Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2022 21:00
Το πρόγραμμα των αιμοληψιών του Γενικού Νοσοκομείου για τον Ιούλιο. Οι ανάγκες σε αίμα εμφανίζονται αυξημένες... Το πρόγραμμα των αιμοληψιών του Γενικού Νοσοκομείου για τον Ιούλιο. Οι ανάγκες σε αίμα εμφανίζονται αυξημένες...

Η προκαταρκτική, το πόρισμα και οι νέοι φαρμακοποιοί

Στα χέρια του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη βρίσκεται το πόρισμα της προκαταρκτικής

εξέτασης, που παρήγγειλε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να διαπιστωθεί αν και για ποιους λόγους καταστρατηγήθηκαν οι οδηγίες της 5ης ΥΠΕ για τη διαχείριση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης με αφορμή τη διαχείριση του καρδιακού προβλήματος του πρώην δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη. Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Γρηγόρης Βλαχάκης ολοκλήρωσε -μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και οργής για τους χειρισμούς της 5ης ΥΠΕ- τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για να στείλει το πόρισμα στην 5ης ΥΠΕ, αφού προηγουμένως κάλεσε να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διαχείριση του συγκεκριμένου καρδιολογικού περιστατικού, καθώς και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Κώστας Καρακούσης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο πόρισμά του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν καταστρατηγήθηκαν οι οδηγίες της 5ης ΥΠΕ, αλλά οι εφημερεύοντες γιατροί διαχειρίστηκαν το περιστατικό σύμφωνα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο καθώς μετέφεραν τον ασθενή στο πλησιέστερο νοσοκομείο, δηλαδή το Πανεπιστημιακό, με δεδομένη την απόφαση του προσωπικού του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ότι μπορεί να το διαχειριστεί. Άλλες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο πόρισμα γίνεται αναφορά και στην επιθυμία του ασθενούς να μεταφερθεί ακόμα και σε ιδιωτικό νοσοκομείο αντί της μεταφοράς του στο Νοσοκομείο Τρικάλων σύμφωνα με τις οδηγίες της 5ης ΥΠΕ. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και πάλι στην 5η ΥΠΕ, που έχει δύο επιλογές: ή θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο ή θα προχωρήσει την έρευνά της αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα που αφορά τους λόγους για τους οποίους άνοιξε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο σε ημέρα που δεν εφημέρευε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να διαχειριστεί το συγκεκριμένο περιστατικό -γεγονός που διαμόρφωσε τις συνθήκες για να παραβιαστούν οι οδηγίες της 5ης ΥΠΕ για τη διαχείριση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Συνεπώς αναμένουμε τις αποφάσεις του διοικητή Φώτη Σερέτη...
* * *
Στην ίδια κατεύθυνση με το πόρισμα και οι διαπιστώσεις της ΕΙΝΚΥΛ, που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λειτούργησαν ως όφειλαν, με αφοσίωση στις κατευθυντήριες οδηγίες της επείγουσας καρδιολογίας, με μοναδικό στόχο τη διάσωση του ασθενούς. Η διαχείριση του προβλήματος υγείας του, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ήταν ιδανική και στους κατάλληλους επιστημονικά χρόνους, βάσει των ευνοϊκών δεδομένων που διαμορφώθηκαν μη σχετιζόμενων με τους Ιατρούς του ΓΝΛ για την επεμβατική αντιμετώπισή του στο Πανεπιστημιακό. Το ζητούμενο παραμένει να στελεχωθεί άμεσα το τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας του ΠΓΝΛ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να εφημερεύει καθημερινά και να καλύπτονται τέτοιου είδους επείγουσες καταστάσεις προς όφελος των πολιτών καταλήγει η ΕΙΝΚΥΛ, αίτημα που υποστηρίζεται από το σύνολο των κοινωνικών φορέων της πόλης.
* * *
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ και Γεώργιου Φραγγίδη αναφορικά με το αν το επάγγελμα του φαρμακοποιού απελευθερώθηκε ή συνεχίζει να αποτελεί κλειστό επάγγελμα.  Οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν ότι παρά τις νομοθετικές προβλέψεις για απαγόρευση μεταβίβασης των αδειών προκειμένου να προστατέψει τους νέους φαρμακοποιούς και να τους εξασφαλίσει την είσοδο στο επάγγελμα με αξιοπρέπεια, πρακτικά αυτό που συμβαίνει για να καταστρατηγηθεί ο νόμος και να παρακαμφθεί η απαγόρευση μεταβίβασης «οι έχοντες άδεια συστήνουν εταιρείες μιας ημέρας με τον αγοραστή – νέο φαρμακοποιό και αποχωρούν από την εταιρεία αμέσως μετά». Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές οι άδειες φαρμακείων πωλούνται μέσω αγγελιών στο internet, σε τιμές που κυμαίνονται από 200.000 – 500.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος του φαρμακείου και τους τζίρους που πραγματοποιεί από τη στάνταρ πελατεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας νέος φαρμακοποιός που δεν διαθέτει το ανάλογο κεφάλαιο για να πληρώσει τον «αέρα» που απαιτεί η αγορά, δεν πρόκειται να καταφέρει ποτέ να ανοίξει δικό του φαρμακείο. Δεδομένου ότι το κεφάλαιο που απαιτείται για το άνοιγμα φαρμακείου και την αγορά άδειας είναι απαγορευτικό για την πλειοψηφία των φαρμακοποιών, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα βάλουν τέλος στην αγορά αδειών φαρμακείου με αυτόν τον τρόπο και τι θα κάνει προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού στη χώρα μας.
* * *
Στο «κόκκινο» βρίσκονται διαγνωστικά και εργαστήρια εξαιτίας κυρίως του claw back και τις χρηματοδότησης των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζητεί να ενημερωθεί «μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουλίου για τα μέτρα διάσωσης των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από την καταστροφή», τα οποία θα προωθηθούν για ψήφιση εντός του Ιουλίου, στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα προειδοποιεί για κινητοποιήσεις «εάν δεν έχουμε απτά αποτελέσματα στην επίλυση των προβλημάτων μας». Θέματα που έχουν τεθεί για το 2022: * Η άμεση έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ η οποία θα προέλθει από ενίσχυση του Υπουργείου Οικονομικών. Η οφειλή των claw back του 2021 θα ενταχθεί στις 120 δόσεις, που θα επανυπολογιστούν με τη συμπερίληψη και των ποσών claw back για το 2020 και δεν θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις όπως ορίζει το άρθρο 72 του Ν. 4812/2021. * Η τεκμηρίωση λόγω COVID-19 ώστε να καλυφθούν ξεχωριστά αυτές οι δαπάνες. Τη θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής των παραπεμπτικών όπως έχει νομοθετηθεί και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και κόστος δειγματοληψίας. Θέματα που έχουν τεθεί για το 2023: * Καθορισμός του μέγιστου ποσοστού claw back έως 10% (με προοπτική μηδενισμού του έως το 2025) που θα κληθούν να επιστρέψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και εισαγωγή της έννοιας της συνυπευθυνότητας του κράτους στην υπέρβαση των δαπανών. * Η αποτίμηση της ιατρικής πράξης ως ξεχωριστή αμοιβή, ο εξορθολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και των συμμετοχών καθώς και επανεξέταση συνταγογραφικών οδηγιών.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass