Πρωτοποριακή επέμβαση για πάγκρεας στο Γ.Ν.Λ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Γ. ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ * ΓΡ. ΒΛΑΧΑΚΗΣ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2022 20:37

Πρωτοποριακή για τα δεδομένα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας χαρακτηρίζεται επέμβαση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου με τη βοήθεια του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους Λαρισαίους.
Για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας διενεργήθηκε πρόσφατα ενδοσκοπική παροχέτευση ψευδοκύστης παγκρέατος με την καθοδήγηση του ενδοσκοπικού υπερήχου. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΛ Γιώργο Παρούτογλου πρόκειται για ασθενή με επεισόδιο νευρωτικής παγκρεατίτιδας και για πάνω από ένα έτος υπέφερε από επιπλοκές και έχει νοσηλευθεί επανειλημμένα σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.
Η παροχέτευση διήρκησε σχεδόν μία ώρα χωρίς να χρειαστεί ολική νάρκωση -με τους αναισθησιολόγους να βρίσκονται πάντως σε πλήρη ετοιμότητα- ήταν απόλυτα επιτυχής και 15 ημέρες μετά την επέμβαση η αξονική τομογραφία ανέδειξε εξαφάνιση της ψευδοκύστης, με τον διευθυντή να χαρακτηρίζει μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου την πολύ μικρή νοσηρότητα, τη μικρή πιθανότητα επιπλοκών και το γεγονός ότι ο ασθενής μετά από 24 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.
Με τη συγκεκριμένη επέμβαση αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, την προμήθεια του οποίου ως γνωστό διεκδίκησαν δύο κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η ομάδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής ανεβάζει τον πήχη της παροχής υπηρεσιών υγείας δύο περίπου χρόνια μετά την επανασύσταση και λειτουργία της στο Νοσοκομείο, όπου λειτούργησε για πρώτη φορά πριν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
«Η Γαστρεντερολογική Κλινική του ΓΝΛ κατέχει τεχνογνωσία και εμπειρία και θα πρέπει η πολιτεία να σταθεί αρωγός με τη στελέχωση από μόνιμο ιατρικό προσωπικό ώστε να καταστεί η μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας από τους έμπειρους στους νεότερους για να υπάρξει συνέχεια» τονίζει σε δήλωσή του στην «Ε» ο κ. Παρούτογλου για να προσθέσει: «Σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον της Γαστρεντερολογικής είναι αβέβαιο».
Δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία της, η Κλινική αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων καθώς παραμένει χωρίς στέγη -φιλοξενείται με 8 κρεβάτια στη Χειρουργική Κλινική μετά το πέρασμά της από τη Β Παθολογική Κλινική προ covid- και απασχολεί 4 γιατρούς εκ των οποίων οι τρεις μόνιμοι και η μια μετακινούμενη, ενώ παραμένουν ακάλυπτες δύο ακόμα οργανικές θέσεις την ώρα που οι δύο αρχαιότεροι και έμπειροι γιατροί συνταξιοδοτούνται σε ένα χρόνο. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το αίτημα της αναγνώρισης της Κλινικής για την παροχή ειδικότητας, προοπτική που θα έδινε τη δυνατότητα της απασχόλησης ειδικευόμενων γιατρών.
Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου δηλώνει αρωγός στις προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων, με τον διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη να επισημαίνει την ανάγκη προκήρυξης νέων θέσεων και προώθησης των σχετικών διαδικασιών στο Υπουργείο Υγείας. Αναφερόμενος στην πρωτοποριακή επέμβαση της ομάδας ο Γ. Παρούτογλου επισημαίνει ότι το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου είναι υψηλού επιπέδου και παρά τα τεράστια κτιριολογικά προβλήματα και τα προβλήματα του ξενοδοχειακού εξοπλισμού αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υγείας εφάμιλλες των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των Λαρισαίων ασθενών.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass