργητικό του τον μεγαλύτερο αριθμό λήψεων πολλαπλών οργάνων από πτωματικούς δότες στην Ελλάδα. Η Κλινική έχει επιδείξει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων με 1.760 μεταμοσχεύσεις, ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στην Ελλάδα στη μεταμόσχευση ήπατος με 655 μεταμοσχεύσεις, στις παιδιατρικές νεφρικές μεταμοσχεύσεις με 200 μεταμοσχεύσεις και στη μεταμόσχευση παγκρέατος. Τα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής λειτουργούν σε καθημερινή βάση, όπου παρακολουθούνται περισσότεροι από 500 ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και περισσότεροι από 200 ασθενείς με μεταμόσχευση ήπατος. Κατά τη διάρκεια του έτους οι επισκέψεις ασθενών ξεπερνούν τις 5.000.

Οι ημερομηνίες - σταθμοί της Κλινικής
Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 1990 από τον καθηγητή Αντώνιο Αντωνιάδη και ακολούθησαν με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος στις 16 Φεβρουαρίου 1990 και νησιδίων του παγκρέατος στις 30 Μαΐου 1999 από τον καθηγητή Βασίλειο Παπανικολάου, ενώ η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος παίδων στο Κέντρο πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 1992. Τα βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντα των στελεχών της Κλινικής επικεντρώνονται στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος, νησιδίων του παγκρέατος και νεφρού, στα νεοπλάσματα ήπατος, παγκρέατος και νεφρού, καθώς στην ισχαιμία-επαναιμάτωση ήπατος, ενώ συστηματική έρευνα διεξάγεται σε 3D Laser Scanning for Split Liver Graft Volume Assessment, 3D Kidneys - ζώντες δότες, ηπατική νόσο και σωματική ευπάθεια - χρήση Ιατρικής Πληροφορικής και Τεχνολογίες μεικτής πραγματικότητας, βιοαισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης στην υποστήριξη της χειρουργικής διαδικασίας και εκπαίδευσης.ΠΓΝΛ: Νοσοκομείο
αναφοράς
και για τη λύσσα
Εγκύκλιο με επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιστατικών δυνητικής έκθεσης στον ιό της λύσσας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.  Οι οδηγίες έχουν στόχο την επικαιροποίηση της κατάταξης επικινδυνότητας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και την επικαιροποίηση στη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στη μετεκθεσιακή αντιλυσσική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται ορθή εκτίμηση κινδύνου και ασφαλής διαχείριση του περιστατικού με εξορθολογισμένη χρήση αντιλυσσικών αγωγών σε άτομα με δυνητική έκθεση στον ιό της λύσσας. Υπενθυμίζεται ότι νοσοκομείο αναφοράς λύσσας για την 5η ΥΠΕ είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου ορίζονται υπεύθυνοι επαγγελματίες υγείας ενημερωμένοι σχετικά με το αναδυόμενο νόσημα της λύσσας. Παράλληλα, το Νοσοκομείο λειτουργεί ως μονάδα παροχής επιστημονικών συμβουλών προς τους επαγγελματίες υγείας των υπολοίπων νοσοκομείων της ΥΠΕ, βάσει των οδηγιών και του Αλγόριθμου διαχείρισης περιστατικού με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας. Όσον αφορά την επικινδυνότητα για την κυκλοφορία του ιού της λύσσας και οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί στις περιοχές χαμηλής επικινδυνότητας. Περιοχές υψηλής επικινδυνότητας θεωρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Φλώρινας, ενώ ενδιάμεσης επικινδυνότητας οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης.
* * *
Φαίνεται πως δεν αργεί ο καιρός που η τεχνητή νοημοσύνη θα μετατρέπει τον χειρουργό σε «μάγο» ή ακόμη θα σηκώνει κατάκοιτους από το κρεβάτι και θα τους δίνει βήμα και «ζωή». Από το 2025-2027 θα έχουμε μία καταιγίδα εξελίξεων στην ιατρική, με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει δραματικά τη χειρουργική, λόγω της έκρηξης της Πληροφορικής, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής και Ανατομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Μαριόλης Σαψάκος. Όπως εξηγεί, έχουν γίνει έρευνες σε πολλά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ιαπωνίας, και ήδη έχουν περάσει στην πράξη επεμβάσεις που γίνονται με απόλυτη ακρίβεια, μεταμορφώνοντας τους χειρουργούς σε επιστήμονες με υπερφυσικές δυνάμεις. Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν ο ίδιος ο χειρουργός και οι δεξιότητές του θα καθορίζουν στο άμεσο μέλλον την έκβαση μίας επέμβασης ή αυτή θα εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη. «Αυτή είναι μία πραγματικότητα που όντως συζητιέται. Όμως, στην παρούσα φάση, όλα τα λογισμικά που έχουν φτιαχτεί στον πλανήτη και θα συνεχίσουν να φτιάχνονται, δημιουργούνται από χαρισματικούς χειρουργούς. Αυτούς αντιγράφουν τα λογισμικά. Ο λόγος που αυτή η τεχνολογική καταιγίδα δεν θα αντικαταστήσει τον χειρουργό, είναι γιατί πάντα πρέπει να επιλέγεται ένα καινούργιο λογισμικό, να αναβαθμίζεται με βάση τα δεδομένα των αρρώστων, άρα θα χρειάζεται να υπάρχει η αυτοτελής νέα σκέψη. Δηλαδή ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας θα είναι πάντα μέσα στην τεχνολογική εξέλιξη».
* * *
Εξήντα οκτώ Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στα οποία λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας, επιχορηγούνται με το συνολικό ποσό των 6.874.515 ευρώ.
Μεταξύ των επιχορηγούμενων δομών είναι ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Λάρισας με το ποσό των 83.539 ευρώ και η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης Αποκατάστασης (Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.) με το ποσό των 346.620 ευρώ.

 

 

BRABEIO EYROPAIOY POLITH

Με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2022 τιμήθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας για την ανταπόκρισή τους στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την αρχή των εχθροπραξιών οι ΓτΚ υποστηρίζουν τους εκτοπισμένους πληθυσμούς της Ουκρανίας που διαφεύγουν από τη χώρα τους, ενώ μέχρι στιγμής η οργάνωση έχει παραδώσει περισσότερους από 70 τόνους ανθρωπιστικών ειδών. Η οργάνωση παραμένει στα ρουμανικά σύνορα με κινητή μονάδα υγείας, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και βασικές υπηρεσίες υγείας και πληροφορίες στους πρόσφυγες και όσους διαφεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές. Στην Ελλάδα, οι ΓτΚ παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια και πληροφόρηση στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας, ενώ μέσω των στεγαστικών τους προγραμμάτων και των Ανοιχτών Πολυϊατρείων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας της υγείας παιδιών, γυναικών και χρόνιων ασθενών. Την υποψηφιότητα των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας πρότεινε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass